En Sıcak Konular

Zamların nedeni gıda paketleri mi?

9 Eylül 2007 15:04 tsi
Son 15 günde kuru gıda fiyatlarına yüzdü yüze yakın oranda zam gelmesinin nedeni Ramazan'da fakir fukara için hazırlanan gıda paketleri mi? Tüketiciler Birliği'ne göre öyle..

Haber7'nin verdiği bilgilere göre, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Ramazan öncesi son 15 gün içinde gıda meaddelerinde aşırı fiyat artışları yaşandığını, bunun en büyük nedeninin zekatın, nakit yerine büyük ve gösterişli gıda paketleri şeklinde dağıtılmaya başlanmasını gösterdi.

Özer, yaptığı açıklamada, Ramazan ayına günler kala gıda maddeleri fiyatlarının fahiş oranlarda arttığını belirterek, son 15 günde yumurta fiyatlarının yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdiğine dikkati çekti.

15 Ağustosta fiyatı 3 YTL civarında olan bir koli yumurtanın bugün 6,5 YTL'ye satın alınabildiğini ifade eden Özer, aynı dönemde sütün fiyatının yüzde 70, kilogramı 1,5 YTL'den 2,5 YTL'ye çıkan pirincin fiyatının ise yüzde 65'den fazla attığını vurguladı.

Özer, makarnanın kilogram fiyatının 1,6 YTL'den 1,85 YTL'ye çıktığını, peynirin fiyatının yüzde 30, bakliyat ürünlerinin fiyatının ise yaklaşık yüzde 30-40 arttığına dikkati çekerek, zeytin fiyatlarında ise genel olarak 2 YTL'lik bir artış olduğunu dile getirdi. ''Ramazan zammı'' olarak adlandırılan bu zamların, Ramazan ayında insanların daha fazla yiyecek tüketmesinden kaynaklanmadığını belirten Özer, bunun Ramazan ayında dar gelirlilere dağıtılan malzeme yardımlarıyla bağlantısı olduğunu ifade etti.

Zekatların, Ramazan ayında verilmesinin bir gelenek olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti: ''Aslında bir zarf içinde nakit olarak verilmesi gereken zekatlar artık yurt genelinde, büyük gösterişli paketler halinde dağıtılıyor. Bu da Ramazan'da şişen fiyatların en önemli nedeni. Çünkü yardım yapılacak kişinin nerelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan yardım paketleri, piyasadan kısa süre içinde yoğun şekilde mal çekilmesine neden oluyor. Talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçılar da fiyatlara zam yapıyor. Zekatların Ramazan'da gıda paketleri şeklinde dağıtımı, zekatı veren kişi için daha ucuza mal ediliyor. Yani daha az paraya daha fazla yardım yapılmış duygusu uyandırıyor. Ayrıca gıda paketleri, yardıma muhtaç vatandaşın ihtiyacını da gidermekten uzak kalıyor.''

Bu gıda yardımları nedeniyle evleri yağ, un, şeker, makarna, bulgur, çay deposuna dönen dar gelirli vatandaşların Ramazan'dan sonra bu ürünleri yarı fiyatına toptancıya geri vererek nakite çevirdiğini öne süren Özer, bu şekilde sadece toptancı ve üreticinin kazandığını, zekat veren ve alanın ise zarara uğradığını bildirdi. Özer, serbest piyasa ekonomisinin ''isteyenin istediği avlaması'' anlamına gelmediğini belirterek, ''Böyle bir ekonomi kabul edilemez bir ekonomi türüdür. Devlet fiyat artışlarını denetlemek yerine şeref tribününde seyretmeyi tercih ediyor. Zenginlerin zekat ve sadakalarını bakliyat türleriyle gıda paketleri şeklinde dağıtmaktan artık vazgeçmeleri lazım'' diye konuştu.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs