En Sıcak Konular

Kuraklık Erzincan’ı vurdu

8 Eylül 2007 13:56 tsi
ERZİNCAN Ovası’ndaki tarım arazilerinin yüzde 30’unun sulanmasında kullanılan Göyne Barajı’nda, 13 günlük su kaldığı bildirildi.

Erzincan Akbulut Sulama Birliği Başkanı Nazmi Çiğdem, “9.5 milyon metreküp su bulunması gereken barajda yapılan ölçümlerde, yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp su kaldığı ortaya çıktı. Su seviyesindeki büyük düşüş devam ederse, 5 belde ve 15 köyün tarımsal alanı sulanamayacak. Bu da tarımın bitmesi demektir” dedi.

Erzincan’ın batı kısmındaki arazileri sulayan Göyne Barajı’ndaki su seviyesi azalınca, tarımsal alanlar da kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tarım arazilerinin yüzde 30’luk alanını sulayan Göyne Barajı’nda, derelerden gelen suların azalması ve yeterli yağışların olmaması su seviyesini düşürdü. Dolu olduğunda 9.5 milyon metreküp su oranına sahip barajda yapılan ölçümde, yaklaşık 1 milyon 800 metreküp su kaldığı ortaya çıktı. Toplam 28 bin hektar olan Erzincan Ovası’nın 15 bin hektarlık kısmını sulayan Akbulut Sulama Birliği’nin 7 bin hektarlık alanın sulamasında kullandığı baraj gölünde yapılan ölçümlerde kullanılabilir su yüksekliği 9 metre 20 santimetre olarak ölçülürken, normal seviyesinden 6 metre daha düşük olduğu görüldü. Her gün bin 700 Lt/sn sulama suyu kullanıldığından, barajda kalan 1 milyon 800 metreküp suyun 13 gün sonra biteceği belirtildi.

Önceki yıllarda barajdaki suyun 5 Ekim tarihine kadar kullanılabildiğini belirten Akbulut Sulama Birliği Başkanı Nazmi Çiğdem, “Küresel ısınma nedeniyle kaynaklar kurumaya yüz tutunca 7 bin hektarlık alan sulanamaz duruma geldi. Barajın suyundan yaklaşık 17 bin kişi yararlanıyor. Şu an nadas sulaması, pancar sökümü ve fasulye tarlalarında sulama sıkıntısı yaşanıyor. 13 gün sonra su bittiğinde mecburen barajı kapatıp su toplamaya başlayacağız. Ya da az su vereceğiz. Ama bu da kimsenin işine yaramayacak” diye konuştu.

Hurriyet



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs