En Sıcak Konular

Davutoğlu: İzin vermeyeceğiz

21 Ekim 2014 12:24 tsi
Davutoğlu: İzin vermeyeceğiz Başbakan Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı'nda konuştu.

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının atama ve sicil bilgileri doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak" dedi.
 
"Bu toprakları Kerbela'ya çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz"
 

Davutoğlu, konuşmasında, "Bu toprakları Kerbela'ya çevirmek isteyenlere bir daha izin vermeyeceğiz. Hiçbir şekilde etnik ve mezhep temelli katliamlara, katillere bu topraklarda yer olmayacak. Bunu böyle bilmeleri lazım" ifadelerini kullandı.
 
Pasaport alacaklara müjde
 
Pasaport alacakların bundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gitmeyeceğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne gidecek. Böylece sanki pasaportla yurtdışına çıkan her vatandaş potansiyel suçluymuş gibi Emniyet kapılarında pasaport ya da ehliyet için beklemeyecek" dedi.
 
"Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak"
 
Başbakan Davutoğlu, "Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak. Yani, 'Toplantı gösteri yürüyüşü yapacağız, fikirlerimizi ifade edeceğiz...' Çok güzel, edin. Ama elinize molotof kokteyli aldığınız anda toplantı ve gösteri hakkı biter, şiddet eylemi başlar. O andan itibaren, 'Ben toplantı ve gösteri hakkımı kullanıyorum, bana müdahale edemezsin' diyemez kimse" ifadelerini kullandı.
 
Dinleme olayları
 
Başbakan Davutoğlu, "Dinlemeyle ilgili rahatsızlıkların hepimizi nasıl meşgul ettiğini son aylarda biliyoruz. Bu rahatsızlıkları gidermek için her türlü tedbiri alacağız" ifadelerini kullanarak, "Ama eğer herhangi bir suçun önlenmesi için önleyici bir kısa süreli, süreli ve tek bir konuya münhasır önleyici bir istihbarat dinlemesi yapılmışsa ya da mahkeme kararı ile adli bir istihbarat dinlemesi yapılmışsa bu yapılan dinlemelerin hepsi TBMM'de, bütün partilerin katıldığı bir komisyonda değerlendirilecek, raporlandırılacak ve denetim altına alınacak" şeklinde konuştu.
 
"Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecekler"
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecekler. Her biri birer teröristtir" dedi.

Gözaltı süresine ilişkin yeni düzenleme
 
Gözaltı süresine ilişkin yeni düzenlemeye dair Başbakan Davutoğlu, "Bizim getirdiğimiz teklif, Avrupa'daki en düşük uygulamayı alıyor, polis 24 saat tutabilsin, savcı da bunu en fazla 48 saate uzatabilsin ve 4 gün içinde de hakim huzuruna çıkma zorunluluğu zaten var, bu gerçekleşsin" şeklinde konuştu.
 
Davutoğlu, "Devrim mahiyetinde bir reform yapıyoruz. Kolluğun görevlerini nasıl kullandığını denetlemek amacıyla AB standartlarına uygun bir şekilde Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Birleşik Krallık, ABD, Almanya'da molotofkokteylin patlayıcı madde kapmasında yasaklı silahlar arasında sayılmasına ilişkin örnekler vererek, "Kimse çıkıp da bu uygulamalardan sonra molotofkokteylini savunmaya cüret etmesin. Bunu da özellikle okudum ki Avrupa'daki basın yayın organları bu konular yasalaştığında, 'Türkiye otoriterleşiyor ' diye yaygara yapmaya kalkmasın" dedi.

Davutoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Avrupa'dan uzaklaşıyor muyuz?" diye soru soranlara, Avrupa'da, ABD'de, Almanya'da, Kanada'da molotofkokteylin karşılığını paylaşmak istediğini belirtti.

"Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ta, Birleşik Krallık içtihat hukukuna göre molotokokteyli bulundurmak ve kullanmak, 1883 tarihli Patlayıcı Madde Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Bu kanuna göre, hayati tehlikeye yol açacak ya da mülkiyete zarar verecek şekilde, herhangi bir patlayıcı maddeyi kullanmak, kullanmak için anlaşmak ya da kullanmaya niyet etmek, patlama gerçekleşmese bile suçtur" ifadelerini kullanan Davutoğlu, bu suçtan hüküm giyenlerin kanunun 2. maddesine göre ömür boyu hapis cezası ile cezalandırıldığını bildirdi. Davutoğlu, aynı kanun kapsamında şüpheli bir biçimde sebebini açıklayamadan patlayıcı madde bulundurmanın da 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, ABD Adalet Bakanlığı'nın molotofkokteylini, zarar verici maddelerden birisi olarak kabul ettiğini kaydetti.

ABD'de kayıtdışı molotofkokyeli bulundurmanın, üretmek, taşımak, satmak veya bunların kullanmanın yasak olduğuna işaret eden Davutoğlu, Michigan eyaletinde molotofkokteyli bulunduran, üreten, taşıyan ve satan kişinin 4 yıldan veya 2 milyon dolardan fazla olmamak şartıyla ağır ceza ile cezalandırıldığını anlattı.   

 Ahmet Davutoğlu, Almanya Silah Kanunu'na göre, molotofkeylinin yasaklanmış silahlar listesinde yer aldığını belirterek, Kanada'da da yasaklanmış silahlar arasında yer aldığını bildirdi. İngiltere'de Londra'nın kuzeyinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgesinde molotofkokteyli ile saldırı yapan PKK sempatizanı 3 kadına toplam 19 yıl 4 ay hapis cezası verildiğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ben evrensel değerlere inanan bir insanım. Benim için birinci derecede kutsal olan şey, benim insanımın canıdır, mal güvenliğidir. Bundan daha kutsal hiç bir şey ve hak olamaz. Ama birileri için tek norm, dışarıda demokratik ülkelerdeki uygulamalarsa, işte demokratik ülkelerdeki uygulamalar... Kimse çıkıp da bu uygulamalardan sonra molotofkokteylini savunmaya cüret etmesin. Bunu da özellikle okudum ki Avrupa'daki basın yayın organları da bu konular yasalaştığında, 'Türkiye otoriterleşiyor ' diye yaygara yapmaya kalkmasınlar. Önce kendi ülkelerine baksınlar, sonra Yasin Börü'nün ve diğer katledilen vatandaşlarımızın haklarını koruma konusundaki kararlılığımız dolayısıyla bize sadece saygı göstersinler. Bizim vatandaşımızın hayat hakkına saygı göstermeyen bize saygı göstermez."

Başbakan Davutoğlu, şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatarak toplantı ve gösteri yapacağı iddiasında bulunanlara izin verilmeyeceğini vurgulayarak, "Okmeydanı'nda yüzünü tamamen kapatmış, tanınması mümkün değil, elinde pompalı tüfek. Bu gösteri mi? Ya da Diyarbakır ve Batman'da tümüyle yüzünü kapatıp, ambulanslara ve binalara saldıranlar. Bu toplantı ve gösteri ise ya bunlar bizi yeterli akli yeterlilikte görmüyorlar ya da milletin aklı ile alay ediyorlar. Bunlar toplantı ve gösteri özgürlüğünün içine giremez. Toplantı ve gösteri yapmak isteyen yüzü açık bir şekilde, kendisini gizlemeden her türlü görüşü söyler. Eğer bir sebeple bir takibata uğrarsa, onun hakkını korumak da bizim görevimiz. Amasya'daydım, binlerce vatandaşımız yağmur altında, toplantı ve gösteri yapma hakkını, orada biraraya gelme kullandı. Hiçbirinin yüzünde de maske, gizlenmeyi gerektiren bir nesne yoktu. Çünkü orada hukuk içinde bir hak kullanıyorlardı. Bu şekilde maskeler takarak, yüzlerinin tümünü kapatarak şiddet amaçlı bir şekilde sokağa çıkanlar potansiyel suçlu muamelesi görürler ve bu konuda da hiç bir şikayet hakları yoktur" diye konuştu.

Gösteriye silahlı katılanların cezalarının artırılacağını ifade eden Davutoğlu, gösteri için geldiğini iddia eden kişilerin arandığı zaman üzerinden ateşli silah çıktığını dile getirdi. Davutoğlu, batıda, Avrupa'da tek bir çakı çıksa bunun suç sayıldığını ve gösteri mahallinden uzaklaştırılarak gözaltına alındığını kaydederek, "Eğer böyle bir suç işlenirse  - ki farkettik bunu - 6 aydan 3 yıla kadar olan ceza, tutukluluk sınırı da gözönünde bulundurularak, yani tutuklanmasını da teminen bu ceza 2.5 yıldan 4 yıla kadar artırılacak. Kimse silahla gösteri yapacağım deme hakkına sahip değildir" şekilinde konuştu.

Davutoğlu, gözaltı sürelerinde de değişiklik yapılacağını bildirdi.

Bir şiddet eyleminde birisi molotofkokteyl attığı zaman, bu suç olarak görülmediği için polisin molotofkokteyli atanı alıp karakola götürdüğünde gözaltına alamadığını, sadece kaydını yaparak savcılığa sevkettiğini ve o kişinin karakolun öbür kapısında çıkabildiğini anlatan Davutoğlu,  "Çünkü yargılaması devam edecek ve gözaltı hakkı da yok" dedi.

- "6-7 Ekim olayları ile 1950'li yıllarda yaşanan 6-7 Eylül olayları aynı"

Ahmet Davutoğlu, 6-7 Ekim olayları ile 1950'li yıllarda yaşanan 6-7 Eylül olaylarının aynı olduğunu kaydetti. O gün İstanbul sokaklarını o hale getirenlerle bugün Anadolu'nun bir çok ili bu hale getirenlerin aynı tekçi zihniyetin ürünleri olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu olaylara baktığınızda; polis şiddet eylemini durdurmak istiyor, molotofkokteyli kullananları gözaltına alıyor fakat bir müddet sonra onlar tekrar çıktığında yeni suç işleyenlere cesaret verecek bir tablo ortaya çıkıyor. Bu durumda biz polisimize biz 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz, savcılığa müracaat etmek şartıyla. Polise vermiyoruz bu yetkiyi, vali yardımcısı ya da üst bir amirin kararı ve denetimi ile.

Şimdi diyecekler ki Türkiye geriye mi gidiyor? Bizde şu andaki mevcut durum, sadece savcı tek kişi için 24 saat gözaltı yapabiliyor, toplu suçlarda 4 gün gözaltı yapabiliyor. İngiltere'de polis, 36 saat gözaltına tutabiliyor. Almanya'da 24 saat muhafaza amaçlı, 48 saat adli amaçlı gözaltı var. Fransa'da polis 24 saat gözaltında tutabiliyor, savcı 48 saat tutabiliyor. Avusturya'da polis azami 48 saat gözaltında tutabiliyor. İtalya'da polis 24 saat, savcı 96 saat, İspanya'da polis 3 gün gözaltında tutabiliyor. Belçika'da polis 48 saat gözaltında tutabiliyor. Danimarka'da polis 24 saat gözaltında tutabiliyor ve bu 4 güne kadar çıkabiliyor. Polonya'da polis 48 saat gözaltında tutabiliyor. Bulgaristan'da polis 24 saat, savcı 72 saat. Bütün bu ülkelerde polisin gözaltı yapma yetkisi var. Biz de ise bu anlamda emniyet müdürlüğümüzün bir yetkisi yok. Ne suç işlemiş olursa olsun aldığımda, kaydı tutuyor, savcılığa sevkediyor. O arada herhangi bir şekilde yeni bir suç işlenmesini engelleyecek şekilde bir tedbir de yok."

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından sonra Avrupa Süper Stock son yarışında birinci olan Kenan Sofuoğlu'nun öğrencisi 18 yaşındaki Toprak Razgatlıoğlu ile görüştü. Razgatlıoğlu, Başbakan Davutoğlu'na kaskını hediye etti ve aldığı kupayı gösterdi. "Biz pistte çok hızlıyız, siz de siyasette hızlısınız" diyen Razgatlıoğlu'nu Davutoğlu alnından öptü.

aa



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs