En Sıcak Konular

Erdoğan: Terörle mücadele yüreğimizi dağlıyor

10 Eylül 2007 13:10 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Irak'ta olanlar bizim yüreğimizi dağlıyor. Öbür tarafta, Ortadoğu'da olanlar yüreğimizi dağlıyor. Terörle Türkiye'nin şu anda kendi içinde verdiği mücadele bizim yüreğimizi dağlıyor'' dedi. Erdoğan, ''bütün bunlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Irak'ta olanlar bizim yüreğimizi dağlıyor. Öbür tarafta, Ortadoğu'da olanlar yüreğimizi dağlıyor. Terörle Türkiye'nin şu anda kendi içinde verdiği mücadele bizim yüreğimizi dağlıyor'' dedi. Erdoğan, ''bütün bunlara karşı ortak bir mücadele verilmesi'' gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Bilkent Otel'de başlayan Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'nin (ICANAS) açılışında bir konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kongreye yurtdışından ve Türkiye'den katılan konukların önemli birikimler kazandıracağına olan inancını dile getirerek, katılımcılara kongrenin hayırlı olmasını diledi.

Ülkeleri yöneten anlayışların, bilim ve sanatın imkanlarından yararlanarak zenginleşeceğine, insani bir derinliğe kavuşacağına inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, bu bağın güçlü olmasıyla toplumlar ile toplumları yönetenler arasındaki iletişimin sağlıklı işleyeceğini ve bu yakınlıktan büyük bir sinerji doğacağını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bizim tarihimizde bu beraberliğe işaret eden unutulmaz metinler vardır. Bunlardan birini paylaşmak istiyorum. Bir cihan devleti kuran Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi'ye nasihatini vasiyeti, insani içerikler içermektedir:

Ey oğul, alimler, sanatkarlar, edipler, devletin bedeninin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Onların hakkını ve onların hukukunu gözet ve senden sonrakilere böyle nasihat etmekten geri durma. Halkını düşman istilasından ve zulme uğramasından koru. Haksız yere hiçbir ferde, layık olmayan muamelede bulunma. Halkı taltif et, hepsinin rızasını kazan.

İşte bu sözlerin arkasında insan sevgisi var, adalet var, barış var, paylaşma duygusu var. Toplumları yönetenlerin, gücü elinde bulunduranları, ülkelerin ve dünyanın gidişatından sorumlu olanların, bu sözlerden çıkarması gerekenler var. İnsanlık tarihinde bilim adamlarının, sanatçıların, ediplerin, gönül dostlarının zengin dünyalarından bize yansıyan böyle nice hakikat var. Bu fazilet mirasından en iyi şekilde faydalanmak mecburiyetindeyiz.

Özellikle de sizler gibi değerli bilim adamları, sanat adamları, edipler, kanaat önderleri, toplumları yönetenlere, küresel aktörlere bu hakikatleri hatırlatıyorsunuz ve hatırlatmalısınız.''


-''YURTTA SULH, CİHANDA SULH''-

İnsanlığın, huzur ve barış ortak paydasında buluşması için gerekli bilgi ve birikimin, bilim adamlarının dağarcığında olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Biz siyasetçi olarak, sizlerin ağzından çıkacak her sözü, her hakikati çok değerli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum'' dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Az önce hem bilim adamı, hem de siyaset yolculuğumuzda bizimle olan Devlet Bakanımız Mehmet Aydın ifade etti; öyle insanlar, öyle bilim adamları çıkabilir ki barışı törpüleyebilirler, ne yazık ki bunları da görüyoruz.

Türkiye cumhuriyeti kuruluşundan bu yana, sadece kendisi için değil bütün insanlık ve bütün ülkeler için barış ve sulh ilkesini esas alan bir devlettir.

Atatürk'ün, 'yurtta sulh, cihanda sulh' diye ifade ettiği, formüle ettiği barış ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne rotasını belirleyen en temel ilkelerden biri olmuştur.

60. Hükümet olarak Türkiye'yi bir barış ve adalet ülkesi olarak geleceğe taşımak noktasında aynı kararlılıkla içinde görevimizi sürdürüyoruz. Barış ve esenliğin tesisi için sadece ülkemize değil, bölgemizde ve bütün dünyada aktif bir çaba içindeyiz. Bu çabalarımız gelecekte de artarak devam edecektir.

İnsanlığı savaşa sürükleyen, toplumları birbirinden uzaklaştıran, medeniyetleri birbirine düşman haline getiren her türlü anlayışı, her türlü güç gösterisini telin ediyoruz.'' Uluslararası ilişkilerde barışı, adaleti, hoşgörüyü, yardımlaşmayı ve yakınlaşmayı tesis etmek için eldeki bütün imkanları seferber etme gayreti gösterdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Türkiye Cumhuriyeti olarak medeniyetler ittifakı projesi içinde yürüttüğümüz çalışmalar buna en iyi örnektir. Değerli meslektaşım İspanya Başbakanı Zapatero ile yürüttüğümüz bu çalışma, şu anda artık BM çatısı altında yerini aldı ve böylece büyümeye devam ediyor'' diye konuştu.

Bu konuda Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın çok büyük katkısı olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin demokratik gelişmesine ve kalkınmasına paralel olarak barış yolundaki bu çabalarımız her geçen gün artarak devam etmekteyiz.

Biz bundan en önemli dersi çıkaran ülkelerden bir tanesiyiz. Zira Irak'ta olanlar bizim yüreğimizi dağlıyor. Öbür tarafta, Ortadoğu'da olanlar yüreğimizi dağlıyor.

Terörle Türkiye'nin şu anda kendi içinde verdiği mücadele bizim yüreğimizi dağlıyor.

Bütün bunlara karşı ortak bir mücadelenin verilmesi inanıyorum ki hepimizin, gerek siyasetçiler, gerek ilgililer olarak ortak bir dayanışmanın neticesi ve bunun neticesinde de inanıyorum ki bu ulaşmak istediğimiz hedefin gerçekleşmesine vesile olacak adımdır.''

Haber 10




Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs