En Sıcak Konular

Nejat Uygur yoğun bakımda! BİYOGRAFİ

10 Eylül 2007 15:02 tsi
Nejat Uygur yoğun bakımda! BİYOGRAFİ Ünlü tiyatro sanatçısı Nejat Uygur, dün Ankara'da sahne almasının ardından, bugün İstanbul'a dönerken yolda rahatsızlanarak, yoğun bakıma alındı. Doktorlar hayati tehlikenin sürdüğünü açıkladı.

Hürriyet'in verdiği habere göre, bu sabah Ankara'dan İstanbul'a dönerken yolda rahatsızlanan Uygur'un Hastaneye kaldırılan yüksek tansiyon sonucu sol tarafının felç olduğu ve hayati tehlikesi bulunduğu bildirildi.

Haftasonunda Yenimahalle Belediyesi'nin etkinlikleri kapsamında sahneye çıkan 81 yaşındaki Nejat Uygur bu sabah karayolu ile İstanbul'a dönerken yolda rahatsızlandı. Tansiyonu yükselen Uygur, Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Nöroloji Bölümüne yatırıldı.

Yapılan ilk tetkiklerde, Uygur'un yüksek tansiyona bağlı olarak sol tarafının felç olduğu belirlendi. Uygur yoğum bakım ünitesine bağlandı. Daha önce kalbinden de rahatsızlık geçiren Uygur'a kalp pili takılmıştı.

Hastahane yetkilileri, ünlü sanatçının yaşı ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayati tehlikesi bulunduğunu bildirdiler.

UYGUR, DÜN GECE SAHNEYEDİ

Rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Türk Tiyatrosu’nun yaşayan efsanesi Nejat Uygur dün akşam sahneyedi.

Ankara'da Yenimahalle Belediyesi'nin etkinlikleri kapzamında tiyatroseverlerle buluşan Uygur, “Cibali Karakolu” adlı oyunu sergiledi.

İzleyenleri kahkahaya boğan Uygur, Cibali Karakolu’na başkomiser olarak tayin edilen Cafer Kıskıvrak’ın, (Nejat Uygur) karakola gelen insanların sorunlarını kendine özgü yöntemlerle çözmeye çalışırken yaşadığı komik olayların anlatıldığı oyun, büyük beğeni kazandı.

Nejat Uygur’un yazıp yönettiği, ses ve ışık düzenlemesini Kaan Öztop’un, müziklerini Seda Ece’nin yaptığı oyunda, başta Nejat Uygur olmak üzere, Volkan Saraçoğlu, Tuna Arman, Birol Engeler, Birtan Turan, Zeynep Yaldız ve Nalan Gıdak rol aldı.

Başarılı oyunculuğu ve üstün yeteneğiyle yıllardır adından söz ettiren efsane sanatçı, Yenimahalle Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki oyunun ardından kendisini Yenimahalle halkıyla buluşturan Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar ve ekibine teşekkürlerini sundu. Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şerafettin Tekin ise geçtiğimiz günlerde trafik kazası geçiren eşi ve çocuklarının yanında olduğu için eseri izleyemeyen, Başkan Ahmet Duyar adına sanatçıları tebrik ederek, Yenimahalle Belediyesi’nin her zaman sanata ve sanatçılara büyük önem verdiğini söyledi.

 

Hayatı

Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç oğlundan ortancası olan Uygur, eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamladı. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okudu ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başladı. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel Bölümü'ne girdi ama mezun olamadı. Tiyatroya profesyonel olarak 1949 yılında "Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım attı. Nejat Uygur, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtti:

"Benim düşündüğüm ilk meslek pilotluktu. Çocukluğumda pilot olacağımı düşünürdüm. Hatta hiç unutmam Manisa'da olduğumuz yıllarda, yatak çarşaflarını alıp yüksek bir yerden aşağı atlamayı planlamıştım. Tecrübe pilotu olarak önce ağabeyim atladı ve ayağını kırdı. Ağabeyim Zeki Ayhan Uygur, Amerika'da ünlü bir beyin cerrahı şimdi. Onunla gurur duyuyorum. Ağabeyim burada deniz albayıydı, ordudan ayrıldı sonra." [1]

Gençlik yıllarında Amerika'ya ulaşmak isteğiyle gemici oldu:

"Benim gençliğimde herkeste Amerika'ya gitmek gibi çok yoğun bir istek vardı. Bu yüzden liman cüzdanı çıkarttım ve gemici oldum. Hiç unutmam, bir Panama şilebinde çalıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes çok gülerdi. Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı çok güldürürdüm. Giderek insanların yüzünü güldürmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten." [2]

1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi arttı. Atletizm ve su topu yanısıra iyi bir at binicisidir.[3] 1952 yılında Nejla Uygur ile hayatını birleştirdi. 13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Süheyl, Süha, Ahmet, Kemal ve Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya geldi. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle "armut ağacının dibine düştüler" ve tiyatrocu oldular.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.[4]

Ödülleri
2007 - Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması "Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü"[5]
2006 - Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü "En İyi Tiyatrocu"[6]
1999 - 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri "Belkıs Dilligil Onur Ödülü"[7]

Filmografi

2004 - Vizontele Tuuba (Hacı Zübeyir)
1974 - Cafer'in Nargilesi
1971 - Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
1970 - Cafer Bey

 

  1. ^ Haftasonu.com
  2. ^ Haftasonu.com
  3. ^ Tiyatrom.com
  4. ^ T.C. Kültür Bakanlığı
  5. ^ cnnturk
  6. ^ haber7com
  7. ^ Hürriyet Gazetesi


Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs