En Sıcak Konular

ABD'de gelir dağılımı eşitsizliği en yüksek seviyede

17 Ekim 2014 18:37 tsi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliğinin son 100 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve bu durumun kendisini derinden endişelendirdiğini söyledi.

Yellen, Fed'in Boston şubesi tarafından düzenlenen “Ekonomik Fırsat Eşitsizliği” konulu konferansta bir konuşma yaptı. Konuşmasında, ABD’deki gelir dağılımı adaletsizliğinin giderek artmasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Yellen, ülkenin en zengin yüzde 5’i daha da zenginleşirken, büyük çoğunluğun gelirlerinin hiç artmamasının önemli bir sorun olduğunu belirtti.
 
"Son 20-30 yılda derinleşen eşitsizliğin, en zenginler için kayda değer gelir artışı ve çoğunluk için düşen hayat standartları olarak özetlenebileceği bir sır değil" diyen Yellen, bu durumun Amerikan değerleriyle örtüşmediğini savundu.
 
Yellen, finansal krizle birlikte düşen ev fiyatlarının bu eşitsizlikte önemli rol oynadığını ifade ederek, buna bazı örnekler verdi.
 
Gelir dağılımı piramidinin alt yarısında yer alan ev sahiplerinin 2007-2013 yılları arasında gayrimenkul varlıklarının yüzde 61’ini kaybetmesine karşın bu oranın piramidin en üstünde yer alan yüzde 5’lik kesim için sadece yüzde 20 olduğunu kaydeden Yellen, ev fiyatlarının son dönemde gösterdiği artışın ise gelir eşitsizliğini kısmen azalttığını bildirdi.
 
Yellen, konuşmasında artan gelir dağılımı eşitsizliğine karşı neler yapılabileceği konusuna da değindi. Eğitimin gelir eşitsizliğiyle mücadelede önemli yer tuttuğunu belirten Yellen, özellikle erken çocukluk dönemine yönelik programlara yatırım yapılması ve yüksek öğrenim maliyetinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.
 
Yellen, girişimciliğin ve tasarrufları artıracak adımların da gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltacağını sözlerine ekledi.  
 
Yellen'ın açıklamaları Fed'in para politikalarına ve faiz artırımına ilişkin herhangi bir değerlendirme içermedi.

aa


Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs