En Sıcak Konular

Türkiye tüm peşmerge listesini istedi

22 Ekim 2014 09:19 tsi
Türkiye tüm peşmerge listesini istedi Kuzey Irak Kürt yönetimi, sıcak bölgeye gidecek Peşmergeleri tek tek seçiyor. Ankara, Kobani'ye gideceklerin tamamının isim listelerini Erbil'den istedi.

Türkiye, Peşmergenin bölgeden çekilmesi ile birlikte getirdiği tüm silahları ve en önemlisi de araçları geri götürmesini şart koştu.

2 bin Peşmergenin Kobani'ye intikal ettirilmesi için güzergah ve geçiş planları tamamlanırken, Kürt yönetimi de sıcak bölgeye gidecek peşmergeleri tek tek seçiyor. Barzani'nin talimatı üzerine ağırlıklı olarak KDP'ye bağlı Peşmergelerin dışında KYB ve İslami Birlik Partisi Peşmergeleri Kobani'ye gidecek birliklerin içinde yer alacak. Ankara ise Erbil'den gideceklerin tam listesini istedi. Görüşmeleri devam eden çalışmalarda anlaşma sağlanırsa Peşmergelerin geçişi 9 günde tamamlanacak.

PEŞMERGEYE ALMAN VE ABD SİLAHI

Ankara'nın oluşturacağı güvenli koridordan Kobani'ye geçecek olan Peşmergeler arasında Sipahi Barzan, Zeravani ve KYB'den Diji Terör grupları da yer alıyor. Peşmergelerin geçişini Irak Kürdistan Bölgesinde görev yapan İrtibat Subayları sağlayacak. 2 bin Peşmerge için Erbil'de hazırlıklarını başlatan Kürt yönetimi, Peşmergeleri ABD ve Almanya'dan gelen yeni silahlarla donatarak gönderecek.

TÜRK HEYET ERBİL'DE


Barzani'nin 'Kobaniye Peşmerge yollayalım' talebine 'evet' diyen Ankara'dan özel bir heyet Erbil'de çalışmalarına başladı. Askeri ve İstihbarat birimlerinden oluşan heyet geçiş ve sonrası için son rötuşlarını yapacak. İstihbarat birimleri ve Erbil'deki askeri irtibat subayları koordinasyon ve geçiş bölgelerini oluşturmak üzere hazırlıklara başladı. Peşmergelerin 300'er veya 500'er kişilik gruplar halinde gönderilmesi bekleniyor.

GEÇİŞLER SİLAHSIZ BAYRAKSIZ OLACAK

Aralarında zırhlı araçların da bulunduğu 35 araçlık Peşmerge konvoyunun Kobani girişindeki gümrük sahasında konuşlandırılacağı, ardından YPG ile yapılacak görüşmelere göre dağılacağı belirtiliyor. Yerel kıyafet görüntüsünün PKK'yı çağrıştırabileceğini dikkate alan Ankara, Peşmergelerin üniformalı olmasını istedi. Erbil ve Dohuk'ta görev yapan Türk irtibat subayları, geçişte koordinasyonu sağlarken güzergah boyunca da takip edecek. Geçişlerde kesinlikle Kürt bayraklı ve silahlı bir görüntü verilmeyecek.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ŞARTI

Erbil Peşmerge Bakanlığı kontrol merkezinden hareket edildiği saatten itibaren Kobani operasyonun bitimine kadar Peşmerge komutanları Türk irtibat subaylarını anbean istihbarat sağlayacak. Ankara için IŞİD de en önemli tehdit, dolayısıyla Peşmerge ve YPG güçlerinin yakaladığı IŞİD militanlarının özellikle de lider kadroda yer alanların sorgulanmasında bilgi sahibi olmak istiyor.

Peşmerge 3 ay kalacak

Ankara Kobani operasyonun hemen ardından Peşmergelerin geri çekilmesini istiyor. Zira Suriye'de kararları Suriyelilerin almasından yana tavır belirleyen Ankara, operasyonun 3 ay ile sınırlı kalmasını planlıyor. Peşmerge, kentteki hakimiyetin sağlanmasının hemen ardından geri çekilecek. Ancak operasyonun uzaması ve IŞİD'in diğer Kürt bölgelerini de hedef alması durumunda bu sürenin 18 aya kadar uzatılabileceği belirtiliyor. Kürt yönetiminin bu durumda Peşmerge sayısını da attırabileceği konuşuluyor.

Silahlar geri gidecek

Ankara, Kobani'ye gidecek olan Peşmergelerin silahlarının tamamının envanterinden haberdar olacak. Zira Ankara, Peşmergenin bölgeden çekilmesi ile birlikte getirdiği tüm silahları ve en önemlisi araçları geri götürmesini şart koştu. Askeri sağlık araçları dışında hiç bir silahın ve askeri aracın bölgede bırakılmasını istemeyen Ankara, silahların PKK'nın kontrolüne geçmesinden duyduğu endişeyi Erbil'e iletti. Erbil yönetimi ise bu konudaki hassasiyetleri dikkate alacağını belirtti.

Ankara, Kobaniye gidecek olan Peşmergelerin tamamının isim listelerini de Erbil'den istedi. Erbil'in göndereceği Diji Terör, Sipahi Barzan ekiplerinden yana endişe edilmediği ancak 2 bin kişinin içinde yer alacak olan Zeraveni birliklerinde yer alan bazı eski PKK'lılar konusunda hassasiyet beklendiği iletti.

Yeni Şafak

Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,377 µs