En Sıcak Konular

''Ayrımcılığı ciddiye almak gerek''

17 Ekim 2014 09:58 tsi
Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, ülkede özellikle okullarda, üniversitelerde ve iş piyasasında ayrımcılık olduğunu belirterek, bunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özoğuz, Stiftung Bildung Eğitim Vakfı tarafından Beuth Yüksekokulu’nda düzenlenen toplantıda, ülkede doğan her üç çocuğun göçmen kökenli olduğuna işaret ederek, ‘’Biz bir göç toplumuyuz. Bizim toplum üzün süre göçün ne olduğunu anlamadı’’ dedi.
 
Uzun bir zaman öğrencilerin değişik derecelere göre okullarda ayrıştırıldığını hatırlatan Özoğuz, bu eğitim sisteminin revize edildiğini kaydetti.
 
Ailenin eğitim sisteminin yapısını bilmediğini, bu boşluğun kapatılması gerektiğini vurgulayan Özoğuz, bunun da Stiftung Bildun Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ‘’KomMent’’ gibi değişik rehberlik projeleriyle yapıldığını kaydetti.
 
Özoğuz, çocukların başarılı olması için olumlu örnek insanlara her alanda ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, birçok göçmen futbolcunun yer aldığı Alman Milli Takımı’nın bir örnek olduğunu belirtti.
 
Çocukların spor gibi boş zamanı değerlendirecek derneklerde faaliyet göstermelerini isteyen Özoğuz, bu tür faaliyetlere katılanların daha başarılı olduklarının görüldüğünü ve bu kişilerin belki de birbirine yardım ettiklerinden dolayı bu başarıyı yakaladıklarını kaydetti.
 
''Yabancı gençler isimlerinden dolayı mülakata çağrılmıyor''
 

Özoğuz, birbirine yardım ederek çok şeyin yapılabileceğini söyledi.
 
Uyum alanında  her şeyin iyi olmadığı, bunu uzmanlar tarafından yapılan raporun ortaya koyduğuna işaret eden Özoğuz, raporun birçok olumlu konuların yanında belirli grupların ayrımcılık tecrübesine sahip olduklarını saptadığını kaydetti.
 
‘’Ayrımcılık özellikle okullarda, üniversitelerde ve iş piyasasında oluyor. Bunu ciddiye almak lazım’’ ifadesini kullanan Özoğuz, raporda bir iş yeri için müracaatta bulunan göçmen gençlerin isimlerinden dolayı mülakata çağrılmadığının örnek verildiğini bildirdi.
 
Özoğuz, sadece kişinin isminin birisinin davet edilip edilmemesi için yeterli olmaması gerektiğini belirtti.
 
Yılda bir kez düzenlenen ve Başbakanlık’ta yapılacak Uyum Zirvesi'nin bu seneki ana konusunun meslek eğitimi olduğunu anlatan Özoğuz, meslek eğitimi alan gençlerin sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Özoğuz, birçok velinin meslek eğitimini küçümsediğini, oysa bunun önemli olduğunu kaydetti.
 
''Uyum eğitimdir''
 
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da Stiftung Bildung Eğitim Vakfı’nın yaptığı faaliyetlerin önemli olduğunu dile getirdi.
 
 Okullarda iki dilli eğitimin desteklenmesini isteyen Karslıoğlu, eğitimin insanları aşırılıktan koruduğunu ifade etti.
 
Şahinler Holding A.Ş Yönetim Kurulu ve Stiftung Bildung Eğitim Vakfı Başkanı Kemal Şahin de bu eğitimin kreşlerde başlaması gerektiğini belirterek, ‘’Uyum eğitimdir’’ değerlendirmesinde bulundu.
 
Çocukların başka dilleri konuşup farklı kültürleri tanıdıklarını anlatan Şahin, bu çocukların büyük potansiyel ve aynı zamanda bir zenginlik olacağını kaydetti.
 
KomMent adlı projeyi tanıtan Şahin, bu projede başarılı olan örnek insanların kendi tecrübelilerini başkalarıyla paylaştığını vurguladı.
 
Öğrencilere hayatlarında yardımcı olmak istediğini belirten Şahin, bu bağlamda şirketler ve üniversitelerle çalışma yaptıklarını söyledi.
 
Şahin, vakfa destek verdiği ve çeşitli çalışmalar gerçekleştiği için Özoğuz’a bir plaket sundu.

aa


Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,585 µs