En Sıcak Konular

ABD basınına göre Türk cihat propagandası artıyor

9 Eylül 2007 17:00 tsi
ABD basınına göre Türk cihat propagandası artıyor Almanya'da bomba saldırılarını planlandığı belirtilen bir grubun üyelerinin Alman ve Türk olduğu ortaya çıkmasının yankıları sürüyor.

Almanya'da bomba saldırılarını planlandığı belirtilen bir grubun üyelerinin Alman ve Türk olduğu ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. ABD basını, Almanya'nın, özellikle Türk ve Türk kökenli Alman vatandaşları konusunda kaygılı olduğu belirtirken soruşturmayı yürüten bir yetkili, "İnternette giderek artan bir biçimde Türk cihat propaganda materiyeli var"dedi.

Haber10'un haberine göre, New York Times gazetesi, Almanya'da bombalı saldırılarının hazırlığında oldukları gerçekçesiyle gözaltına alınan Alman Fritz Gelowicz ve Daniel Schneider ile Türk Adem Yılmaz'ın karıştığı öne sürülen komplonun ortaya çıkarılmasının Amerikan ve Alman yetkilileri arasındaki yakın işbirliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Alarm veren ilk gelişmelerin, geçen yılda Almanya ile Pakistan ve Türkiye arasındaki elektronik mesajlar ve telefon konuşmalarının olduğunu kaydeden gazete, ilk mesajın, Pakistan'daki bir terörist eğitim kampını ziyaret ettikleri belirtilen "Muaz"ve "Zafer"lakaplarını kullanan iki erkek ile ilgili olduğunu kaydetti.

New York Times, geçirdiğini söylediği ve Almanya'daki son gelişmelerin ardından soruşturmayı yürüten yetkililerince hazırlanan gizli bir rapora göre, "Muaz"lakabını Atilla Selek'e, "Zafer" lakabının ise Zafer Sarı'ya ait olduğu sanıldığını kaydetti.

'Türk hükümeti köktendinciliği kontorl etmeye çabalıyor''

Bu arada, Los Angeles Times gazetesi ise, 28 yaşındaki Gelowicz'in, bürka kullanan Türk kökenli bir kadını ile evli olduğuna dikkat çekerek "O ve hala serbest olan ve çoğu Türk veya Türk çevrelerinde radikaleşen, İslam'a geçen kişilerden oluşan bir düzine kadar zanlı İslami Cihat Birliği adlı Özbeklerin hakimiyetindeki terör grubu üyeleridir"diye yazdı.

Almanya'da 2 milyona yakın Türkün yaşadığına işaret eden gazete, şöyle devam etti:

"Türk hükümeti cami imamlarını eğiterek Türk göçmenleri arasında köktendinciliği kontrol altına tutmaya çalıştı. Almanya'da ve başka yerlerde terör olaylarına karışan Türklerin sayısı, Ortadoğulu ve Kuzey Afrika'lı Araplardan çok daha azdır.ö Los Angeles Times, uzmanların ise, Almanya'nın, giderek artan bir biçimde El Kaide'nin Batı'yı vurmak üzere Avrupa'da aşırı unsurları çekme çabaları açısından hedef haline gelmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

'Özellikle Tükler ve Türk kökenli Almanlardan şüpheleniyoruz'

Soruşturma yürüten bir yetkilinin "Bu olayda özellikle Türkler ve Türk kökenli Almanlardan endişe duyuyoruz"sözlerini aktaran gazeteye göre, yetkili "Propaganda çabası sonuç veriyor gibi. 2003 yılındaki Irak işgalinden bu yana internette artan bir biçimde Türk cihat propaganda materiyeli var"şeklinde konuştu.

Orta Asya ile olan yakınlığının, Türkiye'yi bölgedeki militan grupları için bir geçiş noktası haline getirdiğine dikkat çeken gazete, Türkiye'ye yönelik "felaket senaryosu"ile gündeme gelen Hudson Enstitüsü yetkilisi Zeyno Baran'ın açıklamalarına da yer verdi.

Zeyno Baran, Los Angeles Times'e yaptığı açıklamada birçok Türk İslamcının, Arap gruplarına uyum sağlamadığını belirtirken "Türk savaşçılarını daha çok Arnavutluk, Bosna ve Orta Asya'da bulabilirsiniz"dedi.

Özbek gruplarının, Türkiye'de güçlü desteklerinin olduğunu belirten Zeyno Baran, "Dil aynı değil ancak birçok benzerlikler var, bir rahatlık duygusu. Müslümanlar olarak kişisel yaşamlarında sık sık daha az katı ancak ideolojik olarak çok katı olan Özbekler ile bir yakınlık var" değerlendirmesi yaptı.

Bu arada, Los Angeles Times, soruşturmayı yürüten bir yetkilinin "Dini değiştirenler ile ikinci ve üçüncü kuşak Türkler hala radikalleştiriliyor ve hepsini izlemek çok büyük bir iştir"sözlerine de yer verdi.



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs