En Sıcak Konular

TÜSİAD Başkanı'ndan flaş açıklamalar

30 Ekim 2014 15:52 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşen TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Dinçer başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Dinçer, Kılıçdaroğlu ile ekonomik ve sosyal politikalar, bilgi toplumuna dönüş, Avrupa Birliği'ndeki son gelişmeler ve çözüm sürecine ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Dinçer, "Çözüm sürecinde bir tıkanma olduğu ifade ediliyor. Bu konuda neler görüşüldü?" şeklindeki soru üzerine, sürece ilişkin tutumlarının en başından beri belli olduğunu söyledi. Çözüm sürecine sahip çıkarak, destek olduklarını dile getiren Dinçer, şöyle konuştu:

SÜRECİN İYİ YÖNETİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

"Türkiye'nin gündemini 30 yıldır işgal eden, bizleri acıya boğan şiddet ve terör ortamından kurtulmak için bunun hayati önemi olduğunu gördük. Bu anlamda, herkesin de bu bilinçte olması gerektiğini düşündük. Türkiye'deki demokratikleşme sorununun uzantısı olarak görebileceğimiz Kürt sorununun da çözümünün yine Türkiye için hayati bir önemde olduğunu gördük. Türkiye'nin kalkınma ve demokratikleşmeyi bir arada gerçekleştirmesi için süreci, 'olmazsa olmaz' olarak gördük. bugün geldiğimiz nokta maalesef biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Sürecin, son dönemde sağlıklı bir evreye ulaşmadığını görüyoruz. Detaylara çok hakim olmasak da sürecin iyi yönetilmediğini düşünüyoruz. Son dönemde çevresel jeostratejik dalgalanmaların da bu süreci olumsuz etkilediğini görüyoruz. Buna gereksiz bir müsamaha gösterildiğini düşünüyoruz. Son dönemde şiddet, can ve mal kaybı olduğunu, misilleme söylemi olduğunu görüyoruz. Hükümetten de ağırlık bir güvenlikçi tutum görüyoruz. Bütün bunları, kaygı verici buluyoruz. Bundan sonraki süreçte, ümit ediyoruz ki sürecin aktörleri, süreci sağlıklı bir seviyeye taşımak için çaba gösterirler, akıllı çözüm yolları bulurlar. Her şeyden önemlisi şiddet dilinden vazgeçerler, bunu insani bir proje olarak değerlendirip, yol alırlar."

TÜSİAD olarak sürecin ekonomik ayağına destek verdiklerini kaydeden Dinçer, "6 Kasım'da bir Van seyahati vardı. Bu seyahati mevcut ortamda ertelemek durumunda kaldık. Ortam ekonomi konuşmaya izin verdiği takdirde, bunu yeniden gerçekleştirmek düşüncesindeyiz" diye konuştu.

MUHALEFET PARTİLERİ SÜRECİN İÇİNDE OLMALI

Dinçer, "Çözüm sürecinin iyi yönetilmemesinin sorumluları sizce kim?" şeklindeki soru üzerine, "Bize göre, muhalefet partileri ve parlamento bu sürecin içinde olmalı. Biz, sadece sonuçlara bakarak diyoruz ki 'Vardığımız nokta, sürecin iyi yönetilmediğini gösteriyor'. Burada herhangi bir tarafı suçlamak için söylemiyoruz. Sonuçlara bakarak tespit olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Kobani'de yaşanan olayların, Türkiye'deki çözüm sürecini bu kadar aksatmaması gerektiğini dile getiren Dinçer, "Sadece bir taraf için değil, tüm taraflar için başarısızlığın söz konusu olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Bir başka gazetecinin "Maden kazaları var. Görüşmede bu konu gündeme geldi mi?" sorusunu da yanıtlayan Dinçer, konunun görüşmede gündeme geldiğini ifade etti.

DEVLETTEN DAHA ETKİLİ BİR DENETİM BEKLİYORUZ

İş kazalarının son dönemde Türkiye'nin gündemini yoğun bir şekilde etkilediğini belirten Dinçer, şunları kaydetti: "İstatistiklere bakıldığında Türkiye iş kazalarında en önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Serbest piyasa ekonomilerinde devletin rolü çok net. Devlet, düzenleyici ve denetleyici olacak. Bize göre devlet düzenleyici tarafında önemli bir eksiklik olmadığını düşünüyoruz ama denetleme tarafında eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bazı sektörlerde denetimin yetersiz kaldığını görüyoruz. Devletten, daha etkili bir denetim bekliyoruz. Bir taraftan da bir zihniyet sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Kazaları incelediğimizde çoğu kazada, ihmal olduğunu görüyoruz. Burada yapılması gereken, bir seferberlik gerekiyor. eğitim konusunda, bilinçlendirme konusunda, deneyim ve bilginin paylaşılması konusunda ciddi çaba sarf edilmesi gerekiyor. Devletin daha etkin bir denetim yapması gerekiyor. Diğer taraftan da başarılı uygulamalar da mutlaka ödüllendirilmeli." Kazaların sorumlularının bulunup, cezalandırılmasının kamuoyunun vicdanının rahatlatılması açısından son derece önemli olduğunu belirten Dinçer, bu konuda gerekli güvenin tesis edilmesinin önemine dikkati çekti.

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs