En Sıcak Konular

Susuzluk tehlikesi ortadan kalkar mı?

7 Eylül 2007 18:38 tsi
Susuzluk tehlikesi ortadan kalkar mı? Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık binasında basın mensupları için tanışma toplantısında bütün şehirlerin su ihtiyacına yönelik bir açıklama yaptı. İşte Eroğlu'nun o açıklamaları...

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "2010 yılına kadar ülkedeki tüm şehirlerin içme suyu probleminin çözüleceğini" söyledi.
Eroğlu, bakanlık binasında basın mensuplarıyla bir tanışma toplantısı düzenleyerek, bakanlığın faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

"1053 sayılı Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun"da yapılan değişiklikle nüfusa bakılmaksızın, köyler hariç tüm belediyelerdeki içme ve kullanma suyu ihtiyacını temin etme konusunda, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) görevlendirildiğini belirten Eroğlu, "sanayi ve konut ayırmaksızın, entegre su yönetimi anlayışıyla suyu bir bütün halinde" ele alacaklarını ifade etti.

Eroğlu, Türkiye'nin, hidroelektrik santrali (HES) yatırımları konusunda da iyi bir noktada olduklarını ifade ederek, 2003 yılında Türkiye'de HES potansiyelinin 5'te 1'inin kullanıldığını (30 milyar kilovatsaat (kWh)), bunun şu anda 44-45 milyar kWh/yıl'a çıkartıldığını, ancak bu miktarın da "yeterli olmadığını" belirtti.

Eroğlu, HES yatırımlarını hızlandırmak için özel sektör ile bine yakın su kullanım anlaşması yaptıklarını dile getirdi.

Bakanlığın, ormancılık konusunda da bir çok hedefinin bulunduğunu anlatan Eroğlu, "Gerek Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, gerek Orman Genel Müdürlüğü bu konuda büyük bir çalışmaya girdi. Ağaçlandırma konusunda Sayın Başbakanımız tarafından önemli bir mesaj verilecek. Bu konuda daha sonra malumat vereceğiz" diye konuştu.

Eroğlu, katı atıklar konusunda da kararlı olduklarını dile getirerek, "Türkiye'de katı atık bertaraf tesislerinin kurulması için hedeflerimizi belirledik. Ülkemizde bütün illerde katı atık yakma, biyogaz elde etme tesisleri kurulacak. Bu konuda da hedefimiz 2013 yılı. Katı atıkların, bilhassa tıbbi katı atıkların ayrı ayrı toplanıp, bertaraf edilmesi gerekiyor" dedi.

Ankara'nın su sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, ASKİ ve DSİ'nin güzel bir çalışma içine girdiklerini kaydeden Eroğlu, Kesikköprü Barajı'ndan getirilecek suyun yaklaşık 125 kilometre mesafeden, İvedik Arıtma Tesisleri'nde işleneceğini hatırlattı. Eroğlu, Çamlıdere Barajı'nda da bir miktar suyun bulunduğunu belirterek, gerektiği takdirde yer altı sularının da kullanılabileceğini ifade etti.

Eroğlu, Ocak ayına kadar yetecek durumda suyu bulunduğunu belirterek, "Ankara'da şu anda sular akıyor ve akmaya devam edecek. Yağmurların da Ekim ayından itibaren yağmasını bekliyoruz" dedi.

Kendisinin, "su bütçesini bilen bir kişi olduğunu, ömrünün suyla geçtiğini" anlatan Eroğlu, "Türkiye'de 1 milyar metreküplük yağış var, ortalama. Buharlaşma, yer altına sızma, yurt dışına akma gibi şeyleri düştükten sonra ekonomik olarak kullanabileceğimiz 112 milyar metreküp suyumuz var. Kuraklık olsa dahi, bu rakam, 112 yerine 90, 80 olur, en kötü ihtimalle 70 olur" diye konuştu.

Eroğlu, bir kişinin, en rahat şekilde günde 250 litre su kullandığını, bunun Türkiye nüfusuyla çarpıldığında yılda yaklaşık 7 milyar metreküp yaptığını belirterek, "Türkiye'nin gelecekteki nüfus artışını da dikkate alırsak, yılda en fazla 7 milyar metreküp içme suyu ve kullanma suyu kullanılır. Yatırımlar zamanında yapıldığı zaman içme suyu ve kullanma suyu açısından ülkemizde risk olmaz" dedi.
 



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,140 µs