En Sıcak Konular

Ermenek‘te skandal detay

31 Ekim 2014 09:35 tsi
Ermenek‘te skandal detay Ermenek’teki madeni Haziran ayında teftiş eden iş müfettişi Erdoğan Şeker, madencilerin ‘topuk’ dediği kontrol sondajının facianın yaşandığı madende hiç yapılmadığını söyledi.

“Şeker bu sondaj yapılsaydı kaza olmayabilirdi” dedi.

Ermenek’te 18 işçinin su altında kaldığı kömür ocağında son teftişi yapan İş Müfettişi Erdoğan Şeker, kazanın olduğu madende Haziran ayında yaptıkları teftişte yer altı sularına ve ocağın yan ocaklara mesafesine ilişkin kontrol sondajının yapılmadığını tespit edip bunu raporladıklarını söyledi. “Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi” deyen Şeker, Has Şekerler Maden Şirketi’nde teftişten sonra da ihtarlarına uyulmadığını ifade etti.

HİÇ SONDAJ YAPILMAMIŞ


Haziran ayında iki maden mühendisi ile birlikte söz konusu madene kontrolo gittiklerini kendisinin de heyet başkanı olduğunu anlatan Şeker, “Her çalışmaya başlamadan önce kontrol sondajının yapılması lazım. Aşağıda, ‘topuk’ diyorlar; diğer ocaklarla o mesafelerin zaman zaman kontrol edilmesi lazım. Güvenlik alanlarında olduğu için kontrol edilmesi lazım. Belli bir zamanlaması yok ama sürekli kontrol edilmesi lazım. Sürekli değişen bir konu. Bu madende bu kontrol geçmişte de hiç yapılmamış. Yapılsaydı kaza yüzde yüz önlenirdi diyemem ama önlenebilirdi diyebilirim” diye konuştu.

AFET DEĞİL KUSUR VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yılmas Karaman’daki madende yaşanan su baskını için ‘doğal afet’ yorumu yapan şirkete sert tepki gösterdi. Yıldız, “Hiç kusura bakmasın. Bu bir afet falan değil.Doğal afet olmayan yerde kusur vardır demektir. Kusur kimdedir? İncelemelerle bu belirlenir. Buna doğal afet demek, bu işi geçiştirmektir. Bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içinde değildir” dedi.

UYAR'DAN MEMNUN DEĞİLİZ

1 işçinin yaşamını yitirdiği, Kasım 2013’te kapatılan Uyar Madencilikle ilgili bir soru üzerine de “Uyar madenciliğin çalışmalarından memnun değiliz. Buradaki yapının amcasının olduğu söylendi. Soma’dan sonra, üzerlerindeki tüm ruhsatların kaldırılması talimatını verdim. İster ‘Uyar’ olsun ister uymayan olsun” dedi. Yıldız söz konusu ik şirketin ayrı şirketler olduğunu söyledi.

İŞÇİLER MADENDE YEMEĞİ ŞİKAYET ETMİŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kurtarma çalışmalarının 75-80 civarında işçinin iki yönünde çalışmalarıyla sürdürüldüğünü belirterek umutlarının her geçen gün azaldığını belirten Elvan, “Elimizden geldiğince tüm imkanlar seferber edildi, çalışmalar devam ediyor” diye konuştu. Elvan, bir soru üzerine, savcılığın başlattığı soruşturmayla ilgili kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Olan biteni tüm açıklığıyla paylaştıklarını anlatan Ulaştırma Bakanı Elvan, şöyle konuştu:
 
FISILTILARA İTİBAR ETMEYİN
 
“Birilerinin buraya gelip, fısıltılarla şurada şöyle oluyormuş, burada böyle oluyormuş diye bir taraftan insanları provoke edici, diğer taraftan da yalan haber üreten kişilere lütfen itibar etmeyiniz.” Elvan, bir gazetecinin ‘Olayın yaşandığı ocaktaki işçilerin su baskınıyla ilgili sorunu daha önce size aktardıkları iddia ediliyor’ sorusuna ise, ‘’AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt beye ulaşan bazı talepler var. Yemekle ilgili. Şahsıma yönelik doğrudan bana ulaşan bir şey olmadı. Özellikle yemeğin yeraltında yenmesiyle ilgili hadise” dedi.
 
ÇALIŞMALAR BİR AN BİLE DURMADI
 
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurtarma çalışmalarının dün sabah kısme durdurdulduğu yönündeki haberlerin yalan olduğunu söyledi. Bakan Çelik, “Bu ocağa ruhsat verilmemeliydi” şeklinde basına yansıyan demecinin olduğunun ifade edilmesi üzerine, “Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaşlarımız, geçmişteki maden kazaları ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı. Bu arkadaşların bazılarının, bazı yanlış aktarımları oldu. Bunu düzeltmeye dönük bir açıklamaydı. Bugün ifade ettiğimiz gibi konu, şu ocağın içinde olup bitenlerin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının mücadelesi.  Bunu başka noktaya çekmeyi doğru bulmuyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil” ifadesini kullandı.

ZAMAN VERMEK ÇOK ZOR
 
 Düne kadar yapılan çalışmalarla su tahliyesiyle ilgili bütün tedbirlerin alındığına işaret eden Çelik, “Konu sudan ibaret olsa zaman vermek mümkün ama içeride gelişen ve muhtemel gelişmelere karşı bir şey söylemek doğru değil. Konu su olsa belki de zaman verme imkanı olacak ama bilemiyoruz, ocaktaki gelişmeleri izleyerek bunları değerlendirmekte fayda var” dedi.

Star






 



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,534 µs