En Sıcak Konular

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar gösteri düzenledi

19 Ekim 2014 19:30 tsi
İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Barcelona'da bağımsızlık için "tekrar siyasi birlik" temalı gösteri düzenlendi.

Barcelona'da organize edilen gösteriye katılımın 100 binden fazla olduğu belirtildi. Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium adlı STK’ların temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Katalonya Başkanı Artur Mas’ın sunduğu alternatif halk oylaması önerisine destek verilirken, bundan daha önemli olarak "bağımsızlık için 3 ay sonra plebisit yapılması" talep edildi.

ANC başkanı Carme Forcadell, Katalonya’da bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin birliklerini bozmamalarını ve 9 Kasım’da yapılacak alternatif halk oylamasından sonra, "Katalonya’nın geleceğine karar vermek ve tüm dünya karşısında özgür bir şekilde seçimini yapabilmesi için plebisit yapılmasını istediklerini" söyledi.  Forcadell, "Katalonya başkanından erken seçim ilan etmesini istiyoruz. 3 ay sonra oy kullanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Omnium Başkanı Muriel Casals da, "Katalonya’nın bağımsızlığı için hem siyasi partiler hem de STK’lar birlik içinde olmalıdır. 9 Kasım’da oy kullanmak ilk başarı olabilir ama tek oy kullanmak yeterli olmaz. Erken seçimlere gidilip, burada sandıktan yeterli çoğunluk çıkarsa bağımsızlık ilan edilmeli" görüşünü savundu.

"Katalonya için tek yol bağımsızlık"

Öte yandan mevcut durumda Katalonya özerk yönetimi hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin lideri Oriol Junqueras ise  basına yaptığı açıklamada, "Katalonya için tek yol bağımsızlık. Özerklik sistemi iflas etti. İspanyol devleti ile yeni bir müzakere masası yaratmak imkansız. Özerklikte gelecek yok. 1 yıl daha Katalonya’nın bütçesinin daralmasına, bir yıl öncesine oranla 5 milyar avro kesintiye uğramasına tahammülü yok. Konuşma değil, icraat zamanı. Zaman daralıyor ve şu anda çok iyi bir fırsat var.  İyi şeyler bekletilemez. Katalonya’nın büyük çoğunluğunun bağımsızlık yanlısı olduğunu göstermek ve bunu Katalan parlamentosuna yansıtmak lazım" ifadelerini kullandı..

İspanya Anayasa Mahkemesi’nin kararından dolayı askıya alınan ve Katalan hükümetinin de "yasal yollardan gerçekleştiremeyeceği için" iptal etmek zorunda kaldığı 9 Kasım’daki bağımsızlık referandumunu yerine alternatif olarak sunulan ve gönüllüler tarafından yapılmak istenen halk oylaması önerisi Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı siyasi partiler arasında ciddi görüş ayrılığına yol açmış, "siyasi birliğin zayıfladığı" belirtilmişti.  

AA



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs