En Sıcak Konular

Bu açıklama can yakar: 'Türk ev kadınının beli kalın'

8 Eylül 2007 20:19 tsi
İstanbul Göztepe Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Türkiye'de ev kadınlarının belinin ortalama 90 santimetre ile ‘kalın’ kategorisinde yer aldığını söyledi.

Çalışan kadınların da bel çevresinin 80 santimetre dolayında olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Oğuz, "Buna göre ev kadınlarının ciddi bir obezite sorunu var. Ev kadınlarının hünerli elleri bellerinin geniş olmasına neden oluyor” dedi.

Kepek ekmeğin beyaz ekmekten kan şekerini yükseltme açısından çok büyük farkı olmadığını da belirten Prof. Dr. Oğuz, çocukların yoğun tükettiği cipslerde kullanılan trans yağ asidinin ise sağlığı olumsuz etkilediğinin ispatlandığını kaydetti.

Antalya Kervansaray Otel'de düzenlenen 9. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'ne katılan İstanbul Göztepe Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 7 bölgesinde 2 bin 358 diyabet hastası üzerinde yaptıkları araştırma hakkında bilgi verdi.

Diyabette esas problemin diyete uyulmaması olduğunu anlatan Prof. Dr. Aytekin Oğuz, şöyle konuştu:
"2 bin 358 hastaya sorduk; diyet yapıyor musunuz diye. Hastaların 3'te 2'si diyet yapmıyor. Yüzde 20'si hem diyet, hem de egzersiz yapmıyor. Türkiye'de diyet kavramında büyük hata var. Bizim diyet ekmeklerimiz var, yedikçe zayıflattığını zannettiğimiz diyet ekmeğimiz, diyet kurabiyemiz var. Hasta ekmek yemediğini, sadece kepek ekmeği yediğini söylüyor. Biz çalışma yaptık. 100 gram kepek ekmek ile 100 gram beyaz ekmek arasında kan şekerini yükseltme açısından hiçbir fark görmedik. 100'er gram tam buğday ekmeği, beyaz ekmek ve çavdar ekmeği arasında hiç fark görmedik."

Diyabet merkezlerinin hastalarına verdiği diyet mönülerinde kepek ekmeğin bol bol önerildiğini anlatan Prof. Dr. Oğuz, kepek ekmeğini yiyen kişinin obez ise (bu şişmanlatmaz) diye, şeker hastasıysa (bu şekeri yükseltmez) diye tükettiğini, bunun yanlış olduğunu söyledi.

Türk kadının bel çevresinin kalın olduğunu belirten Prof. Dr. Aytekin Oğuz, "Bel cevresi Türk kadınlarında ortalama 90 santimetre. Bu da çok yüksek. Çalışan kadınlarda ise 80 santimetre civarında. Buna göre ev kadınlarının ciddi bir obezite sorunu var. Ev kadınlarının hünerli elleri bellerinin geniş olmasına neden oluyor" diye konuştu.

CİPSTEKİ TEHLİKE

Prof. Dr. Aytekin Oğuz, cipslerdeki tehlikeye de dikkat çekti. Oğuz, çocukların yoğun tükettiği cips gibi gıda maddelerinde trans yağ asitlerinin kullanıldığını belirterek, “Biz bir yandan tereyağ kötüdür kampanyası yürütürken, bir yandan çocuklarımızın tükettiği ürünlerde endüstri tarafından doymuş yağ haline getirilen yağlar kullanılıyor. Pek çok hazır gıdanın içinde bu yağlar var. Sağlık için zararlılığı kesin olarak ispatlanmış ürünler. ABD'de bu konuda ciddi gelişmeler var. New York'ta trans yağ asidi içeren ürünün satılmaması kararı alındı. Türkiye'de bu konuda ciddi bir bilinç oluşturmak lazım. Çocuklarımızın ileride kalp damar hastalıklarına yakalanmasına neden olacak olan bu içinde ne olduğu belli olmayan ürünlerden kurtarmamız lazım” şeklinde konuştu.

OBEZİTE DİYABETE YER HAZIRLIYOR

Prof. Dr. Aytekin Oğuz, diyabette A1C ölçümünün yaygın olarak yapılmadığını kaydetti. 3- 4 gün perhizine dikkat eden, (diyabetim iyi çıktı) diyerek kendini bırakan çok hasta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz, "3 aylık ortalamayı alan A1C testine bakılırsa diyabet kontrolü daha iyi sağlanacak" dedi.

Diyabet kontrolü araştırmasının üzücü sonuçlar verdiğini kaydeden Prof. Dr. Aytekin Oğuz, “Dünya klavuzları yüzde 8'i A1C kötü kontrol olarak niteliyorlar. Bizim ortalamamız da yüzde 8 çıktı. Türkiye'de diyabet hastalığı kontrolü kötü” dedi.

Kan şekerini iyi kontrol etmek için A1C'nin 6.5'in altına alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Oğuz, "Diyabet hastalarının yüzde 83'ünde kilo fazlalığı veya obezite gördük, neredeyse tüm diyabetliler obez. Diyabezite diye bir kavram gelişiyor. Diyabet ve obezite birlikte. Obezitenin artışı diyabet hastalığını artıyor. Neredeyse tüm diyabetikler obez gibi görünüyor. Kolestrol likit bozukluğu diyabetlilerde yüzde 77 olarak görüldü" diye konuştu.

milliyet



Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs