En Sıcak Konular

Zamana karşı savaş

24 Ekim 2014 09:26 tsi
Zamana karşı savaş IŞİD, peşmergenin yolunu kesmek için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı dayandı.

Örgüt, 48 saat içinde kapıyı ele geçirirse peşmerge güçlerinin Mürşitpınar'dan geçmesi imkansız hale gelecek. Peşmergenin bir an önce Kobani'ye geçmesi için hava koridoru gündeme geldi.

Kobani'yi ele geçirmek için yaklaşık 40 gündür saldırılarını sürdüren IŞİD, Peşmerge güçlerinin Kobani'ye gideceği haberleri üzerine saldırılarını Mürşitpınar sınır Kapısına yönlendirdi. Özellikle Telabyad ve Rakka kentlerinden askeri lojistik ve militan takviyesi yapan İŞID'in 48 saat içinde Mürşitpınar kapısını ele geçirmek için çatışmaları bu bölgede yoğunlaştırdığı gözlendi.

CİVAR KENTLERDEN TAKVİYE

Kobani'deki silahlı Kürt grupların tek nefes kapısı durumundaki sınır kapısının İŞID'in eline geçmesi durumunda, peşmergenin bölgeye geçişinin oldukça zor olacağı belirtiliyor. ABD'nin başını çektiği koalisyon birliklerinin yoğun hava operasyonları ve YPG güçlerinin sokak savaşına rağmen kentten çıkarılamayan İŞID'in bölgeye takviye birlikler göndermeye başladığı öğrenildi.

HAVAN TOPU TAKVİYESİ

Bölgedeki yerel kaynaklar, İŞID'in Telabyad'dan Kobani'nin doğu yakasına 400, Rakka'dan kentin güneyine 200 militan geçirdiği ileri sürüldü. ABD ve Türkiye'nin bölgedeki insansız hava araçlarının tespitlerine göre ise İŞID'in Telabyad'tan 3, Rakka'dan da 2 uzun menzilli havan topu bölgeye göndermeye çalıştığı kaydedildi.

PEŞMERGEYE HAVADAN NAKİL

IŞİD'İN sınır kapısına yönelmesi üzerine peşmergenin bir an önce Kobani'ye geçmesi için hava koridoru gündeme geldi. Peşmerge güçlerinin kargo uçağı ile Erbil'den Şanlıurfa'ya getirilmeleri ve oradan da hızlıca Suruç'tan Kobani'ye geçmelerinin sağlanması planlanıyor. Kürt yönetiminden bir grup yetkilinin dün öğlen saatlerde Türk istihbarat yetkilileri ile 200 özel donanımlı peşmergenin Kobani'ye nasıl gönderileceğini doğrudan sahada incelediği belirtildi.

LOJİSTİK ÜSSÜ TARTIŞMASI

Kobani'ye gidecek peşmergelerin silah seri numaralarını ve isim listelerini Ankara'ya yollayan Erbil yönetiminin lojistik üs olarak sınırın Türkiye bölümünü kullanmak istediği ancak Ankara'nın lojistik üs olarak talep edilen bölgede oluşabilecek risklerden dolayı bu öneriye sıcak bakmadığı öğrenildi. Hafta sonu geçmesi beklenen peşmergenin kullanacağı güzergah için Şanlı Urfa emniyet birimleri de yoğun güvenlik önemleri almış durumda.

Kobani'nin batısında bulunan Til Şeir tepesi, IŞİD militanlarının yoğun saldırısı sonunda Rakka Devrimcileri tarafından terk edildi.IŞİD'in tepeyi ele geçirip, üzerine bayrak dikmesinden hemen sonra koalisyona ait uçaklar tepeyi ardı ardına bombaladı.

Yeni Şafak




Bu haber 1,380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,151 µs