En Sıcak Konular

İnternet alkol gibi bağımlılık yapıyor

0 0 0000 00:00 tsi
İnternet kullanımının günlük yaşamda fazla yaygınlaşması sonucu, hastalık yaratabilecek ölçüde bağımlılık listesine girdiği öğrenildi.

Kumar, madde, alkol, alış veriş gibi birçok önlenemeyen alışkanlık içinde yerini almaya başladığı bildirilen internet kullanımının, bağımlılıklar kümesi içinde ayrı bir hastalık olarak tedavi edilmesi gerektiği yolunda birçok psikiyatristin görüş birliği içinde bulunduğu kaydedildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Coşkunol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ucuz, kolay ulaşılabilir ve anonim olması nedeniyle daha çok tercih edilen internet kullanımıyla ilgili olarak özellikle ailelerden çok sık başvurular aldıklarını, bunların sayısının da giderek arttığını bildirdi.

Ege Üniversitesinde, alış veriş, kumar, madde, alkol gibi bağımlılıkların yer aldığı yüksek lisans ders programına, internet bağımlılığının da girdiğini belirten Prof. Dr. Coşkunol, bu konuda ülke ve dünyada çok yaygın çalışmaların bulunduğuna işaret etti.

''Gençler arsında dah yagın''

İnternet bağımlılığının özellikle gençler ve sorunlu olabilecek insanlarda daha yaygın olarak görülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Coşkunol, ''Gençler arayış içinde kendilerine bu şekilde bir kimlik buluyorlar. Ama bu zahiri bir kimlik. Bu sorun özellikle arkadaşlık ilişkileri, kimlik organizasyonları olmayan gençler arasında daha fazla yaygın'' dedi.

Kişilerin sosyal ve mesleki işlerini etkilemesi, buna engel olamaması ya da bu aktivitesinin sıkıntı yaratmasının, bağımlılığın işaretleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Coşkunol, ''Bunun sorun haline geldiğinin belirtisi, kesme noktasında kişide kontrolün kalmamasıdır. Bu durum ciddi tedavi edilmesi gereken bir sorun haline gelebilmektedir. Öyle hastalarım var ki, 48 saat boyunca kesintisiz bilgisayar başında kalmaktadır'' dedi.

Prof. Dr. Coşkunol, şunları kaydetti:

''Elbette bu duruma eşlik eden depresyon, sıkıntı ya da şizofrenik bozukluklar da olabiliyor. Kişi çok sıkıntılı ve huzursuz olabiliyor. Bu sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak için internet kullanımı bir yöntem haline gelebiliyor. Örneğin alkol, alışveriş veya kumar yerine ucuz ve kolay olması nedeniyle internet tercih edilebiliyor. Bağımlılığın mantığı da budur.''

İnternet bağımlılığının ayrı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak değerlendirilmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Coşkunol, ''Bugün birçok psikiyatrist, bunun, bağımlılıklar kümesi içinde ele alınması gereken bir hastalık olarak ele alınması konusunda fikir birliği içinde'' dedi.

Ailelere öneriler 

Çocukları internet kullanımı konusunda denetlemek için ailelere önemli görevler düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Coşkunol, bilgisayarın evde herkesin görebileceği bir yere konulması, internete giriş saatlerinin sınırlandırılması ve ebeveynlerin yasal olmayan sitelerin açılmasını engelleyen program kullanmasını çözüm önerileri olarak sıraladı.

Alınan bilgiye göre, internet bağımlılığı kavramı ilk olarak 1995 yılında New Yorklu bir psikiyatrist olan Ivan Goldberg tarafından ortaya atıldı, ancak bilimsel anlamda tartışmalar Pittsburgh Üniversitesinden Kimberly Young'ın çalışmasıyla başladı. Kendi istekleriyle çalışmaya katılan 496 internet kullanıcısını inceleyen Dr. Young, bunlardan 396'sının bağımlılık kalıplarına uygun çıktığını belirledi.

AA 
 
 
 



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,411 µs