En Sıcak Konular

2 bin oryantalist şifalı otları tartışacak

9 Eylül 2007 19:13 tsi
Japonya’dan Fransa’ya Kazakistan’dan Çin’e kadar çok sayıda profesör, 134 yıldır yaptıkları gibi “Doğu’nun gizemini masaya yatıracaklar”.

Büyük mücadeleler vererek toplantının Ankara’ya alınmasını sağlayan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, birbirinden ilginç konuların ele alınacağı konferansla ilgili sorularımızı yanıtladı:

Nedir bu ICANAS?

200 yıldan beri Avrupa ve Amerikalı devletler, Doğu’nun nabzının nasıl attığını merak eder. Bu nabız atışlarına ne ölçüde müdahale edeceklerini araştırır. 1822’den 1873’e kadar olan dönemde ABD, Fransa ve Almanya’da “Doğu araştırma merkezleri” kuruldu. 1873’te Oryantalistler Kongresi adıyla toplantılar düzenlemeye başladılar. Oryantalist ne demek? Şark kültürünü, doğu bilimini öğrenmek isteyen demek. Bir insan bir başka yeri öğrenmek istiyorsa bunda ne kötülük olacak diyeceksiniz. Kabul edelim ki, Avrupa Haçlı seferlerinden beri sizin zengiliklerinizin peşinde. İkincisi; sizi Hıristiyanlaştırmayı sağlayacak açıklarınız neler.

Elbette bu çalışmaların hepsine kötü demek haksızlıktır. Oryantalist ismi uzun zaman kullanıldı ve sonra yumuşadı. Asya ve Kuzey Afrika araştırmaları yani “ICANAS” adını aldı.

YOK OLAN DİLLER


Neler konuşulacak?

13 ana konu var. Dünyadaki dillerin durumu konuşulacak. Mesela her beş yılda bir 2 dilin dünya üzerinden silindiğini biliyor muydunuz? Emperyal diller diğer dilleri yok ediyor.


En baskın İngilizce mi?

Öyle ama Hispanik diller iki numaraya yerleşti. Türkçe 6’ncı sırada büyüklükte. Türk dünyası 200 milyonluk bir topluluk. Dışarıya açılamayan ve başka halklara öğretilemeyen bir Çince var. 1 milyar 240 milyon insan konuşuyor ama öğretemiyor.


Hangi konularda paneller düzenlenecek?

Kongre kapsamında 18 panel gerçekleştireceğiz. Bunlardan bir tanesi de destekleyici tıp konusunda olacak. Tıbbın yan dalları uzmanlık haline dönüştü ki, kilo almadan vermeye, güzellik unsurlarından boy uzatmaya, uzun yaşamadan tansiyona kadar alternatif tıp önem kazandı. Ancak bu işin şarlatanlığı ile kendisi arasında bir çizgi var ve bu çizginin burada çekilmesini istiyorum. Prof. Vural Koyuncu başkanlığında toplanacak panel. Adaleler nasıl sağlam kalacak, otlarla tedavi dahil bu konuşulacak. Hiptonik tedavi dahil. Çin, Kırgız, Kazak ve Türk olmak üzere 6 uzman konuşacak. Ayrıca, Japon ve Çinliler ısrar edince onlara da paneller verdik.

Ölü dirilttiğini söyleyen kadın


Kongre hazırlıkları sürecinde İlginç olaylar yaşadınız mı?

Hindistan’ın küçük bir köyünden bir kadın bir kişiyi öldükten sonra 24 saatte hayata döndürdüğünü iddia ediyordu. Çağırmadık.


Çağırsaydınız renkli olmaz mıydı?

Olmazdı. Tıp biliminde “katalepsi” diye bir hastalık var. Bu hastalığa yakalanan kişi bütün adalelerine kramp girmiş gibi donuyor ve dışarıdan bakıldığında öldüğü zannediliyor. Tıp eğitimi almamış bir insanın bu kişiyi ölüden ayırt etmesi mümkün değil.

KISA KISA KONGRE NOTLARI...


Dünyaya 30 bin e-mail:

Tural, kongre öncesinde Rusca, İngilizce ve Türkçe olarak bütün dünyaya “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” başlıklı bir mektup gönderdi.


Ermeniler Ermeni oturumlarında yok:

Kongreye Ermenistan’dan gelen uzmanlar, “Ermeni oturumlarına” katılmama, ancak diğer konularda düzenlenecek panellere katılma kararı aldılar.

akşam



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs