En Sıcak Konular

Anayasa değil, rejim değişir

10 Eylül 2007 17:46 tsi
CHP "sivil anayasa" hazırlıklarından kaygı duyuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, hükümetin 'sivil anayasa' hazırlıklarını kaygıyla izlediklerini söyledi.

AK Parti hükümetinin 2002 seçimlerin önce hazırladığı seçim bildirgesinde yeni anayasa hazırlamaktan bahsettiğini ancak geçen dönemde bunu hayata geçiremediğini anlatan Öymen; 'sivil anayasa' çalışmalarını kaygıyla izlediklerini kaydetti.

KİMSE BU ANAYASAYA 'ASKERİ ANAYASA' DİYEMEZ

Öymen, "İşin esasına bakmak lazım 'sivil anayasa', 'askeri anayasa' diye bir şey yok. Yani AKP askeri anayasaya göre mi iktidara geldi. Türkiye'de 1982 anayasasının pek çok eksikleri olduğunu biz de defalarca dile getirdik. Bu eksikliklerin çoğu zaman içinde yapılan anayasa değişiklikleriyle düzeltildi, giderildi. O bakımdan şimdi bu anayasaya birilerinin kalkıp da 'askeri anayasa' demesi biraz zordur. Bu anayasada sizi rahatsız eden maddeler ne ise getirirsiniz, konuşuruz. Mecliste, kamuoyunda tartışırız. Geçmişte yaptığımız gibi bazı anayasa değişiklikleri yapabiliriz. Bunu da 'Madem biz iktidara geldik. Bunu yapmak hakkımızdır. Bundan daha doğal bir şey olamaz' anlayışıyla kamuoyuna kabul ettirmeye çalışıyorlar. İşin esası şu, seçimden sonra hükümetler değişince anayasa değişmez. Böyle bir kural yok dünyada" dedi.

AMERİKAN ANAYASASI 220 YILDIR YÜRÜRLÜKTE

Anayasa değişiklikleri konusunda Avrupa ülkeleri ile bazı Avrupa ülkelerinden de örnekler veren Öymen, Amerika anayasasının 220 yıldır beri yürürlükte olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerikalılar'da hiç mi akıl yok da 'çağa uymuyor yeni anayasa yapalım' demediler. Yargının denetim yetkisiyle, Cumhuriyet'in temel değerleri ile laiklikle sıkıntıları var. Bunları değiştirmek istiyorlar. Seçimlerden hemen sonra bir hukukçu AKP milletvekili 'Anayasadan Atatürk ilkelerini çıkaracağız' dedi. İlk lafları bu oldu. Anayasayı toptan değiştirme fikrini bunun için çıkarıyorlar. Laiklik üzerine tartışmalar açıyorlar. Değiştiremeyeceklerini anladırlar, içini boşaltacaklar. 'Yeniden tarif edeceğiz' diyorlar. 'Laiklik din ve vicdan hürriyetidir' diyorlar. Siz 'mevcut anayasayı toptan atalım' diyorsunuz. Bu rejim değişikliği anlamına gelir. Hiç kimse hayal kurmasın. Bizim anayasamızda değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddeler var. Bu anayasayı ortadan kaldırınca değiştirilemeyecek maddeler de ortadan kaldırılacak. 'Efendim biz onları koruyacağız' diyorlar. Fakat basına sızan metinlerden de gördüğümüz gibi bunlar üzerinde de oynamalar yapacaklar, orasını burasını yontacaklar. İçeriğini boşaltacaklar. Yeni tarifler getirecekler. Laiklik belki kalacak metinde ama laikliğin tanımıyla ilgili maddeyi belki değiştirecekler. Böyle yöntemlerle anayasamızı esas yörüngesinden çıkaracaklar."

İnternet haber

 



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs