En Sıcak Konular

ABD kendisini vuracakları beslemeye başladı!

10 Eylül 2007 13:36 tsi
ABD kendisini vuracakları beslemeye başladı! ABD aynı aymazlığı yine yapıyor! Ortadoğu’da bugüne kadar Washington’un başına bela olmuş ne kadar yapı varsa, hepsini bir zamanlar ABD’nin desteklediği biliniyor. Şimdi ABD aynı hatayı tekrarlıyor. Üstelik daha aptalca nedenlerle! Paray

Bu artık o kadar bilinen bir Ortadoğu gerçeği ki, kimse tekrarlamak gereği bile duymuyor. Biliniyor ki, Ortadoğu’nun hangi bölgesinde "şimdi" melanet çıkaran bir örgüt, aşiret, mezhep varsa, vakt-i zamanında ABD tarafından başka amaçlarla desteklenmiş.

El Kaide ve Usame bin Ladin’de bunun tüm okullarda ders olarak okutulacak örneği. Şimdi ABD’nin Afganistan’da da Irak’ta da yaşadığı sıkıntıların orijini bu. Peki bu durumda Washington’dan ne beklenir?

Elbette aynı hataları bir daha tekrarlaması. Ancak bu oldukça safiyane bir beklenti. Zira iki nedenden dolayı ABD bu kısır döngüden, kedinin kuyruğunu yakalamaya çalışması hamlesinden dönemiyor.

İlki basit. ABD’nin bölgeye dönük menfaatleri çok yüksek ve sıkışık. Bunlardan tarihin herhangi bir döneminde vazgeçmesi zor. İşte bunları korumak için “gelecekte” ne olabileceğini “düşünmeden”, o an için çıkarlarını koruyacak grupları destekliyor. Para, silah ve politik destek veriyor.

Yeni “rüşvet” mazereti

Şu sıralar ise bu gruplara karşı pamuk ellerini cebine atmasının bir nedeni daha mevcut. O da ABD iç politikasındaki durumun, Beyaz Saray’ı fena halde hırpalıyor olması. Ancak önce bölgedeki son rüşvet olayını yansıtalım.

Bir süredir Bağdat’ın yakın çevresindeki direniş eylemlerinin sayısı düşük. Bu kadar zamandan sonra Bağdat’taki ABD güçleri evlerinin çevresini-tam olmasa bile-temiz tutmayı başarıyor gibi.

Ancak bu istatistiksel fark ABD güvenlik güçlerinin cevvalliğinden kaynaklanmıyor. ABD, bu bölgedeki Sünni aşiret reislerine yüzbinlerce dolar rüşvet veriyor. Bu dedikodu falan da değil.

En somut örneği dün yaşandı ve İngiliz Sunday Times gazetesi-bizzat kendi muhabirinin gözleriyle şahit olduğu-bir olay da, Amerikalıların bölgedeki bir şeyhe onbinlerce dolar ödedi.

Nedeni de yakınlarda bulunan bir el Kaide kampının üç ay içinde tasfiye edilmesi ricası! Üstelik bu bir ön ödeme, ve “iş bittikten sonra” devamı yüzbinlerce dolar olarak gelecek.

Rüşvetin hatalısı olur mu?

Üstelik bu rüşvetler gelecekte ABD’ye döner mi sorusu bir yana, günlük tedhiş eylemlerini ortadan kaldırmak için de yapılmıyor. Bu haliye mazur görülse bile sıkıntı noktası başka?!

Irak’taki ABD yönetimi ve Beyaz Saray iç politik dengeler yüzünden oldukça sıkıntılı. Kongre, Bush hükümetini sert biçimde hırpalıyor. Son rüşvet olayı da bununla bağlantılı.

Irak’daki ABD güçlerinin komutanı General Petraeus “bugün”, Irak’taki durum hakkında hesap vermek üzere Kongre’de ifade verecek. Tam bu zamanlamayla hiç olmazsa Başkent Bağdat ve yakınlarında tatsız bir olay olmasın diye, hem General hem de Amerikan hükümeti iyice sıkışmasın diye bu rüşvetler veriliyor.

Yani orta veya uzak vadede bu paraların ve loıjistik destekler yeniden ABD’ye terör olarak döner mi sorusu hiç sorulmuyor! Zaten şu an Amerika’da bunu umursayan da yok.

www.iyibilgi.com



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs