En Sıcak Konular

Davutoğlu Akil İnsanlar Heyeti ile buluşuyor

17 Ekim 2014 13:06 tsi
Davutoğlu Akil İnsanlar Heyeti ile buluşuyor
Çözüm süreci kapsamında önemli rol oynayan Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Başbakan Davutoğlu ile 19 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirilecekleri toplantıda, süreçte gelinen noktayı değerlendirecek.

Çözüm süreci kapsamında önemli rol oynayan Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 19 Ekim Pazar günü saat 12.00'de Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilecekleri toplantıda, süreçte gelinen noktayı değerlendirecek.
 
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başbakan Davutoğlu ile akil insanların yapacağı toplantının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Toplantının zamanlaması çok önemli. Çünkü bizim yaptığımız görüşmelerin ve toplantıların üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Aradan geçen zaman içerisinde Türkiye'nin bu konuda çok büyük kazanımları oldu" dedi.
 
Özellikle IŞİD bahanesiyle gerçekleştirilen gösterilerin çeşitli tartışmalara neden olduğunu belirten Hakyemez, bu olaylar nedeniyle, 'acaba süreç sona mı eriyor' şeklinde soruların sorulmaya başlandığını kaydetti.
 
Hakyemez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çözüm süreciyle ilgili kararlı tavırlarının çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin hep arkasında durdular. Onun için Sayın Başbakan ile akil insanların yapacağı toplantı da büyük önem taşıyor. Sayın Başbakan Davutoğlu ile yapılacak olan toplantıda, çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirilecektir. Toplantıda sürecin gidişatı ve gelen tepkiler de ele alınacaktır. Geleceğe yönelik neler yapılması gerektiği de toplantıda görüşülecektir."
 
Yusuf Şevki Hakyemez, IŞİD bahasenisye yaşanan olayların çözüm sürecini sabote etmek, engellemek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü de vurguladı.
 
Prof. Dr. Dedeoğlu
 
İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun pazar günü heyet üyeleriyle yapacağı toplantıya davet edildiğini ancak görüşmenin içeriğiyle alakalı herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi.
 
Dedeoğlu,  toplantının içeriğini kendilerinin de basından takip ettiğini ifade ederek, şöyle konuştui:
 
"Akil meselesinin tekrar gündeme getirilmesinden anladığım kadarıyla farklı kesimler arasında yeni bir diyalog zemini aranıyor. Sadece ülke içindeki farklı kesimler değil, bir takım siyasi ve sosyolojik etki yaratan farklı kesimler arasında çözüm sürecini de hızlandıracak, aynı zamanda sınırların dışında da yeni pozisyonlara işaret edecek bir çaba var. Bu süreç anladığım kadarıyla diyaloglar yoluyla sürdürülecek. Buna yönelik girişimlerin başladığı bir dönem olarak görünüyor."
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay'ın da "Çözüm süreci genişleyecek" sözünü hatırlatan Dedeoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Bu genişlemeden kastedilenin Irak veya Suriyeli Kürtleri belki yurt dışı bağlarının bu kapsamda düşünüldüğünü tahmin ediyorum. Akiller düzeyinde böyle bir genişlemeye ihtiyaç var mı emin değilim. Ancak devletin böyle bir diyalog kapısını açmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Yani görünür bir diyaloğun açılması lazım."
 
Avni Özgürel
 
Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, heyet üyelerinin, Başbakan Davutoğlu ile çözüm süreciyle ilgili görüşmek üzere pazar günü Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne davet edildiğini anımsattı.
 
Çözüm sürecini değerlendiren Özgürel, başladığı günden bu yana muhtelif vesilelerle test edilen sürecin, hepsinden güçlenerek çıktığını ve çözüm iradesinin galip geldiğini vurguladı.
 
"Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok"
 

Devletin de hatalarının bulunduğunu ileri sürdüğü süreçte, örgüte yakın halkalarda hatalar, sapmalar, kontrol dışı çıkışlar meydana geldiğini ifade eden Özgürel, şöyle konuştu:
 
"Son olaylar, süreci test eden olaylar arasında şimdiye kadar yaşananların en sertiydi. Şehitlerimiz, can kayıplarımız var. Bunlar, artık sabrın kaçmak üzere olduğunun işareti. Ayrıca zaman uzadıkça, devlet ve Kürt halkının çözümden beklentileri arasındaki makas açılıyor. Dün tatminkar olabilecek çizgi, bugün için belki yeterince tatmin edici olmayabilir. Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok. Bu noktada fazla zaman kaybetmeden artık Türkiye, çözüm üretmek ve bunun için nihai bazı hedefler işaret etmek zorunda. Bunların illa şu an için yapılması gerekmiyor. Bazı şeyler anayasa değişikliğine tabi. Niyet açıklamasıyla bu sorunu aşabiliriz. Sadece Kürtler değil, Türklerin de endişelerinin ortadan kalkması lazım."
 
"Yılbaşına kadar önemli somut gelişmeler olabilir"
 
Avni Özgürel, hükümet kesiminin açıklamalarında, yılbaşına kadar önemli somut gelişmelerin olacağına dair işaretler gördüğünü dile getirerek, şunları ifade etti:
 
"Bu konuda Kandil, özellikle de İmralı ile mutabakata varıldığını düşünüyorum. İmralı'da tek kişi var, orada düz çizgi üzerinde olmak mümkün ama bu, Kandil'de mümkün değil. Yönetim katındaki karar verici noktadaki a kişisi ile mutabakatınız olabilir ama b kişisi, bakıyorsunuz, (Çatışmasızlık dönemi bitmiştir) diyor. Ayrıca bunların bir beyanına bakıp da sürekli (Çözüm sürecinden iş çıkmaz, süreç bitti, Kürtler kandırılıyor) gibi haber taşıyan heveskar, sureti haktan gözüküp habercilik dışında gayret veya kaygı taşımadığı izlenimi veren ama gerçekte provokasyon, kışkırtıcılık dışında işlevleri olmayan gazeteci kılığında birtakım tipler de var. Türkiye'nin bunlara da zemin kaptırmaması gerekiyor. Bunun için elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Artık Türkiye'de insanlar çözüm istiyor ve bir an evvel istiyor."
 
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada olanların da sürecin çabuklaştırılması gerektiğine işaret ettiğini anlatan Özgürel, "Dünün şartları ile bugünün şartları aynı değil. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada olanlar belli. ABD, terör örgütü olarak baktığı PKK'yı, artık IŞİD ile mücadelede silahlı örgüt olarak görebiliyor, PYD ile masaya oturabiliyor" diye konuştu.
 
"Davutoğlu sanıyorum görüşlerimizi alacak"
 
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Başkanvekili Levent Korkut, heyetin, Başbakan Davutoğlu'nun daveti üzerine, 19 Ekim Pazar günü saat 12.00'de Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde toplanacağını belirtti.
 
Toplantıda, gündemdeki son gelişmelerin ve çözüm sürecinin ele alınacağını belirten Korkut, "Başbakan Ahmet Davutoğlu, sanıyorum görüşlerimizi alacak. İleriye yönelik ne yapılması gerektiği yönünde bir toplantı olacak. Davutoğlu, hükümeti kurduktan sonra heyetin toplanması konusunu dillendirmişti. Ancak gündemin çok yoğun olması, Suriye meselesi gibi konular nedeniyle biraz gecikti" dedi. 
 
"Misyonunu tamamladı"
 
Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, Akil İnsanlar Heyeti'nin, bu aşamaya gelen çözüm sürecine katkı vereceğini düşünmediğini söyledi. Heyetin 1,5 yıl önce önemli bir misyon yüklendiği ve bunu tamamladığı kanaatinde olduğunu belirten Arıboğan, şu görüşleri dile getirdi:
 
"Gelinen bu noktada süreç halk nezdinde kabul gördüğünden, yeniden akillerin bir işlev göreceğine inanmıyorum.  Başbakan Davutoğlu, daha önce hazırladığımız raporlarla ilgili bilgi istiyor olabilir. Artık devlet kurumlarıyla çözüm sürecini zaten sürdürüyor, akil insanlara gerek yok. Toplum akil davranmalı artık, bu önem taşıyor. Toplumun tahriklere, provokasyonlara karşı davranması gerekiyor. Akillerin misyonunu tamamladığını düşünüyorum. Bu düşüncemi, 'bir daha akil insanların aktif olmaması' kanaatimi,Başbakan ile de paylaşacağım."
 
"Görev olursa yapmaya hazırım"
 
Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Mustafa Armağan, kendisine Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde yapılacak toplantıya katılma yönünde bir davet yapıldığını belirterek, "Başbakan, Akil İnsanlar Heyeti üyeleriyle tanışmak istiyor" denildiğini anlattı.
 
Heyetin iki aylık dönemde kardeş kanı akmasın, anneler ağlamasın, bir evlat daha toprağa düşmesin diye yoğun şekilde çalıştığını, baskılara göğüs gerdiğini ifade eden Armağan, çalışmaların kısmen olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.
 
Armağan, "Yeni bir görev tevdi edilecek mi bilgi verilmedi, bekliyoruz. Üzerimize düşen görev olursa yine yapmaya hazırım ama bu konuda toplantıdan sonra konuşabilirim" diye konuştu.
 
Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Yücel Sayman, toplantıda, Başbakan Davutoğlu'nun çözüm süreci kapsamında bilgilendirme yapacağını aktardı.
 
Kendilerine davet geldiğini ifade eden Sayman, "Pazar günü Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde tanışma, görüşme toplantısı olacak. Çözüm süreci ile ilgili bilgilendirme yapılacağı ifade edildi" şeklinde bilgi verdi.
 
"Sürecin devamından umutluyum"
 
Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Oğan, toplantıda, son gelişmeler çerçevesinde sürecin değerlendirileceğini belirtti.
 
Çözüm sürecinin herhangi bir etkiyle provokasyonla durdurulacak pozisyonu geçtiğini kaydeden Oğan, "Süreç, bölge halkında kabul görmüştür. Taraflardan bölge üzerinde etkinliği olan örgüt 'çekiliyorum' dese de halk bu süreci durduracak gibi görünmüyor. Sürecin devamından umutluyum. Türkiye 100 yıl sonra yakaladığı bu fırsatı değerlendirerek, Kürtlerle 'tehdit' ilişkisinden 'müttefik' ilişkisine geçmelidir" ifadelerini kullandı.
 
"Bu insanlar fedakarlık yapmaya hazırlar"
 
Akdeniz Bölgesi Grubu Üyesi Nihal Bengisu Karaca, bu sivil dinamiğin devreye sokularak çözüm sürecinin amaca ulaşmasının sağlanmasını temenni etti.
 
Toplantının da bu amaçla yapıldığını belirten Karaca, şunları kaydetti:
 
"Bu insanlar aynı fikirlere sahip değiller, ancak sürecin devamı için yapılabilecek bir tek şey varsa, ne yapılması gerekiyorsa, fedakarlık yapmaya hazırlar. Ülkemizde kalıcı bir barışın sağlanması, devreye sivil bir unsurun girmesiyle olacaksa biz bu katkıyı sunmaya hazırız. Kalıcı bir barış için bir ihtimal kalmışsa eğer ve bu, akil insanların yeniden toplanması ve çalışma yapması ise bu heyette olanlar fedakarlık yapacaktır. Eğer öyle bir ihtimal kalmış ise..."
 
"Faydalı olabileceğini düşünüyorum"
 
Marmara Bölgesi Grubu Üyesi Ali Bayramoğlu, toplantıya katılacağını belirterek, daha önce göreve çağırılan insanların bu kez bu gerginlik ortamında da görev üstlenebileceğini kaydetti.
 
Bayramoğlu, "Yaptığımız basın açıklamasının ardından böyle bir toplantı düşünüldü sanıyorum. Ben kişisel olarak faydası olabileceğini düşünüyorum. Çünkü taraflar arasında hala güvensizlik var. Kamuoyu noktasında ve taraflar arasında güvensizlik var. Bu güvensiz ortamın giderilmesi için akiller devreye girerek, bu işlevi yerine getirebilirler" dedi.

aa


Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs