En Sıcak Konular

Suriye'de çözüm için yeni ''eylem planı''

31 Ekim 2014 08:18 tsi
Suriye'de çözüm için yeni ''eylem planı'' Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çözüm için yeni "eylem planı" hazırlığında olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, iç savaşın başından bu yana Kofi Annan ve El-Ahdar el-İbrahimi'den sonra Suriye'ye atadığı üçüncü elçi olan Staffan de Mistura BM Güvenlik Konseyi'ne ilk sunumunu yaptı.
 
BM Güvenlik Konseyinde kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan de Mistura, Suriye'de bir "barış planı"ndan bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin bir "eylem planı" olduğunu belirtti.
 
Daha önceki barış planlarının başarılı olamadığını ifade eden de Mistura, Cenevre Bildirisi'nin geçerliliğini koruduğunu ama farklı bir metot ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Belirli bölgelerde çatışmaları dondurabilirsek lokal olarak buralarda politik süreci başlatabiliriz. Sonra da tedricen ulusal seviyede bir siyasi sürece ulaşabiliriz" dedi.
 
Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermeyen de Mistura, bu planın öncelikle Halep'ten başlatılabileceğini ve diğer bölgelere de örnek teşkil edebileceğini kaydetti.
 
De Mistura, Suriye'de diğer bir önceliğin ise IŞİD tehdidinin durdurulması olduğunu, bu konuya ilişkin bölgedeki temaslarını sürdüreceğini ifade etti.
 
Humus'ta işkence iddiası
 

Humus kentinde, tutuklu merkezlerinde yapılan işkenceler sonucunda 44 kişinin öldüğü iddia edildi.
 
Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, Humus'un Karyeteyn bölgesindeki rejim güçlerinin tutuklu merkezlerinde gözaltında bulunanlara işkence yapıldığı, 44 kişinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
 
Hayatlarını kaybedenlerin farklı askeri kontrol noktalarında gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, "İşkenceden ölenlerden 21 kişinin kimlik tespiti yapıldı, kalanların ise kimlik tespit çalışmaları devam ediyor" denildi.
 
Muhalif güçler Handarat bölgesinde ilerliyor
 
Öte yandan Halep'e bağlı Handarat bölgesinde, rejim güçlerine karşı savaşan muhaliflerin savunmadan saldırı pozisyonuna geçtikleri belirtildi.
 
Hazm Hareketi komutanlarından Üsteğmen Ömer Ebubekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'in kuzeyindeki Handarat bölgesinde, Şii milislerin desteklediği rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini, son günlerde de muhaliflerin ilerleme katettiğini belirtti.
 
Handarat bölgesinde rejim güçleri saflarında savaşan, İran, Irak ve çok sayıda Afgan milisi bulunduğunu ifade eden Ebubekir, muhalif birliklerin, çatışmalarda başarı sağlamasının ardından savunma pozisyonunu terk ederek saldırıya başladıklarını söyledi.

aa


Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs