En Sıcak Konular

Verimli tarım arazilerine dokunulmazlık

29 Ekim 2014 12:01 tsi
Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için gelecek yıl hayata geçecek "Büyükova" projesiyle tarım arazileri sit alanları gibi dokunulmazlığa kavuşacak.

Gelişmekte olan Türkiye'de sanayi, turizm, yerleşim ve benzeri amaçlar için arazi kullanım talepleri artıyor. Genellikle planlamaların tarım arazileri üzerinde yapıldığı gerçeğinden hareketle,Türkiye'nin tarım arazileri üzerinde ülke ve bölge planlarına uygun olarak, tarım, orman, mera, turizm, yerleşim ve diğer alanların planlanması gerekiyor.
 
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu" kapsamında tarımsal potansiyeli yüksek araziler belirlenerek, bu alanlar sayısal olarak haritalara işlenecek.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılında hayata geçecek projesiyle bakanlık tarafından belirlenen tarım arazileri sit alanları gibi dokunulmazlığa sahip olacak.
 
Tarım arazilerinin çoğunlukla taban arazilerinin yoğunlukta olduğu ovalarda yer almasından dolayı belirlenen alanları “Büyükova” olarak nitelendirecek bakanlık, böylece belirlediği “büyük ovalar”ı bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutacak ve bu ovaların kullanım kararı tamamen bakanlığa ait olacak.
 
Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar, bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenecek.
 
Bakanlık bu alanları web sayfasında ilan edilecek. Böylece bakanlık bu alanları mutlak koruma altına aldığını kamuoyu ile paylaşmış olacak.
 
Tarımsal potansiyeli düşük alanlar tavsiye edilecek
 
Bakanlık tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlar ya da kişilere tarımsal potansiyeli düşük veya ''Büyükova'' dışında kalan alanları tavsiye edebilecek.
 
Uygulanan mevcut sistemde tarım arazileri ile ilgili talepler İl Toprak Koruma Kurulunun uygun görüşü ve kamu yararı kararı alınarak değerlendiriliyordu. Yeni sistemle bakanlık tarımsal sit alanlarını önceden ilan edip koruma altına alacağından bu alanları kullanmak isteyen kurum ya da kişiler zorunlu haller dışında bakanlığa herhangi bir talep iletemeyecek.
 
Bakanlığın belirlediği verimli ovalarda herhangi bir tarım dışı kullanım için planlamayı yapacak bakanlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak kamu yararı kararı alması gerekecek.
 
''Büyükova'' ilan edilecek alanların tespiti ve sayısal veri haline getirilmesi çalışmaları devam ediyor ve bu çalışmaların gelecek yılın birinci çeyreğinde sonuçlandırılması planlanıyor.

aa


 

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs