En Sıcak Konular

21 Ekim'de referandum var

7 Eylül 2007 15:12 tsi
Anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasında süreç başladı.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasında süreç işliyor. Gümrük kapılarında oy verme işlemi 11 Eylül Salı günü başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kapıkule ve İpsala karayolu gümrük kapıları; Antalya, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri Erkilet ve Adana Şakirpaşa havalimanlarını oy kullanma yerleri olarak belirledi.

Belirlenen gümrük kapılarında 11 Eylül'den itibaren tatil günleri de dahil 24 saat oy kullanılabilecek.

Gümrük kapılarında, Türkiye'de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurtdışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü 21 Ekim 2007'de 18 yaşını doldurmuş, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek.

Oy verme isteminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına gösterecek. Pasaporttan başka bir belgeyle oy kullanılamayacak.

İlçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün önlemleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.

Oy verme işleminde, filigranlı sarı renkteki zarflar ile beyaz renk üzerine "evet", kahverengi renk üzerine "hayır" ibareleri bulunan birleşik oy pusulaları ile "evet" veya "tercih" mührü kullanılacak.

TAKVİME GÖRE SÜREÇ

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

9 Eylül Pazar: Gümrük kapıları sandık kurullarının başkanlarına halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının teslim edilecek ve bu kişilere eğitim verilerek görev hazır duruma getirilecek.
11 Eylül Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.
12 Eylül Çarşamba: Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak.
14 Eylül Cuma: Seçmen bilgi kağıtlarının yazımına ve dağıtımına başlanacak.
20 Eylül Perşembe: Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşturulma işlemleri tamamlanacak ve oluşumda görev alanlara bu konu bildirilecek.
28 Eylül Cuma: Radyo ve televizyonda konuşma yapabilecek olan ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin bu yöndeki isteklerinin ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerinin YSK'ya bildirmelerinin son günü.
30 Eylül Pazar: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı tamamlanarak plan dahilinde dağıtımına başlanacak.
9 Ekim Salı: Konuşma yapmayı dilemesi halinde Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zaman ve sırası tespit edilecek. TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ile iktidar partisinin yapacakları konuşmaların yayın zaman ve sıralarının tayini amacıyla kura çekilecek.
11 Ekim Perşembe: İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilmesi gereken halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek.

PROPAGANDA DÖNEMİ VE YASAKLAR

14 Ekim Pazar: Serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo ve televizyon konuşmaları başlayacak.
17 Ekim Çarşamba: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması işlemi tamamlanacak ve dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlarına teslim edilecek.
20 Ekim Cumartesi: Propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.
21 Ekim Pazar: Halk oylaması yapılacak ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

PAKET HALK OYUNA TÜMÜYLE SUNULACAK

5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, halk oyuna tümüyle sunulacak.

Yasanın birinci maddesiyle Anayasa'nın 77'nci maddesinde yapılan değişiklik, 5 yılda bir yapılan TBMM seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngörüyor.

Anayasa'nın "Cumhurbaşkanı'nın nitelikleri" başlıklı 101'inci maddesindeki değişiklik, Cumhurbaşkanı'nın, 40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesi kuralını getiriyor.

Söz konusu düzenleme, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 5 yıl olarak belirliyor ve bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini hükme bağlıyor.

Yasa, Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya TBMM dışından aday gösterilebilmesini yirmi milletvekilinin yazılı teklifi şartına bağlıyor, son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesine imkan tanıyor.

İnternet haber



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,112 µs