En Sıcak Konular

Hrant Dink davasında flaş gelişme

17 Ekim 2014 16:53 tsi
Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast’ın yargılandığı davada TBMM’den gelen evrakların ‘devlet sırrı’ olup olmadığı sorulan MİT, cevap yazısında ‘Genelkurmay’a sorulması uygundur’ dedi.

Hrant Dink’i öldürdüğü gerekçesiyle 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Samast’ın ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Ogün Samast katılmadı. Samast’ın avukatı Levent Yıldırım da başka ile taşındığı gerekçesiyle avukatlığından istifa ettiğine dair dilekçe gönderdi. Dink ailesi adına ise avukatlar Hakan Bakırcıoğlu ile Cem Halavut katıldı.

MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na oradan da mahkemeye gönderilen Hrant Dink'e ilişkin bilgilerin ‘devlet sırrı’ olup olmadığı yine netlik kazanmadı.

Mahkemeye gönderilen belgeler ‘Gizli’ ve ‘Çok gizli’ ibareliydi. Avukatların bu belgeleri istemesi üzerine mahkeme, devlet sırrı olup olmadığını MİT’e sordu. MİT, mahkemeye yazdığı ilk yazıda devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermemişti. Mahkemenin ikinci kez tekrarladığı sorusuna MİT, “Belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı” cevabını verdi. MİT’in bu yazısına rağmen mahkeme, net bir cevap almak için yeni bir yazı daha yazdı. Mahkeme, “Söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini” talep etti.

Bugünkü duruşmada MİT’ten gelen cevap okundu. MİT, belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulmasını istedi. Yazıda ‘Sorulan hususların devlet sırrı olup olmadığının Genelkurmay Başbakanlığı’ndan sorulması gerektiği uygun olacaktır.’ denildi.

Davaya katılan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, “MİT tarafından TBMM’ye gönderilen belgelerin tarafımıza da verilmesi gerekir. Bu cinayeti işleyen örgütün yöneticilerinin araştırılması için bu zorunludur. Biz belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulması gerektiğini düşünmüyoruz. Ayrıcı Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalarda bulunan belgelerin de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesini istiyoruz. Daha önce istediğimiz de ‘gizlilik kararı var’ denilmişti. Bu karar kalktıysa bu belgeleri de istiyoruz.” talebinde bulundu.

Mahkeme, MİT’in yazısında belirttiği gibi gönderilen belgelerin devlet sırrı olup olmadığının Genelkurmay’a sorulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalarda bulunan belgeler hakkında gizlilik kararı bulunup bulunmadığının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorulmasına hükmetti.

CİHAN

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs