En Sıcak Konular

İsrail'de Alman Arabası tepkisi

10 Eylül 2007 23:39 tsi
İsrail’de bazı bakanlar, üst düzey hükümet yetkilileri için Volvo marka araçlar yerine Alman Audi marka otomobillerin alınmasına tepki gösterdi

Şas partisi, devletin kuruluşundan bu yana Volvo marka araçlara binen bakanların Alman yapımı otomobillere binmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Bakanı, koalisyonun dinci partilerinden Şas’ın Başkanı olan Eliyahu Yişai, kendi bakanlarından araçlarını değiştirmemelerini istediklerini söyledi. Yişai, hükümetin bakanlara, gereksiz lüks özellikleri bulunan araçlar seçmesini, bu araçların Almanya’dan temin ediliyor olmasını “kabul edilemez” bulduklarını açıkladı.

Devlet bakanlarından, Şas partisi üyesi İzak Kohen de Başbakan Ehud Olmert’e bir yazı göndererek, “Teklif edilen araçlardan birinin Alman yapımı olduğunu duyduğumda hayrete düştüm” ifadesini kullandı.

Araç alımı ihalesine sadece teknik açıdan bakılmaması gerektiğini belirten Kohen, seçimin derin ve köklü sembolik etkisinin olacağını kaydetti. Kohen, “İnsanlar istedikleri arabaya binebilirler. Ancak bizim, kamuoyuna vereceğimiz mesajlarda çok dikkatli olmamız gerekir” ifadesini kullandı.

İzak Kohen, kendi partisinden bakanların Alman yapımı araçları boykot edeceğini belirtti, tüm bakanları da Yahudi soykırımını inkar edenlerin çoğaldığı bir dönemde, Alman malı otomobilleri kullanmayı reddetmeye çağırdı.

Kohen, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada da konunun duygusal ve sembolik öneminin çok büyük olduğunu belirtti ve bunun tüm Alman ürünlerinin boykotu anlamına gelmediğini söyledi.

Şaslı bakan, ülkesinde Almanya ve Alman ürünlerine boykotu sürdürenler olduğunu belirtti, haham Yisrael Lau’nun Alman topraklarında bir gece bile geçirmediğini, eski milletvekillerinden Şevah Weiss’in Alman temsilcileriyle görüşmediğini hatırlattı. Herkesin evinde istediğini kullanabileceğini, buna karışmak niyetinde olmadıklarını ifade eden Kohen, ancak kendilerinin, hükümet üyeleri olarak, Yahudi soykırımının anısına saygı duymaları gerektiğini vurguladı.

İsrail’in kurulduğu 1948’de, Alman malları boykot ediliyordu. Ancak aradan geçen yıllar içinde İsrail ve Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle boykot da önemini kaybetti.

Bakanlara tahsis edilecek araçlarla ilgili ihaleyi, Audi ve Skoda araçlarının ithalini yapan İsrailli bir firma kazanmıştı. Firma, bakanlara Audi 6 ve Skoda Superb araçları sağlayacaktı.



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs