En Sıcak Konular

Krizler öncekilerin kopyası mı?

8 Eylül 2007 09:56 tsi
Krizler öncekilerin kopyası mı? Amerikan Merkez Bankası (FED)'in yaklaşık 18 yıl başkanlığını yürüten Alan Greenspan, dünya piyasalarındaki yaşananları 1987 ve 2005'teki krizlerle karşılaştırdı.

Amerikan Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan dünya piyasalarında yaşanan son dalgalanmanın borsalarda daha önce yaşanan krizlere özdeşlikler taşıdığını söyledi.

Greenspan, "Piyasalarda son yedi haftadır gözlediğimiz davranış, 1998 yılında yaşadıklarımızla ve 1987 yılında gördüğümüz borsa çöküşü ile özdeşlikler taşıyor," dedi.

Greenspan ABD emlak piyasasında yaşanan krizin tetiklediği küresel kredi sıkışıklığının da "korku" nedeniyle yaşandığını söyledi.

Wall Street Journal gazetesine göre, Greenspan Washington'da yaptığı bir konuşmasında, ABD mali piyasalarında yaşanan paniğin, bankalara karşı duyulan güvenin çökmesi nedeniyle tetiklendiğini söyledi.

Greenspan bu sözleri, Brooking Papers on Economic Activity adlı bir akademik derginin düzenlediği bir toplantıda söyledi.

Amerikan Merkez Bankası, ödeme gücü zayıf veya kötü bir kredi geçmişi olan kişilere verilen kredilerin 100 milyar dolar zarara neden olabileceğini belirtmiş ve bankaların daha ucuza borçlanmalarını sağlayabilmek için kredi faiz hadlerini kısma baskısı altında kalmıştı.

1987 yılında Amerikan borsaları, savaş zamanları dışında yaşanan en büyük çöküşe sahne olmuş ve dünyanın önde gelen şirketlerinin hisselerinin endekslendiği Dow Jones endeksinde yüzde 20'den fazla bir düşüş gerçekleşmişti.

1997yılında ise Rusya ve Brezilya'ya da sıçrayan ise Aysa mali krizi tarafından tetiklenen mali krizler Long Term Capital Management adlı hedge fon olarak da bilinen ihtiyat fonu şirketindeki mali sorunlara yol açmıştı.

BBC 



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,003 µs