En Sıcak Konular

Ala: Müsteşar olmam Doğu'ya verilen önemi gösteriyor

9 Eylül 2007 15:00 tsi
Ala: Müsteşar olmam Doğu'ya verilen önemi gösteriyor Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikasta kurban gittiğinde Diyarbakır halkı karamsarlığa kapılmıştı. "Böyle yöneticiyi bir daha bulamayız." düşüncesi herkesin ortak görüşüydü. Ancak son dönemde yaşanan bir gelişme fikirleri değiştirdi...

Kapısı herkese açık, güler yüzlü, çalışkan bir yöneticiydi. Ancak bir süre sonra umutlar yeniden yeşerdi. Şehre atanan vali, farklı üslubuyla öne çıkıyordu. Olağanüstü hale şiddetle karşı çıkıyor, 'vatandaşla teröristi birbirinden ayırmalıyız.' diyordu. Kısa zamanda halkın sevgisini kazandı. Bir önceki görev bölgesi Batman'da da aynı başarıyı göstermişti. Türkiye'nin en genç valisi Efkan Ala, şimdi bürokrasinin tepesinde. Başbakanlık Müsteşarlığı'na atanma kararnamesi dün onaylandı. Diyarbakır'daki son, yeni görevindeki ilk röportajını Zaman'a veren Ala, müsteşar olmasının 'hükümetin Güneydoğu'ya verdiği önemi gösterdiğini' belirtiyor. Bölgenin cazibe merkezi olabilmesi için devletle vatandaşın işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Demokratikleşme ve ekonomik gelişme üzerinde duran Ala, vatandaşlarla kurduğu sıcak diyalogların Ankara'da da süreceğini kaydediyor.

Ömer Dinçer'in milletvekili seçilmesinin ardından Başbakanlık Müsteşarlığı'na atanan Diyarbakır Valisi Efkan Ala, başarılı geçen valilik dönemini ve yeni görevi ile ilgili düşüncelerini Zaman'a anlattı. Batman ve Diyarbakır'da valilik yaptığı dönemlerde vatandaşlarla kurduğu sıcak diyalogla dikkatleri üzerine çeken Ala, yeni görevinde de aynı hassasiyeti sürdüreceğinin mesajını verdi. Başbakanlık Müsteşarı olarak atanmasının hükümetin Güneydoğu'ya verdiği önemin göstergesi olduğuna işaret eden Ala, şunları kaydetti: "Bu göreve getirilmem hükümetin bölgeye verdiği önemi ortaya koyuyor. En azından arkadaşlarımız ve etrafımızdakilerin değerlendirmesi bu." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgenin sorunlarına karşı hep duyarlı davrandığını aktaran Ala, "Başbakan'ımıza sorunları aktardığımızda olumsuz hiçbir diyalog yaşanmadı. Sorunların çözümü için 'neler yapabiliriz'in üzerinde görüşmeler yapıldı. Başbakan'ımız ne yapılacağı konusunda hep brifing almıştır. Bilgi alıp kararlar vermiştir. Bundan sonra da bu böyle devam edecektir." ifadelerini kullandı. Diyarbakır'ın geliştiğini dile getiren Ala, şehrin imajının vatandaş sayesinde hızla değiştiğini şu sözlerle anlattı: "Diyarbakır'da geçen yıl yaşanan 28 Mart'taki olayları unutamam. Teröristlerin cenazelerinin gömülmesi sırasında çıkan olayları yatıştırmak için vatandaşa güvenmenin önemini bir kez daha gördüm. Halka güvenin çok önemli temel bir faktör olduğunu düşünüyordum. En zor dönemlerde, en kritik zamanlarda bunun ne kadar geçerli bir enstrüman olduğunu bütün Türkiye'ye gösterdi Diyarbakır." diye konuştu.

Türkiye'nin istikrarının bölgenin gelişmesine katkı yaptığını ifade eden Ala, "Elbette bölgenin GAP konusunda sulama projelerinde bu dönemde istihdama yönelik yatırımlarda çok ciddi bir mesafe alınacağını Başbakan'ımız belirtmişlerdi. O siyasal iradeyi, idarenin iyi uygulama konusunda elbette ben de elimden geleni kesinlikle ortaya koyacağım." şeklinde konuştu.

'Demokratikleşme, ekonomik yönden gelişme, toplumun genel atmosferinin iyileşmesi, teröre olan desteği minimize eder' düşüncesinde olan Ala'ya göre: "Demokratikleşme, açılımlar, insan hak ve özgürlüklerindeki pozitif gelişmeler teröre desteği minimize eder. Vatandaşla, teröristleri ve destek verenleri birbirinden ayırmak gerekiyor. Küçük veya büyük sorun ortaya çıktığında, o sorunu çıkaranları gördünüz mü, çıkarmayanlar da görülmeli. Hiç kimse gördüğü küçük bir kareyi, fotoğrafın tamamı zannetmemeli." Sorunların hiçbir zaman bitmeyeceğini ifade eden Ala, sorunları vatandaşlarla beraber belirlediklerini, çözümü de birlikte aradıklarını sözlerine ekliyor.

Türkiye'nin en genç valisi olarak atanmıştı

42 yaşındaki Erzurum doğumlu Efkan Ala, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İktisat alanında yüksek lisans yaptı. Kaymakamlık, vali yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı'nda daire başkanlığı ve Turizm Bakanlığı'nda genel müdürlük görevlerinde bulundu. Dünya Turizm Örgütü Kaliteyi Destekleme Komitesi üyeliği yapan Ala, UNICEF'te Türkiye'deki temel ihtiyaçların karşılanması konusunda çalışmalar yaptı. Ala, 30 Ocak 2003-14 Eylül 2004 tarihleri arasında Batman Valiliği görevini yürüttü. Ala 2,5 yıldan beri Diyarbakır valisi olarak görev yapıyordu.



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs