En Sıcak Konular

Economist'ten Kuzey Irak tavsiyeleri

7 Eylül 2007 13:27 tsi
Economist'ten Kuzey Irak tavsiyeleri İngiliz Economist dergisi bu haftaki sayısında, "Irak Kürdistanı'ndaki Kürtler bağımsızlığa hiç bu kadar yakın olmadılar" diyor. Ancak Economist'e göre daha katetmeleri gereken uzun bir yol var. İşte tepki çekecek o haber...

"Bağımsızlık çağırıyor mu?" başlıklı makalede, güvenli ve istikrarlı bir geleceğin Kürtler için hala uzak olduğu savunulurken, Iraklı Kürtlerin yüzde 98'inin bağımsızlık istediği de belirtiliyor.

Economist, üst düzey birçok Kürt yetkilinin Irak'ta samimi bir federasyonun tesis edilmesi, Kürtlere kapsamlı bir özerklik tanınması, kuzeydeki petrolün idaresinde kendilerine önemli söz hakkı verilmesi halinde bunu da kabul edeceklerini söylediğini yazıyor.

Bu bağlamda Kerkük'ün de statüsünün önemli olacağı, kente özel bir statü tanınması gibi bir anlaşmanın söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Birçok Kürt politikacı Kerkük'te referandumun, önceden belirlenen 31 Aralık tarihinde yapılmasında ısrar ediyor, diyen Ekonomist, ancak özel görüşmelerde onlar da bunun gerçekleşmeyeceğini kabul ediyor ancak referandum tarihinin belirsiz bir geleceğe ertelenmemesini istiyorlar diyor.

Makalede Kuzey Irak'ta bulunan PKK militanlarıyla ilgili olarak, Iraklı Kürtler PKK'yı bir baş ağrısı olarak görüyor, ama aynı etnik gruba mensup kardeşlerinin kanlarını dökmeleri ihtimali oldukça düşük, deniliyor.

Dergiye göre Iraklı Kürtler, bunun yerine, Türklerin kendileriyle müzakereye oturmasını istiyorlar.

Ancak dergi, Iraklı Kürt liderler, PKK'ya Irak Kürdistanı toprakları içinde - belki de Türkiye'yle ilişkilerini düzeltmeye ihtiyacı olan Amerikalıların da suç ortaklığıyla - saldırılmasına göz yumabilirler de, diyor.

Yazı şöyle son buluyor: "Kürtler mantıklı davranırlarsa, bağımsızlık peşinde koşmayacaklardır. Denize çıkışı olmaması ve çevresinde dost ülkeler bulunmaması zaten umutsuz bir durum.

“Kürtlerin bağımlı olduğu dış kuvvetler, özellikle Türkiye ve ABD, Irak'tan ayrılmalarına izin vermeyecektir.

“Türkler, böyle bir durumda onları askeri olarak ezmezse, ekonomik olarak boğacaktır; Amerikalılar stratejik açıdan Türkler ve Arapların yanında olmanın daha önemli olduğunu düşünerek, onlara sırtlarını dönecektir.

“Ancak Iraklı Kürtler beş-on yıl sessiz kalır, sınırlarının güvenliğini sağlar, ekonomilerini işler hale getirir, kapsamlı bir demokrasi olmasa da bir nebze özgürlük inşa edebilir ve Irak'ın geri kalanındaki sorunlardan uzak kalmayı başarırsa, kendi kaderini tayin etmek isteme hakkını dünyanın görmezden gelmesi imkânsız olacaktır."

BBC



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs