En Sıcak Konular

Ortadoğu için gizli plan deşifre oldu

30 Ekim 2014 09:53 tsi
Ortadoğu için gizli plan deşifre oldu 'Bağımsız Kürdistan haritası' kimlerin işi?

Amerikan-İran heyetlerinin Ağustos ortalarındaki Umman buluşmasında Suriye-Irak coğrafyası ile ilgili mutabakata vardıklarını da ilk kez yazmak bize düştü. Anlaşmanın maddelerini özetleyelim:

1-Suriye rejimi bölge dengelerinde kollanacak, 2- Şii Ebu El-Fadl El-Abbas milisleri kara savaşında Amerikan desteğinde IŞİD’e karşı devreye girecek, 3- İran, Irak Kürdistanı’na silah yardımı yapacak, 4- ABD Suriye hava sahasındaki operasyonlarını Şam ile koordinasyon içinde yürütecek, 5- ABD-Baas rejimi arasındaki istihbarat işbirliği devreye girecek, 6- Suriye Ulusal Konseyi ile 2014 sonuna kadar çok kısıtlı temas sağlanıp, ÖSO’ya dönük destek askıya alınacak, 7-İran’a nükleer anlaşmazlık nedeniyle konulmuş ambargo gevşetilecek, 8-İran, Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin çözümünde ABD’ye yardımcı olacak. İkilinin buluşmada Nuri-el Maliki’nin ipini birlikte çektiklerini de hatırlatalım.

...
Bugün Suriye’de “şaşkınlık verici ittifaklarla devreye sokulan” plan çok açık: Beşar Esed, artık ülkenin tamamına sahip olamayacağı yönünde ikna edildi. Şam merkezli, Hama-Humus’u kapsayan ve Lazkiye üzerinden Akdeniz’e açılan yeni bir coğrafyanın lideri olduğunu biliyor. Suriye’nin kuzeyinde ise ÖSO-IŞİD-PYD üçgeninde şekillenen yeni bir savaş stratejisi uygulanıyor. Bu savaşın sonucunda galip gelecek tarafın da başında büyük bela olacak.

Kandil’e İran üzerinden sunulan üç kantonun birleşmesi ve bu kantonların Lazkiye’nin kuzeyindeki El-Waffa üzerinden Akdeniz’e açılarak bağımsızlığa yönelmesi planı, basit bir “teşvik primi”nden başka bir anlam taşımıyor. O planın orta noktasında Türkmen Dağı ve Bayırbucak var!.. Ayrıca, o planın yaratıcıları, bugünden, Irak Kürdistanı’nı, Erbil-Süleymaniye hattında ikiye bölmeyi başardılar.Türkiye yanlısı Erbil(Kürdistan Demokrat Partisi) -İran yanlısı Süleymaniye (Kürdistan Yurtseverler Birliği+Goran) ayrılığı Kürtler’in tek siyasi varlığının geleceğinde soru işareti yaratıyor.

Bu, Amerika’nın Kobani’ye havadan askeri yardım atmasından hemen sonra KYB’nin “silahları biz gönderdik” açıklamasındaki telaşı, Salih Müslim’in de Erbil yönetiminden gelen Peşmergeyi kabulündeki isteksizliği anlatan bir durum...(Şimdi anladınız mı, Ankara’nın “Kobani’ye ÖSO ve Peşmerge girsin” tezinin gerekçesini?)

Plan, Kürtler’i önce, “hegamonyacı güçlerin” talepleri doğrultusunda cepheye sürmeyi, devamında kendi içlerinde hesaplaşmanın tohumlarını atmayı öngörüyor.

Ne Batı’nın ne de İran ve Arap dünyasının gündeminde “bağımsız Kürdistan haritası” var!.. O harita yalnız, kısa vadeli taktik uygulamalar için masaya konulan, ana stratejiye ulaşıldıktan sonra rafa kaldırılan bir malzeme...

Ardan Zentürk / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,562 µs