En Sıcak Konular

Bush karar verecek!

9 Eylül 2007 22:42 tsi
Bush karar verecek!
ABD’nin bundan sonraki Irak stratejisinde belirleyici olacak rapor, bu hafta Amerikan Kongresi’ne sunulacak. Raporda güvenlik alanında bazı ilerlemeler kaydedildiği belirtilirken, Irak hükümeti ''başarısız'' bulunuyor.

ABD Başkanı George Bush'un bu rapora göre "kısmi" çekilme kararı alabileceği sanılıyor. 3 ila 4 bin arasında askerin önümüzdeki yılın ilkbaharına kadar çekilebileceği konuşuluyor. Irak'ta 170 bine yakın ABD askeri bulunuyor.
 
Rapora göre, Irak'ta şiddet azaldı ama Irak hükümeti, güvenlik kazanımlarını destekleyecek siyasi istikrarı sağlayamıyor.
 
Rapor ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak'taki amerikan kuvvetlerinin komutanı David Petraeus tarafından, ABD Kongresi’nin isteği üzerine hazırlandı.
 
Demokratlar, ABD Başkanı George W. Bush'un aldığı ek asker artırımı kararının sonuç verip vermediğini görmek istiyor.
 
ABD’li komutanlar arasında anlaşmazlık
 
Washington Post gazetesi, Irak'taki çokuluslu gücün Amerikalı komutanı General David Petraeus'un, üstü olan,Amerikan askerlerinin Ortadoğu'daki operasyonlarının başındaki Amiral William Fallon ile asker takviyesi stratejisi konusunda anlaşmazlık içinde bulunduğunu yazdı.
 
Washington Post'un bugünkü sayısındaki yorumda, Amiral Fallon'un, 2007'de Irak'a 30 bin takviye asker gönderilmesini öngören bu stratejinin, bölgedeki başka tehditlere karşı koymak için gereken birlikleri seferber edeceğini düşündüğü belirtildi.
 
Her iki askeri yetkilinin bir hafta önce video konferans aracılığıyla ABD Başkanı George Bush önünde kozlarını paylaştığı belirtilen haberde, iki üst düzey asker arasındaki gerginliğin, William Fallon'un bu yaz Bağdat'a bilgi alması için bir amiralini göndermesiyle tırmandığı kaydedildi.
 
Bu olaydan kısa süre sonra Fallon'un Irak'taki Amerikan birliklerinin sayısını hatırı sayılır biçimde azaltmak için kolları sıvayıp bir plan hazırlamaya koyulduğu belirtilen haberde, Petraeus'un ekibinin bunu kendi planlamasına müdahale olarak algıladığı ifade edildi.
 
Haberde, mart ayında Ortadoğu'daki operasyonların başına getirilen William Fallon'un Iraklı liderlere çok güvenmediği ve takviye konusunu nuygunluğu konusunda endişeli olduğu belirtilirken, adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey yetkilinin ise "Fallon ilk günden beri 'bu böyle yürümüyor' diyor" dediği kaydedildi.
 
El Kaide sorumlusu öldürüldü

Irak'taki ABD ordusu, Yezidileri hedef alan ve işgalden bu yana düzenlenen en büyük intihar saldırısı olarak tarihe geçen eylemin sorumlusunun öldürüldüğünü açıkladı.
 
Amerikan ordusu, Ebu Muhammed El Afri adlı El Kaide militanının 3 Eylül'de Musul yakınlarında düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.
 
El Afri'nin Irak El Kaidesi lideri Ebu Eyüb El Masri'nin en yakınındaki isimlerinden biri olduğu tahmin ediliyor.
 
Yezidilerin yaşadığı Musul'a bağlı Kahtaniye ve El Cezire köylerine geçen ay düzenlenen intihar saldırılarında 500'den fazla kişi ölmüştü.

cnnturk



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs