En Sıcak Konular

ABD'de Senegalli kardeşlere ''Ebola'' dayağı

29 Ekim 2014 09:37 tsi
ABD'nin New York kentinde, Senegalli kardeşlerin ''Ebola'' virüsü taşıdıkları gerekçesiyle dövülmesi üzerine, New York Polis Teşkilatı ve İl Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Senegal'den bir ay önce gelen 13 yaşındaki Pape Drama ve 11 yaşındaki kardeşi Amadou Drama'nın  eğitime başladıkları Bronx semtindeki okulda dövülmesi, büyük tepki topladı.
 
Yerel medyanın haberine göre, Bronx'taki Tremont İlkokulu'nda okuyan çocuklarının bir kaç haftadır ''Ebolalı'' oldukları ileri sürülerek, alay edildiğini belirten baba Ousmane Drame, çocuklarının 15 kişilik bir grup tarafından  ''tekme-tokat'' dövüldüğünü söyledi.
 
Dövülmeden önce de çocuklarının aşağılandığını belirten baba Drame, spor salonuna gittiklerinde sınıf arkadaşlarının çocuklarına, topa dokunmamalarını, dokunurlarsa, Ebola kapacaklarını söylediklerini kaydetti.
 
NYPD ve Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı
 
New York Polis Teşkilatı (NYPD) ve New York Eğitim Müdürlüğü olayla ilgili soruşturma başlatırken, Baba Ousmane Drame, 25 yıldır ABD'de böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtti.
 
Afrika Danışma Konseyi Başkanı Charles Cooper olayın ardından yaptığı açıklamada, toplumu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
 
New York  Eğitim Müdürü ve Okullar Başkanı Carmen Farina yayımladığı açıklamasında, ''Özellikle New Yorklular'ın birlikte olması gerektiği bir dönemde, öğrencilerimizi sindirme ve zorbalığa karşı hoşgörümüz olmayacak'' ifadesini kullandı.
 
Olayın üzerinde önemle durularak soruşturulduğu belirten Farina, Eğitim Müdürlüğü okul güvenlik personelinin okulda öğrenci ve okul personeliyle görüştüğünü, mağdur öğrencilerin desteklenmesinin sağlanacağını bildirdi.
 
Ebola ile mücadeleden kaçındığı izlenimi yaratamayız
 
Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama, ülkede bazı eyaletlerde Batı Afrika ülkelerinden gelen sağlık çalışanlarının karantina uygulamasına tabi tutulmasının yarattığı tartışmalar devam ederken, ABD'nin Ebola ile mücadeleden kaçındığı izlenimi yaratamayacağını ve Afrika'dan gelen sağlık çalışanlarına destek olması gerektiğini söyledi.
 
Obama, Beyaz Saray'da Ebola konusunda yaptığı açıklamada, New York ve New Jersey eyaletlerinde Afrika'dan dönen sağlık görevlilerine karantina uygulamasını doğrudan eleştirmedi ancak Ebola ile mücadeleye yerinde katkı sağlayan bu kişilerin geri döndüklerinde gözlemlenmesinin "ihtiyatlı" olması ve "bilimi temel alması" gerektiğini kaydetti.
 
Başkan Obama, "Sağlık çalışanlarımızı cephe hatlarına gitmekten ve bu salgınla etkili biçimde mücadele etmekten caydırmak istemeyiz" ifadesini kullandı.
 
"Amerika (bu savaştan) kaçınıyor görünümü yaratamaz çünkü diğerleri bizim ne yaptığımızı izliyor" diyen Obama, salgını durdurmak için Batı Afrika'da güçlü bir uluslararası çabanın olması gerektiğini vurguladı. Obama, "Bunu yapmak için de bu çok zor görev için oraya gitmeye gönüllü olan bu (sağlık) çalışanlarının takdir edildiğinden, teşekkür ve destek gördüğünden emin olmalıyız. Bu bizim önceliğimiz" dedi.
 
Obama, şu anda Amerikan topraklarında sadece 2 hemşirenin Ebola'ya yakalandığını ve ikisinin de iyileştiğini, bu kişilerden Nina Pham'la geçen hafta Beyaz Saray'da görüştüğünü hatırlatarak, hastaneden taburcu olan Amber Vinson'la da telefon görüşmesi yaptığını aktardı.
 
Hagel, ordunun Ebola politikasını gözden geçiriyor
 
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuvvet komutanlarının ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, Batı Afrika'da Ebola ile mücadele çabalarından dönen tüm askerlerin 21 günlük kontrollü gözlem altına alınmasına ilişkin bir programı gözden geçirmesi tavsiyesinde bulunduğunu bildirdi.
 
Hagel'in bu konuda "çok yakında" bir karar vereceğini belirten Kirby, "Bakan Hagel, kuvvet komutanlarının sadece askerler değil, aynı zamanda ailelerinin güvenliği ve sıhhatıyla ilgili endişelerini paylaşıyor ve Genelkurmay Başkanı (Martin) Dempsey tarafından iletilen tavsiyelerin önemini takdir ediyor. Karar verildiğinde size elbette duyuracağız" dedi.
 
ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno, Ebola ile mücadelede Batı Afrika’da görev yapmış personelin “21 gün kontrollü gözetim altında tutulması” emri vermişti. Kuvvet komutanlarının Hagel'a tavsiyesinde ise bu uygulamanın sadece kara kuvvetleri değil, ordunun tüm personeline uygulanması isteniyor.

aa


Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs