En Sıcak Konular

Türkiye neden peşmergeye izin verdi? İşte yanıtı

22 Ekim 2014 11:33 tsi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, peşmergeye neden Türk topraklarını kullanma izni verdiklerini açıkladı.


Peşmergenin Kobani’de IŞİD’le savaşmak için Türkiye üzerinden giriş yapmasına izin verilmesiyle ilgili olarak konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Önce peşmerge ile PYD bir anlaşsın. Şu anda anlaşamıyorlar. Bölgede 7 grup var. PYD hiçbirini istemiyor. Peşmergeyi de istemiyor. Çünkü o bölgede kendi nüfuz alanını korumak dışında bir derdi yok. Kendi alanını korumak istiyor. Kimseyi ortak etmek istemiyor. Suriye diye bir derdi zaten hiç yok” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, peşmergeye neden Türk topraklarını kullanma izni verdiklerini de açıkladı: “Biz kara harekâtı yapmayız. İnsanı yardımı zaten başından beri yapıyoruz ama PYD’ye silah vermeyiz. Ancak peşmerge, Irak’ta anayasal bir güç. Ve PYD’ye de destek vermek istiyor. Bu da bizim için meşrudur. O nedenle izin verdik.”

PYD PEŞMERGEYİ İSTEMİYOR

TBMM’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, izlenimlerini bugünkü yazısına aktardı. Çevikcan'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Biz, Kobani’ye peşmerge güçlerinin ulaşabilmesi için Türkiye üzerinden açılan koridordan kaç kişi geçtiğini sorarken Çavuşoğlu, öğle saati itibarıyla henüz kimsenin geçmediğini söyledi. Sonra da şu ifadeleri kullandı:

“Önce peşmerge ile PYD bir anlaşsın. Şu anda anlaşamıyorlar. Bölgede 7 grup var. PYD hiçbirini istemiyor. Peşmergeyi de istemiyor. Çünkü o bölgede kendi nüfuz alanını korumak dışında bir derdi yok. Kendi alanını korumak istiyor. Kimseyi ortak etmek istemiyor. Suriye diye bir derdi zaten hiç yok.”

PEŞMERGEYE NEDEN İZİNİ VERİLDİ?

Buna karşın Türkiye’nin peşmergenin geçişine izin vermesinin nedenini anlatan Çavuşoğlu’nun şu ifadelerini not ettik:

“Biz kara harekâtı yapmayız. İnsanı yardımı zaten başından beri yapıyoruz ama PYD’ye silah vermeyiz. Ancak peşmerge, Irak’ta anayasal bir güç. Ve PYD’ye de destek vermek istiyor. Bu da bizim için meşrudur. O nedenle izin verdik.”

PYD’ye yapılan yardımın sınırlarının olması gerektiği mesajını da veren Çavuşoğlu, muhalefet tarafından U dönüşüyle eleştirilen Ankara politikasını, “Biz, adımlarımızı akıllı bir şekilde atıyoruz” diye özetledi.

IŞİD tehdidi, Kobani’ye yardım ve bunun içeriye etkileri ile ABD’yle ortaklığın zorunlulukları konusunda Ankara’da gaz-fren mekanizması çok seri çalışıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın dediği gibi, “tahmin edilebilirlikten öngörülemezliğe, tehdit algısında basitlikten karmaşıklığa ve statik yapıdaki müttefiklikten dinamik yapıdaki ortaklığa, birçok alanda değişim gerektiren bir dönem” yaşıyoruz.

Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,848 µs