En Sıcak Konular

HDP heyeti Akdoğan ile görüşecek

13 Kasım 2014 16:35 tsi
HDP heyeti Akdoğan ile görüşecek HDP Grup Başkanvekilleri Buldan ve Baluken ile İstanbul Milletvekili Önder'den oluşan HDP heyeti, 17 Kasım Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile görüşecek.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyeti, 17 Kasım Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile biraraya gelecek.

Buldan, görüşme ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Daha önce de Akdoğan ile bir araya geldikleri anımsatılarak, somut bir taleplerinin olup olmayacağının sorulması" üzerine Buldan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay'ın "Çözüm süreci şeffaf bir şekilde yürüyecek" dediğini anımsattı. Buldan, "Biz bunu şöyle okuyoruz; 'bundan sonra somut ve pratik adımlar atılabilir.' O yüzden bizim somut taleplerimiz çok açık ve net. Pazartesi günü Sayın Akdoğan'la yapacağımız görüşmede bunları ele alacağız" dedi.

Pervin Buldan, "Çünkü bu donma, askıya alınma sürecinden sonra biz çok zaman kaybettik ve taleplerimiz hala hayata geçmedi. Bütün bunları Akdoğan'la yapacağımız görüşmede masaya yatıracağız. Bundan sonra Hükümet ne yapacak ya da hangi somut adımları atacak? Bir kez daha taleplerimizi ve beklentilerimizi ileteceğiz. Görüşmeden sonra kamuoyuna açıklama yapacağız" diye konuştu.

"Süreç neden dondu, sorun kimden kaynaklandı?" sorusuna Buldan, "Donması bizden kaynaklı değil. 6-7 Ekim meselesinden sonra Hükümet süreci askıya almıştı, görüşmeler olmuyordu, diyalog kesilmişti. Dün bizim yaptığımız bir değerlendirmeden sonra... Çünkü ondan önce bir görüşme gerçekleştirmiştik kurul yetkilileriyle. Ondan sonra tekrar diyaloğun açılması yönünde bir irade beyanı ortaya çıkmıştı. Bunu da açık ve net olarak ifade etmiştik. Sürecin donmasının ya da askıya alınmasının gerekçelerini Hükümet zaten ifade ediyordu, bizim açımızdan askıya alınma meselesi olmadı hiç bir zaman" yanıtını verdi.

Buldan, "Hükümet askıya aldı diyorsunuz" sözlerine, "Tabi ki Hükümet aldı" karşılığını verdi.

Akdoğan'la yapacakları görüşmede, "Öcalan'ın yerinin değiştirilmesi, sekretarya verilmesi konularının gündeme getirilip getirilmeyeceğinin" sorulması üzerine Buldan, "Henüz gündemi belirlemedik. Şu anda bu konuları çok tartışmanın ya da tartıştırmanın doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

İzleme heyetinin oluşması, tarafsız hakem kurulunun oluşması var

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Görüşmede ne talep edeceksiniz?" sorusuna, "Mevcut sorun alanlarının giderilmesi, çözüm sürecinin hızlanması konusunda yapılması gerekenleri tartışacağız" yanıtını verdi.

"Mevcut sorun alanı dediğiniz, Öcalan'ın sürece biraz daha katılması mı?" sorusu üzerine Baluken, şunları kaydetti:

"Şüphesiz. Hem çalışma, müzakere koşullarının oluşturulması hem de bahsettiğimiz müzakere mekanizmalarının hayata geçmesi ile ilgili taleplerdir. Müzakere mekanizmaları dediğimiz zaman sekretarya da onun içindedir. Meseleyi salt sekretarya üzerinden tartışmaya açmak da doğru değil. Sekreterya dışında izleme heyetinin oluşması, tarafsız hakem kurulunun oluşması meselesi var.

Bu konuları kamuoyu önünde tartışmayı çok doğru bulmuyoruz. Bu konular, mümkün olduğunca çalışma alanını rahatlatacak şekilde taraflar arasında rahatlıkla konuşulabilmelidir diye düşünüyoruz. O nedenle bu şekilde ifade edilmesi sıkıntılıdır. ‘Bir taraf şart dayatıyor, bir taraf bunu kabul etmek zorunda kalıyor‘ gibi bir reflekse sebebiyet verebilir. Onların da şart koştuğu şeylerde biz o refleksi gösteriyoruz, bizim de şart koştuğumuz şeylerde onlar refleks gösteriyor."

AA



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs