En Sıcak Konular

CHP'yi muhaliflerden bu kez 4 bin polis korudu

10 Eylül 2007 08:06 tsi
Genel seçimlerde hayal kırıklığına uğrayan CHP'de iç çalkantılar dinmiyor. Dün 84 yaşına giren partinin kuruluş yıldönümü, ilginç görüntülere sahne oldu.

Parti yönetimi Anıtkabir'e çıkarken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül liderliğindeki parti içi muhalefet, CHP Genel Merkezi önünde ikinci kez protesto gösterisi yaptı. Bu kez partiyi Çankaya Belediyesi'nin çöp kamyonları değil, binanın çevresini çembere alan 4 bin polis korudu. Genel merkezin önüne çelenk koyan Sarıgül, Baykal'ı "koltuğunu korumak için laikliği kullanmak"la suçladı. 'Parola 999' adı verilen muhalif hareketin istifa çağrılarını önemsemeyen CHP lideri Deniz Baykal ise aynı saatlerde Ankara'ya topladığı partililerle Anıtkabir'e yürüdü. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Baykal, duygularını Özel Defter'e yazdı. "Yozlaşmış, içeriği boşaltılmış, biçimsel bir kalıba dönüştürülmüş demokrasi" anlayışıyla ulusal birliğin tehlikede olduğunu iddia eden CHP lideri, Cumhuriyet'i koruma sözü verdi.

CHP'de yıllardır süren iç hesaplaşma, dün bir kez daha gün yüzüne çıktı. Mustafa Sarıgül ve taraftarları, 'Parola 999' adlı organizasyon çerçevesinde CHP Genel Merkezi'nin önünde toplandı. Partinin önündeki boş alanda protesto mitingi yapan kalabalık, slogan ve pankartlarıyla CHP yönetiminin istifasını istedi. Mustafa Sarıgül'den önce kürsüye gelen Alman Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Lothar Kelmm, CHP liderini eleştirdi ve Avrupalıların Başbakan Erdoğan'ı Baykal'dan daha sosyal demokrat gördüklerini söyledi. Alman SDP üyesi Ozan Ceyhun da Türkiye'de sosyal demokratların başarısız olmalarına kayıtsız kalamadıkları için Sarıgül'ün yanında yer aldıklarını bildirdi. Mustafa Sarıgül ise konuşmasına, "CHP'nin kuruluş yıldönümü böyle mi kutlanmalıydı?" sözleriyle başladı. Baykal liderliğinde girilen 7 seçimde de mağlubiyet alındığına dikkat çeken Sarıgül, "Baykal ve ekibi, halkın ve Hakk'ın gücüne dayanamaz, mutlaka gidecek." dedi.

Baykal'ın neden istifa etmesi gerektiğini 9 gerekçede sıralayan Mustafa Sarıgül, halkla bütünleşemeyen partinin statükocu bir yapıyla bazı kurumların arkasına sığındığını kaydetti. Mustafa Sarıgül, konuşmasının ardından üzerinde 6 oklu CHP ambleminin yer aldığı bir çelengi partinin bahçe kapısına bıraktı.

Baykal'dan gövde gösterisi

CHP'nin 84. kuruluş yıldönümü için partilileri ilk kez Ankara'da toplayan Deniz Baykal ise Anıtkabir'de gövde gösterisi yaptı. Türkiye'nin çeşitli illerinden binlerce partili sabah saatlerinde Tandoğan Meydanı'nda buluştu. Buradan Anıtkabir'e yürüdü. Anıtkabir'deki tören sırasında büyük izdiham yaşandı. Partililerin Baykal'la birlikte mozolenin bulunduğu bölüme girmek istemeleri üzerine meydana gelen kargaşada Baykal ve korumaları zor anlar geçirdi. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyma sırasında da büyük kargaşa oldu. Aralarında CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in de bulunduğu bazı milletvekilleri ve parti yöneticileri ezilme tehlikesi geçirdi. İzdiham, Baykal'ın Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamak için Misak-ı Milli Kulesi'ne giderken de sürdü. Defterin imzalandığı salona girmek isteyen partiliyi Anıtkabir güvenlik görevlileri durdurdu. Baykal, daha sonra kalabalık arasında oluşturulan bir koridordan geçerek CHP'nin başkanlarından 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrini ziyaret etti. İnönü'nün kabri başında yapılan saygı duruşu sırasında bazı partililer sol yumruklarını kaldırdı.
 
zaman



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs