En Sıcak Konular

Salihi: Türkmenler de silahlandırılsın

22 Ekim 2014 13:16 tsi
Irak Türkmen Cephesi lideri Erşed Salihi, Bağdat yönetimine resmen başvuruda bulunarak, Türkmenlerinde silahlandırılmasını istedi.

Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Irak Türkmen Cephesi lideri Erşed Salihi, Bağdat yönetimine resmen başvuruda bulunarak, Türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri koruyabilmesi için silahlandırılmasını talep ettiklerini söyledi:

"Bağdat yönetimine Türkmen silahlı güçlerin oluşturulması için başvuruda bulunduk. Talebimiz Türkmenlerin mezhep ayrımı yapılmadan silahlandırılması ve eğitilmesi yönünde. Biz başından beri bu tezi savunduk. Bağdat yönetimi ise buna karşı çıktı. Bıçak kemiğe dayanınca silah dağıtmaya başladılar. Ama bu işler bir anda olmuyor. Eğer en başta bizi dinlemiş olsalardı, şimdi savaşmaya hazır Türkmen birliklerimiz olurdu ve sorun yaşanan bölgelerin çoğunda güvenliği sağlayabilirdik."

TÜRKMENLERİ SİLAHLANDIRMAMAK IŞİD'DA FIRSAT VERDİ

Geçtiğimiz Ağustos ayında IŞİD saldırısına kendi imkanları ile direnen Türkmen Amirli kasabası örneğini hatırlatan Salihi'ye göre Irak güvenlik güçlerinin savaşmak için gerekli motivasyonu yok: "Karatepe beldesinin büyük bir çoğunluğu Türkmen. Çevre köylerde Sünni ve Şii Arap köyler var. Şu anda köyler düştü. Ne peşmerge ne de merkeze bağlı güçler yeterli savunma yapamıyor. Bu topraklara aidiyet hissiyle bağlı değiller. Oysa burada yaşayan Türkmenler evlerini ve ailelerini koruyor. Amirli'de gördük, çoğu daha önce eline silah almamış çiftçiler IŞİD'ı bile şaşırtan bir direniş sergiledi."

'EN ÇOK ZARARI TÜRKMENLER GÖRDÜ'

Haziran ayında IŞİD'ın Musul'da başlayan ilerleyişinin, tamamen savunmasız oldukları için, en çok Türkmenleri etkilediğini belirten Salihi, son Karatepe saldırısıyla yüzlerce insanın çevre illere kaçtığının altını çizdi: "Toplam nüfusu 20 bin kadar olan Karatepe'den şimdiye kadar yaklaşık 10 bin kişi kaçmış durumda. Daha öne Celevle bölgesindeki çatışmalar nedeniyle birçok Türkmen aile buraya sığınmıştı. Şimdi onlar da ikinci kez sığınmacı durumuna düştü. IŞİD kuşatması altındaki belde merkezinde hala yüzlerce sivil bulunuyor. IŞİD saldırılarının başlamasından bu yana ülke genelindeki Türkmen mültecilerin sayısı ise 170 bin kişiyi buldu. Yerlerinde olan bu ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması için herkesten önce, Irak hükumeti adımlar atmalıdır."

Salihi, Alisaray köyüne giren IŞİD birliklerinin 13 Türkmeni esir aldığını ve akıbetlerinin belli olmadığı bilgisinin kendilerine ulaştığını da söyledi.

Al Jazeera Türk



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs