En Sıcak Konular

Ermenek'ten son dakika haberler

30 Ekim 2014 11:30 tsi
Ermenek'ten gelen son dakika haberler umutları azaltıyor, en büyük korku ise yağmur işte son durum ve son gelişmeler.

ERMENEK'ten gelen son dakika haberlere göre en büyük tehlike başlayacak olan şiddetli bir yağış, şu ana kadar umut veren bir gelişme yaşanmadı işte son durum.

Ermenek'teki kömür ocağını su basalı 44 saat oldu. Mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için ekiplerin umudu olan Ahtapot adlı araç 15 saattir çalışıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) Karaman’a gönderdiği 'Ahtapot' adlı su tahliye aracı, arama kurtarma çalışmalarına Çarşamba 17.00 sıralarında başladı. Çok sayıda hortumu ve güçlü motoruyla su tahliye eden aracın madendeki çalışmalara hız katması bekleniyordu.

YENİ ÇÖKMELER OLABİLİR

10.00- Ermenek'teki maden kazasındaki son durum bilgilerini açıklayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Umutlar giderek azalıyor. Yeni göçükler olabilir" dedi.

Ermenek'teki maden kazasına ilişkin son durum bilgilerini Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan yaptı.

Karaman Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşmuş. Hem suyu, hem çamuru tahliye etmek; bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor.”

UMUTLARIMIZ AZALIYOR

Bakan Yıldız konuşmasını, "Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyor." şeklinde sürdürdü.

NE KADAR SÜRECEK?

Bakan Yıldız, ocağın temizleme işleminin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Her metrede karşımıza yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmüş değiliz. Her metrede yeni bir tablo çıkıyor karşımıza. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkimatı gördük. Şu anki çalışmada sadece su aktarma boyutunda değil, böyle anlaşılmasın" yanıtını verdi.


24 SAAT SÜREBİLİR

Uzmanlar, madenin içindeki yaklaşık 12 bin ton suyu boşaltmasının 24 saat alabileceğini belirtiyor. Ayrıca 'Ahtapot', boruları çamurla tıkandığında ya da motoru hararet yaptığında çalışmaya ara vermek zorunda kalıyor. Bu anlarda da madene tekrar su dolmaya başlıyor.

Dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen Ahtapot, 60 metre derinlikten su çekebiliyor ve 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Ahtapot'un yanı sıra, yeni gelen jeneratörler sayesinde de su tahliye işleminde kullanılan güç kaynağı 6 kat arttı. Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı madende arama-kurtarma çalışmaları 420 kişilik ekip ve 90 araç ile 28 saattir sürüyor.

EN BÜYÜK KORKU

Ocaktaki suyu boşaltmak için ekipler aralıksız çalışırken en büyük korku ise şiddetli bir yağışın başlaması. Bu durumda suyu tahliye etmek daha da imkansızlaşacak.

TANER YILDIZ : UMUTLARIMIZ AZALIYOR

Kurtarma çalışmalarını takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Her geçen dakika umutlarımız azalıyor" dedi.

Ermenek maden Ocağını basan suyun tahliyesiyle ilgili bilgi veren Taner Yıldız şunları söyledi:

"Şu anda su seviyesi işçilerin bulunduğıu seviyenin üzerinde. Birçok ekip kurtarma çalışmalarına katılıyor. Aşağı kadar indik, bakan ve mühendis arkadaşlarımızla birlikte bir tespit yaptık, bir yol haritası belirledik... 11-12 bin ton kadar sudan bahsediyoruz. Elimizdeki pompaların tamamı çalışsa bile önümüzde zor bir süreç var. İstanbul’dan gelen pompanın 3 bin ton günlük tahliye kapasitesi var. Ancak suyun ne kadar beslendiğini bilemiyoruz, biz tahliye yapıyoruz ama içeriye aynı anda ne kadar su girdiğini bilemiyoruz. Bu nedenle tahliyeyle ilgili zaman vermek çok doğru olmaz."

DALGIÇLAR DA GİREMİYOR

Yıldız madendeki koşulların dalgıçların çalışmasına elvermediğini belirterek, "Suda görüş mesafesi bir metre bile değil. Dalgıçlar girdiler, baktılar ama orada 3-4 metre bile dalamayacaklarını söylediler. Canlarını tehlikeye atmaları da söz konusuydu, biz de elbette onları böyle bir şeye zorlayamazdık" diye konuştu.

350 METRE SUYUN ALTINDALAR

Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te meydana geldi.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. Kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi.

MADEN OCAĞI SAHİBİ SAFFET UYAR KİM?

Maden ocağı, Karaman Ermenek’in önde gelen ailelerinden Uyar’lardan Saffet Uyar’a ait. Facianın yaşandığı ocağın sahibi Saffet Uyar’ın akrabası Azmi Uyar ise 1990’ların başında Manisa Soma ve Aydın Söke’de faaliyet göstermeye başladı.

Azmi Uyar'ın oğulları İbrahim ve Ersin Uyar'ın yönetiminde bulunduğu Uyar Madencilik Enerji Sağlık Turizm şirketi ise özellikle geçtiğimiz yıl çok sayıda ölümlü iş kazası ile gündeme geldi. Şirket geçtiğimiz yıl kasım ayı başında işlettiği Darkale ve Azyak Maden Ocakları’nı kapattı. Şirket yetkilileri kapatma kararı sonrası işçi alacaklarının ödeneceğini söyledi. Ancak edinilen bilgilere göre 800 kadar işçinin maaş ve kıdem tazminatları ödenmedi.

 

OCAK BU YIL 2 KEZ DENETLENMİŞ

Çalışma Bakanı Faruk Çelik faciayla ilgili olarak, "Son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza" ifadesini kullandı. Madende yapılan teftişlere ilişkin bilgiler de veren Çelik, bu yıl ocağın Şubat ve Haziran aylarında iki kez denetlendiğini söyledi:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde sekiz eksik bulunmuş. Bu sekiz eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İşyeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması, aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş."


Ermenek maden ocağı işçilerin giyinme odası

MAHSUR KALAN 18 İŞÇİNİN İSİMLERİ

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu ve Ömer Cansu.

9 BİN LİRA CEZA KESİLMİŞ

Torba yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. İlçedeki dokuz maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçi çalışıyor. Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısı 350. Torba yasadan sonra işçi sayısı ve çalışma kapasitesi azaltıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandı ancak kapatılmasına gerek görülmedi.

MADENDE KÖLE DÜZENİ
TUVALET BİLE YASAKLANMIŞ KAHREDEN DETAYLAR

ERMENEK Güneyyurt’ta su dolan Has Şeker Madencilik’e ait ocakta mahsur kalan 18 işçiye, işverenin torba yasa bahanesi ile 3 aydır maaş vermediği ortaya çıktı.

İki oğlu madende mahsur kalan baba Şükrü Haznedar, “Oğullarım 3 aydır para alamıyordu. Alacaklarının ödeneceği vaadiyle indikleri madenin önünde umutsuz bekliyorum” dedi.

Maden işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e aynı maaş sıkıntısını aktardılar, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söylediler.

İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:

YEMEĞİ KALDIRDILAR

Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu.

TUVALET ARASI BİLE YOK PET ŞİŞE YÖNTEMİ

Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu.


İŞTEN ÇIKANI DİĞER MADEN ALMIYOR

Ermenek’te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor.

3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla Ekmeğimiz ‘Torba’ ile kestiler, kazalarda kaç canımızı yediler.”

3 AYDIR MAAŞ ALMIYORLARDI

Ocağın kapısında bekleyen Şükrü Haznedar, içeride kalan iki oğlundan ve diğer madencilerden bir haber gelmesini bekliyor.

Çaresiz baba Haznedar, “Ali’m 34 yaşındaydı. 3 çocuğu vardı. Kerim’im 32 yaşındaydı, onun 2 çocuğu vardı. 3 aydır alacaklarını alamıyorlardı. ‘Paralarınızı vereceğiz, gelin’ dediler, ocağa indiler. Alacaklarıyla şimdi suyun bastığı madende kaldılar. Allahtan ümit kesilmez ama o kadar tazyikli suda da ümit olmaz. İşçiler bu baskının daha önceden işaret verdiğini söylüyorlar. Ölçüm yapılsaydı, risk ortaya çıkardı ama bunu yapmadılar” diye sitem etti.

18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek Has Şekerler maden ocağının sahibi Saffet Uyar isimli Karaman'ın önde gelen ailelerine mensup işadamı

RAMAZAN’DAN BU YANA MAAŞ ALAMAYAN VAR

Torba Yasa sonrası işletmecilerin maliyetten kazanamadığını zamandan kazanmaya çalıştığını bir madenci, Ramazan ayından beri maaşların verilmediğini söyledi. Bir başka maden işçisi ise “Bize işe dönmememiz durumunda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını ve bir daha maaş verilmeyeceğini söylediler. Aramızda kredi borcu olan, eşi hamile olup sigortaya ihtiyacı olan, son kalan 50 günlük primini doldurmak için geri dönenler var” bilgisini verdi.



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,516 µs