En Sıcak Konular

Irak'taki insani durum

27 Ekim 2014 15:46 tsi
İİT İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreteri Yardımcısı Yusuf: "Üzülerek söylüyorum ki Irak'ta krizin yakın gelecekte sona ermeyeceğine yönelik bir düşünce hakim"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter  Yardımcısı Hişam Yusuf, "Üzülerek söylüyorum ki Irak'ta krizin yakın gelecekte sona ermeyeceğine yönelik bir düşünce hakim" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yusuf, geçen hafta sığınmacıların Türkiye'ye, Irak'tan giriş yaptığı sınır bölgesini ziyaret ettiklerini söyledi. Yusuf, "Son iki hafta boyunca her gün 12 bin sığınmacının Irak'tan Türkiye'ye giriş yaptığını gördük" ifadesini kullandı.

Irak'ta yaşanan krize değinen Yusuf, "Üzülerek söylüyorum ki Irak'ta krizin yakın gelecekte sona ermeyeceğine yönelik bir düşünce hakim" dedi. Yusuf, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı 400 okulda da yerinden edilen Iraklılar barındığı için eğitime devam edilemediğini belirtti.

- "5,2 milyon Iraklı yardıma muhtaç"

BM OCHA Cenevre Direktörü Rashid Khalikov ise 5,2 milyon Iraklının insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Khalikov, Ocak 2014'ten beri 1,8 milyon Iraklının yerinden edildiğini, bunların yarısının da çocuk olduğunu vurguladı.

Kış aylarının geldiğine işaret eden Khalikov, "800 bin Iraklının acil olarak kış olanaklarına uygun barınaklara ihtiyacı var" dedi. Khalikov, "Irak'ta 2,2 milyon yardıma muhtaç insanın da IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde yaşadığına" dikkati çekti.

IŞİD lideriyle, IŞİD'in kontrolü altındaki yerlere yardım ulaştırmak ve BM'nin o bölgelerde de çocuk felci aşı kampanyasına devam edebilmesi için hiçbir irtibatın kurulmadığının altını çizen Khalikov, "IŞİD lideri ile hiçbir bağlantımız yok" ifadesini kullandı.

Irak'ta insani yardım masraflarını karşılamak için 2015 yılı sonuna kadar 2,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu ifade eden Khalikov, şu ana kadar 600 milyon dolar toplandığını vurguladı.

Khalikov, Irak'ın üçte birinin IŞİD kontrolü altında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

AA



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,502 µs