En Sıcak Konular

Desteklenecekse ÖSO desteklensin

21 Ekim 2014 16:30 tsi
Desteklenecekse ÖSO desteklensin "Kobani olayı sürekli medyada ve bir baskı oluşturuyor. O yüzden bizden bir kara operasyonu yapılması istendi. Kamuoyu oluşturuldu Türkiye aleyhine"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD ile mücadele edecek peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmediğini söyledi.

Çavuşoğlu, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçip geçmediğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Henüz geçmediler ama gerek güvenlik gerekse istihbaratımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin gerek Irak gerek Suriye gerekse IŞİD konusunda yapılması gerekenler ve Kobani meselesinde başından beri net olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, ne politikalarında ne de görüşlerinde değişiklik olduğunu belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kobani'nin düşmesini elbette istemediğini, bu konuda da insani konular başta olmak üzere üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını dile getirerek, "Bugüne kadar Suriye'nin kuzeyine yaptığımız insani yardımların miktarı da 305 milyon doları aşmıştır" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye'deki grupların hepsinin amacı özgür ve demokratik bir Suriye değil, kendi çıkarlarına yönelik bir rejim. Diğer taraftan da belli bir bölgeye hükmetmek için birbirleriyle ya da bazen de rejimle savaşan karmaşık bir yapı var. Bunun içinde PYD de var. IŞİD şimdi diğerlerine göre daha güçlü bir duruma geldi ama esas itibariyle IŞİD ile PYD terör örgütleri arasında bir fark yoktur. Hepsinin de amacı Suriye'nin istikrarsızlaşması ve bundan medet umarak belli bir bölgeyi kontrol etmek. Suriye'nin bölünmesi, Irak'ın belli bir bölümünün bölünmesi emelleri var. Böyle bir durumda biz Kobani'nin düşmesini istemeyiz."

Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı Kobani'de de diğer bölgelerde de Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerek, bugün IŞİD ve rejimle savaşan tek gücün Türkiye'nin resmi muhatabı da olan ÖSO olduğunu vurguladı.

Yabancı askerlerin bir ülkeden geçerken ülkelerle mutabakat zaptı imzalandığı hatırlatılarak, "Bunun yasal zemini nedir" sorusu üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasal zeminde hareket ettiğini ifade etti.

"PYD bize göre PKK'nın bir uzantısıdır" diyen Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye "Sadece peşmerge gelinceye kadar sınırlı bir destek veriyoruz" şeklinde bilgi verdiğini aktardı. Bakan Çavuşoğlu, "Dolayısıyla burada esas itibariyle PYD'nin kapsamlı bir şekilde desteklenmesine karşıyız. Desteklenecekse ÖSO desteklensin" değerlendirmesinde bulundu.

AA



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,095 µs