En Sıcak Konular

Vücudunuz hack edilebilir!

28 Ekim 2014 14:22 tsi
Vücudunuz hack edilebilir! İnsan vücudunun insanlığını yitirmesi an meselesi.

Çok yakında bir dövmeyle arabanızı açabilecek ya da telefona girebileceksiniz. Damarlarınızda dolaşacak küçük haplar aklınızdan bile geçmeyecek işler yapacak. Bunun için gerekli olan tek şey ise bir şifre.

İnsan beyninin doğrudan bilgisayara bağlanması bilimkurgu filmlerinin rüyası. Vücuda yerleştirilecek 9 teknoloji ile akıllı telefonlardan ya da bilgisayarlardan farkımız kalmayacak.

1- YERLEŞTİRİLEBİLİR AKILLI TELEFONLAR

Akıllı telefonlar artık insanlar için günün 24 saati vazgeçilmez. Şimdi bu teknoloji vücudun bir parçası olma noktasında. Geçen yıl sanatçı Anthony Antonellis koluna bir dijital dövme yaparak, buradaki resim ve bilgilerin akıllı telefonlarda görülmesine olanak sağladı. Araştırmacılar şimdi insan kemiğini hoparlöre dönüştürecek bir sensör üzerinde çalışıyor. Bir diğer araştırmada ise gözlerin kırpıştırılması ile görüntü elde edebilecek ve herhangi bir kola yerleştirilmiş çiplere iletebilecek göz implantı üzerinde çalışılıyor.

2- ŞİFA ÇİPİ

Halihazırda hastaları gözlemlemek ve hastalığı tedavi etmek için doğrudan akıllı telefon uygulamasına bağlı siber implant kullanıyor. Amerikan Boston Üniversitesi’nde yeni bir biyonik pankreas test ediliyor. Diyabet hastalarının kan-şeker seviyesini gözlemlemek için doğrudan akıllı telefonla konuşacak yerleştirilebilir iğne üzerinde ince bir sensör olacak. Londra’da ise bilim insanları obezlerin yağ seviyesini gözlemleyecek ve tok hissetmesini sağlayacak yutulabilen kapsül büyüklüğünde devre geliştiriyor.

3- DOKTORLA KONUŞABİLEN SİBER HAPLAR

İmplantlar sadece sizin telefonlarınızla iletişime geçmeyecek, aynı zamanda doktorunuzla da sohbet edebilecek. Proteus adı verilen proje üzerinde çalışan İngiliz uzmanlar damarlar içinde gezinen siber haplarla vücudunuzun içinden doğrudan doktorunuza mesaj atabilecek. Bu haplar eğer ilaç almak veya başka bir tedavi gerekiyorsa doktora yardımcı olması için bilgileri paylaşıyor.

4- BILL GATES’İN YERLEŞTİRİLEBİLİR DOĞUM KONTROL ALETİ

Gates Vakfı dışarıdan kontrol edilebilecek, yerleştirilebilir kadın doğum kontrol aleti icat etmek için MIT projesine destek veriyor. Bu küçük çip 16 yıldan fazla bir süre için kadının vücudunun içinden küçük doğum kontrol hormonu üretecek. İmplant dövmeden daha büyük bir yer kaplamayacak. Eğer doğuma karar verilirse cihaz devreden çıkarılabilecek.

5- AKILLI DÖVMELER

Dijital dövmelerin arabayı açmak veya parmak izi ile cep telefonuna girmek gibi işlevleri olabilecek. Illinois Üniversitesi araştırmacıları yüzeyde vücudun iç çalışmasını gözlemleyebilecek insan saçından daha ince bilgisayar fiberlerinin yerleştirilebilir deri ağını tasarladı. ‘Tehlikeli Şeyler’ adı verilen bir şirketin olan NFC çipi, dövme tarzı bir süreçle parmağa yerleştirilebiliyor ve bir şeyi açmak veya basitçe göstererek şifre girmesini sağlayabiliyor. Bir Teksaslı araştırma grubu ise deri altına enjekte edilebilen ve vücut sürecini izleyebilen dövme mürekkebi gibi mikro partiküller geliştirdi.

6-BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZÜ

İnsan beyninin doğrudan bilgisayara bağlanması bilimkurgu filmlerinin rüyasıdır. Bu bazen kabus da olabilir. Ama şimdi Brown Üniversitesi’nden BrainGate denilen bir ekip insan beynindeki düşünceyi harekete dönüştürmeyi planlıyor. Bu gerçekleşirse nörolojik hastalıklar, yaralanma veya dudak kaybı olan insanlara büyük yarar sağlayacak.

BrainGate, web sitesinde beyne yerleştirilen bebek aspirini büyüklüğündeki sıralı elektrotların ilk aşamada sinirsel sinyallerin bilgisayarlarca gerçek zamanlı deşifre edebildiğini ve dışsal gereçleri idare edebildiklerini gösterdiğini belirtiyor.

7- ERİTİLEBİLİR BİYO-BATERİ

Massachusetts, Cambridge’deki Draper Laboratuvarı’ndan bir ekip biyo-sınırlandırılabilir bateri üzerinde çalışıyor. Ekip vücut içinde bir güç üretiyor, onu kablosuz olarak gerekli yere transfer ediyor ve sonra basitçe eriyip yok olabiliyor. Başka bir projede ise vücudun kendi glükozunun taşınabilir güç üretmesi için nasıl kullanılacağı araştırılıyor.

8- AKILLI TOZ

Akıllı toz gereçleri küçük kablosuz mikroelektrokimyasal sensörler (MEMS) ışıktan, titreşimlere kadar her şeyi algılayabiliyor. Silikon ve üretim tekniklerinin gelişmesi ile bu tozlar kum tanesi kadar küçültülebildi. Her biri sensörler, hesap devreleri, iki yönlü kablosuz iletişim teknoloji ve güç desteği içeriyor. Verileri toplayacak, hesapları çalıştıracak ve tozlar arasında bilgileri iletebilecek. Akıllı tozlarla doktorlar açmadan vücut içinde herhangi bir işlem yapabilecek. Bu bilgiler vücut içinde saklanacak ve şifreli olacak.

9- KENDİNİ DOĞRULAMA ÇİPİ

Bu teknoloji her bir insan için kimlik olarak kullanılabilir. Zaten ABD ordusu, askerleri otomatik olarak takip etmek için askerlere çip yerleştirme programı için ciddi bir çalışma içinde. Birçok çevre bu tür kimliğin yaygınlaştırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek eleştiriyor. Bazıları suçla mücadele, evrensel güvenli seçim, tıbbi bilgi ve çocukların kaybolmaması için gelişme olarak görürken, bazıları ise Orwell’in Big Brother romanındaki gibi bir toplum yaratılabileceğini belirtiyor.

Kaynak: ortasayfa.net



Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs