En Sıcak Konular

Alkol firmaları yasal boşluğu kullanıyor

19 Kasım 2014 11:25 tsi
TAPDK, gece içki satışı yasağını çeşitli yöntemlerle delen alkol firmalarıyla ilgili olarak, çıkarılan yasanın bu işletmelerin kapanış saatine dokunmamasına bağladı

Alkol firmalarının, gece saatlerinde perakende alkol satışı yasağını, bulduğu yeni yöntemlerle delmesi üzerine Dünya Bülteni tarafından yapılan "Alkol Yasağını Zincirle Deliyorlar" haberle ilgili Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu(TAPDK)'dan açıklama geldi.

TAPDK'dan yapılan açıklamada, alkol satışını belli bir saatten sonra yasaklayan yasanın, sadece satışı yasakladığı, satışı yapan mekanların kapanış saatlerine karışmadığı hatırlatılarak satış yaptığı belirlenen işletmelere gereken cezai müeyyidenin uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, 4250 sayılı Kanunun perakende alkollü içki satış saatlerine sınırlama getiren 6’ncı maddesinin beşinci fıkrası “Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.” şeklinde düzenlenmiş olup, düzenlemede alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin açılış/kapanış saatlerine ilişkin kısıtlayıcı herhangi bir hüküm bulunmamaktadır." denildi.

Alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerinin ise, yerel yönetimler tarafından belirlendiği anımsatılan açıklamada, "işyerinin kapanış saati ne olursa olsun 22:00 – 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmekte ve Kanuna aykırı fiili tespit edilenler hakkında Kurumumuz tarafından (2014 yılı için: 30.454 TL’den 152.285 TL’ye kadar) idari para cezası uygulanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Şu ana kadar alkol satışı yasasına uymayan yaklaşık 318 satıcıya idari yaptırım uygulandığı kaydedilen TAPDK açıklamasında, "yasal düzenlemeye riayet edilmesinin sağlanması konusunda yerel makamlar ve Kurumumuz çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Anılan mevzuat hükümlerine aykırı olarak 22:00 – 06:00 arasında perakende alkollü içki satışı yaptığı iddia edilen işyerlerine ilişkin ayrıntılı bilgilerin doğrudan mahalli mülki amirliğe yada mülki amirliğe iletilmek üzere Kurumumuza gönderilmesi halinde gerekli denetlemelerin yapılması her zaman mümkün bulunmaktadır." denildi.

NE OLMUŞTU?

Dünya Bülteni'nde daha önce yer alan haberde, alkol firmalarının, alkol satış yasağını açtıkları "Ekomini" isimi market zincirleriyle deldiği belirtiliyordu. Haberde, E. P. isimli alkol firmasının sahibi olan Tuncay Özilhan'ın sahibi olduğu şirketin açtığı marketlerin gece yarısı saat 24.00'a kadar açık olduğu belirtilmişti.



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs