En Sıcak Konular

Kerkük Referandumu 2008'e ertelendi

10 Eylül 2007 18:28 tsi
Kerkük Referandumu 2008'e ertelendi Irak Parlamentosu Kerkük’ün geleceğinin belirlenmesini öngören Anayasa’nın 140. maddesinin uygulanmasını 2008 yılının Mayıs ayına kadar erteledi.

Cumartesi günü toplanan Irak Parlamentosunun Irak Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen erteleme talebini oybirliğiyle kabul ettiği bildirildi.

Kürt bölgesi İttifakı’ndan milletvekili Pestwan Ahmed’in yaptığı açıklamada, Kerkük’te referandumun yapılmasının Yüksek Seçim Kurulu’na kalan bir durum olduğunu ve Kurul’dan gelen talebi kabul etmek durumunda kaldıklarını söyledi.

ERTELEME KARARI TEKNİKİ NEDENLERDEN

Ahmed’in verdiği bilgilere göre Kurul’un Kerkük referandumunu erteleme gerekçesinin temelini tamamen teknik nedenler oluşturuyor.

Kurul, parlamentoya gönderdiği belgede Mayıs 2008’e kadar değil Kerkük referandumu Irak içinde hiçbir seçimi gerçekleştirecek imkanı bulunmadığını belirtti.

Aralarında Federe Kürdistan Bölgesi başkanı Mesud Barzani’nin de bulunduğu birçok Kürt yetkilisi daha önce Kerkük referandumunun teknik nedenlerle bir süre ertelenmesini kabul edebilecekleri açıklamasında bulunmuştu.

KÜRTLER TEKNİKİ ERTELEMEYİ KABUL EDECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Kürtler, Kerkük üzerinde Baas rejiminin yürüttüğü Araplaştırma politikalarının etkisinin giderilmesini öngören 140. maddenin uygulanmasını engelleyecek siyasi bir kararı ise kesinlikle kabul etmeyeceklerini ifade etmişti.

Kerkük’te yaşayan Sünni Araplar ve Türkiye’nin desteklediği bir grup Türkmen ise referandumun gerçekleştirilmesine karşı çıkıyordu.

Referandum öncesinde Kerkük’teki Sünni Arapların çıkarılması ve daha önce Baas rejimi tarafından yerlerinden edilen Kürtler ve Türkmenlerin yaşam alanlarına geri dönmesi gerekiyor. Kerkük’ten çıkarılan ve yerleştirilenlerin tümüne tazminat vermeyi taahhüt eden hükümet henüz bu konudaki çalışmalarını tamamlamamış durumda.

Şehirde referandum öncesi bir de nüfus sayımı yapılması gerekiyor. Henüz bu konuda da net bir tarih belirlenmiş değil. Sayımın yapılamamasının en temel nedeni olarak bölgede güvenlik konusunda yaşanılan sıkıntılar gösteriliyor.

ANF



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,430 µs