En Sıcak Konular

"Türkiye'nin üyeliği AB'nin temellerini sarsar"

10 Eylül 2007 15:11 tsi
Financial Times'tan ilginç Türkiye yazısı... Yazar Geoffrey Wheatcroft, Miliband'in Türkiye'nin Batı'yla İslam dünyası arasında köprü olabileceği açıklamasından yola çıkarak bakın neler söyledi...

Yazar Geoffrey Wheatcroft, Miliband'in Türkiye'nin Batı'yla İslam dünyası arasında köprü olabileceği açıklamasından yola çıkarak Avrupalı liderleri kamuoyunun beklentilerini dikkate almamakla eleştiriyor.

"Miliband'ın Türk köprüsündeki yapısal hatalar" başlıklı yazıda şöyle deniyor:

"David Miliband, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ni hararetle destekleyen Tony Blair ve diğerleri gibi, iyi görünen, ancak yere basmayan argümanlar kullanıyor.

"Blair geçen Aralık'ta Türkiye'nin üyeliğinin Batı'yla İslam dünyası arasında kurulacak ilişkiler açısından da önemli olduğunu söylemişti.

"Miliband ise El Kaide'yle mücadele faktörünü katarak köprü tezini daha güçlü bir şekilde savunuyor. Bu tür köprüler kurmak, demokrasiyi Batı Asya'ya yaymak ve köktenci terörle mücadele etmek iyi hedefler olabilir. Ancak Avrupa Birliği'nin kuruluş amacında bunlar yoktu..."

'Türkiye'nin üyeliği AB'nin temellerini sarsar'

Yazar Wheatcroft, Miliband'ın, "Avrupa Birliği her genişleme dalgasında daha da güçlendi" sözlerini de eleştiriyor:

"Bu, belki 1980'li yıllardaki genişleme sürecine kadar doğruydu. 2004'te üyeliğe aldığımız 10 ülkenin nüfusu Avrupa Birliği nüfüsunun dörtte birini oluşturuyor. Ancak birlik ekonomisine toplam katkıları yüzde beş.

"Kişi başına düşen milli geliri, İngiltere'ninkinin onda biri olan ve yakında Almanya'dan daha fazla nüfusa sahip olacak bir ülke Avrupa Birliği'nin temelini sarsar.

"Ancak en büyük zorluk, ekonomik, dinsel, kültürel ya da coğrafi değil, siyasidir. Türkiye'nin değil Avrupa'nın siyasetinden bahsediyoruz. Büyük başarılara rağmen, kendi içindeki gayri-demokratik karakteri, Avrupa'nın en büyük zaafı oldu.

"Danimarkalıların Maastricht, İrlandalıların Nice anlaşmalarını, Fransız ve Hollandalıların da Avrupa Anayasası'nı geri çevirmeleri örneklerinde görüldüğü gibi, siyasi seçkinlerin yaptığı anlaşmalar sıradan insanlar tarafından reddediliyor.

"Kamuoyu yoklamalarına göre Avrupa halkının sadece yüzde 20'si Türkiye'nin üyeliğine destek verirken, Blair ve Miliband ile bazı Alman ve İspanyol siyasetçiler, hararetle Türkiye'yi savunuyor.

"Evet bir köprü inşa edilebilir; ama Avrupa'da ve yönetenlerle yönetilenler arasında..."

BBC



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,843 µs