En Sıcak Konular

İnternette Türk cihadı

10 Eylül 2007 09:44 tsi
İnternette Türk cihadı

Almanya'da ele geçirilen radikal İslamcı terör hücresinde Türklerin yer alması dikkatleri bu ülkedeki Türk kökenlilere çevirdi. İnternette Türk cihat propagandasının arttığı bildirildi.

Almanya'daki Amerikan Ramstein Üssü ile Frankfurt Havaalanı'na yönelik bombalı saldırılar düzenlemek üzereyken yakalanan İslami Cihad Birliği adlı terör örgütü mensuplarının İslamiyete geçen 2 Alman ile bir Türk olması ABD basınında geniş yankı buldu. ABD basını, Almanya'nın özellikle Türk ve Türk kökenli Alman vatandaşları konusunda kaygılı olduğunu belirtti. Soruşturmayı yürüten bir Alman yetkili, "İnternette artan biçimde Türk cihat propaganda materyeli yer alıyor" açıklamasını yaptı.

Amerikan New York Times gazetesi, bombalı saldırılara hazırlandıkları gerekçesiyle tutuklanan Alman Fritz Martin Gelowicz ve Daniel Martin Schneider ile Türk Adem Yılmaz'ın yer aldığı komplonun Amerikan ve Alman yetkililer arasındaki yakın işbirliği sayesinde ortaya çıkarıldığını bildirdi. Geçen yıl Almanya, Pakistan ve Türkiye arasında cerayan eden elektronik mesajlaşma ve telefon konuşmalarının alarm veren ilk gelişme olduğunu kaydeden gazete, mesajların Pakistan'daki bir terör kampını ziyaret eden "Muaz" ve "Zafer" kod adlı 2 erkekten geldiğini belirtti.
Gazete, soruşturmayı yürüten Alman yetkililerce hazırlanan gizli bir raporda "Muaz" kodunun Atilla Selek'e, "Zafer" kodunun da Zafer Sarı'ya ait olduğuna dair ifadenin yer aldığını bildirdi.

Los Angeles Times gazetesi ise 28 yaşındaki Gelowicz'in, burka kullanan Türk kökenli bir kadınla evli olduğuna dikkat çekerek, "Çoğu Türk veya Türk çevrelerinde radikalleşip İslama geçen kişilerden oluşan bir düzine kadar zanlı, İslami Cihad Birliği adlı, Özbeklerin hâkimiyetindeki terör grubu üyesi" olduklarını ileri sürdü. Ancak Almanya'da 2 milyona yakın Türkün yaşadığına işaret eden Los Angeles Times, "Türk hükümeti cami imamlarını eğiterek Türk göçmenleri arasında köktendinciliği kontrol altına almaya çalışıyor. Almanya'da ve başka yerlerde terör olaylarına karışan Türklerin sayısı, Ortadoğulu ve Kuzey Afrikalı Araplardan çok daha az" bilgisine de yer verdi.

Gazeteye konuşan bir Alman yetkili, "Bu olayda özellikle Türkler ve Türk kökenli Almanlardan endişe duyuyoruz. Propaganda çabası sonuç veriyor gibi. 2003'te Irak'ın işgalinden bu yana internette artan bir biçimde Türk cihat propaganda materyeli bulunuyor" dedi. Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin bölgedeki militan gruplar için geçiş noktası haline geldiğini öne süren gazete, Türkiye'ye yönelik "felaket senaryosu" ile gündeme gelen Hudson Enstitüsü yetkilisi Zeyno Baran'ın, "Türk İslamcılar Arap gruplarına uyum sağlamıyor. Türk savaşçıları daha çok Arnavutluk, Bosna ve Orta Asya'da bulabilirsiniz" şeklindeki sözlerini aktardı.

milliyet



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs