En Sıcak Konular

Cuma Namazı kavgası: 75 yaralı

7 Eylül 2007 19:06 tsi
Cuma Namazı kavgası: 75 yaralı Hamas’ın denetimindeki Gazze Şeridi’nde, El Fetih taraftarlarının son iki haftada açık alanlarda topluca cuma namazlarına katılmalarıyla şiddet olaylarının çıkması üzerine Hamas’ın bu şekilde cuma namazı kılınmasını yasaklamasına uyulmad

Hamas’ın denetimindeki Gazze Şeridi’nde, El Fetih taraftarlarının son iki haftada açık alanlarda topluca cuma namazlarına katılmalarıyla şiddet olaylarının çıkması üzerine Hamas’ın bu şekilde cuma namazı kılınmasını yasaklamasına uyulmadı.

Gazze Şeridi’nin neredeyse her bölgesinde, namaz kılmak isteyen binlerce El Fetihli, Hamaslı güvenlik güçlerince sopalarla ağır şekilde dövüldü.

Gazze Şeridi çapında 75 dolayında kişinin dövülme ya da açılan ateşte yaralandığı bildirilirken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

El Fetih’in üst düzey isimlerinden 3 kişinin de aralarında bulunduğu, namaza katılmak üzere meydanlara gelen yüzlerce kişi, gerek namazdan önce, gerekse namaz sırasında veya daha sonra sopalarla dövülerek gözaltına alındı, otobüslere bindirilerek götürüldü.

Gözaltına alınanların tam sayısı bilinmezken, Filistin Televizyonu, gözaltına alınanlardan 15’inin kadın olduğunu belirtti, ayrıca yaralananların hastanelere taşınmasını önlemek amacıyla, Hamaslı polis ve güvenlik mensuplarının ambulansları "çaldıklarını" öne sürdü.

El Fetihlilerin geçen Cuma günü Gazze merkezinde ve Gazze Şeridi’nin bütününde büyük kalabalıklar halinde namaz kılmalarından sonra olaylar çıkmış, Hamas bugünkü cuma namazının açık alanda kılınmasını yasakladığını duyurmuştu. Filistin Kurtuluş Örgütü ise tüm Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da herkesi toplu namaza katılmaya çağırmıştı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, dün Gazze’de basın mensuplarına ve binlerce El Fetih taraftarına tehdit dolu SMS mesajları ve mektuplar gönderildi, kalabalıklar halinde namaza katılınmaması uyarısı yapıldı.

Hamas’a bağlı özel güvenlik güçlerinin dünden itibaren sokaklara konuşlandığı belirtilirken, güvenlik güçleri ve İzzeddin El Kassam Tugayları’nın son iki günde bazı El Fetih ve El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı önderleri ve militanlarının evlerine, maskeli ve silahlı olarak baskın yaptığı, 30’dan fazla kişiyi, bilinmeyen yerlere götürdüğü bildirildi.

Gazze’de akrabası Kassam Tugayları’nca alınan bir kişi, "yakınlarının nerede olduğu konusunda hiçbir bilgi alamadıklarını", Hamaslı yetkililerin de olaylarla ilgili hiç bilgileri yokmuşçasına davrandıklarını söyledi.

Bu sabahtan itibaren de sayıları binlerce olarak ifade edilen güvenlik güçleri, ellerinde sopaları ve makineli tüfekleriyle, cuma namazı öncesinde ciplerle Gazze merkezine, namazın kılınacağı Ketiba Camii ve çevresindeki geniş alanı doldurdu.

Namaz kılmak için meydana gelen gençlerin çoğunun, açık alana çıkan sokaklarda kurulan kontrol noktalarında durdurulduğu, bazılarının otobüslere doldurularak götürüldüğü bildirildi. Ayrıca açık alana ve çevresine çöpler döküldüğü de kaydedildi.

Gergin cuma namazı saati sırasında, Gazze’deki El Fetih liderlerinden Ahmed Ebul Nasr, Zekeriya Aga ve İbrahim Ebu Naca gözaltına alındı.

Gazze, Cebaliye ve Han Yunus’ta, toplu namaza iştirak edenlerden 20 kadarının, yine Tenfidiye adı verilen Hamaslı güvenlik güçlerince sopalarla dövülerek ya da açılan ateşlerde yaralandığı öğrenildi.

Hamaslı güvenlik güçleri, bazı gazetecilerin de çalışmalarını engelledi.

Gazze’deki Ketiba Camii imamının, geçen haftalardaki benzeri çatışmalara meydan vermemek amacıyla, namazı kıldırdıktan sonra, vaaz vermediği belirtildi. Caminin yanındaki alana dökülen çöpler, sonradan yine güvenlik güçlerince toplandı.

Cebaliye’de ise Şehit Enver Aziz Camii’nin cuma namazı için gelenlere kapatıldığı, namaza gelen bazılarına ateş açıldığı öğrenildi.

Cebaliye’de güvenlik güçleri ile El Fetihliler arasında yer yer şiddet olayları yaşandığı da kaydedildi.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah ve Han Yunus ile kuzeydeki Cebaliye’de de çatışmalar yaşandı. Refah’ta 25, Han Yunus’ta 17, Cebaliye’de 14 kişi yaralandı. Cebaliye’de Şehit Enver Aziz Camii’nin cuma namazı için gelenlere kapatıldığı, namaza gelen bazılarına ateş açıldığı öğrenildi. Ayrıca diğer bölgelerde meydana gelen şiddet eylemlerinde 13 kişi çeşitli şekillerde yara aldı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanı Nebil Amr, Filistin Televizyonuna yaptığı açıklamada, Hamas’ı kınadı, İslam’ın ilk yıllarında da Müslümanların büyük eziyet gördüğünü, Müslümanların namaz kılmalarını engellemek için onlara taşlarla saldırıldığını hatırlattı ve "Bugün yaşananlar da o günlerdekinin aynı" diye konuştu. Nebil Amr, Hamas’ın halka rağmen, her ne olursa olsun yönetimi sürdürmek istediğini, ancak güç kullanarak bunu başaramayacağını belirtti.

Batı Şeria’da da binlerce kişi, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki tavrını protesto için kalabalıklar halinde cuma namazı kıldı. Ramallah’ta, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Selam Feyyad ile diğer kabine üyeleri de toplu namazda yerini aldı.

Gazze’deki Dini İlimler Forumu Başkanı Müftü Mervan Ebu Ras, alanlarda namaz kılınmasını eleştirerek, bu namazlara katılanları "siyasi duacılar" olarak adlandırmıştı.

Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin ise cami dışında namaz kılmanın, İslami kurallara aykırı olmadığını belirtmişti.


 



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs