En Sıcak Konular

Bilgiç: Çalışmalara destek vermeye devam

17 Ekim 2014 09:45 tsi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ''Türkiye, BMGK'nın dünya gündemini meşgul eden meseleler karşısında etkinliğini, şeffaflığını ve hesap verebilirliğini güçlendirecek çalışmalara destek vermeye devam edecek" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi üyelik seçimini kaybetmesinin ardından, seçimlere ve güncel konulara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
 
Seçimlerde Türkiye'yi geride bırakarak Konsey'e seçilen Yeni Zelanda ve İspanya'yı kutlayan Bilgiç, bunun bir yarış olduğunu, yarışlarda kaybetmenin de kazanmanın da olabileceğini söyledi.
 
Bilgiç, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de BM'nin temel ilke ve hedefleri doğrultusunda uluslararası barış ve güvenliğin korunması yönündeki çabalara yapıcı katkılarda bulunmaya devam edeceğini anlatarak, seçimlerde Türkiye'ye destek veren ülkelere de teşekkür etti.
 
Türkiye'nin uzun soluklu bir dış politika vizyonu benimsediğini vurgulayan Bilgiç, "Bu vizyon çerçevesinde Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin dünya gündemini meşgul eden meseleler karşısında etkinliğini, şeffaflığını ve hesap verebilirliğini güçlendirecek çalışmalara destek vermeye devam edecek" dedi.
 
İŞİD'le mücadele
 
IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin pozisyonuna ilişkin soru üzerine de Bilgiç, IŞID terör örgütü dahil, Türkiye'nin güney sınırlarında ortaya çıkan güvenlik tehditlerine karşı kapsamlı bir yaklaşımla çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
 
Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki tehditleri bir bütün olarak gördüğünü, kapsamlı bir yaklaşımın ise sorunların temelinde yatan unsurların ortadan kaldırılması demek olduğunu ifade eden Bilgiç, Suriye'de Esed rejimi varlığını sürdürdükçe ortaya çıkacak güvenlik boşluğundan terör örgütlerinin yararlanacağını kaydetti.
 
Bu çerçevede güvenlik tehditlerinin ortadan kalkması için Suriye'deki Esed rejimin gitmesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, Irak'ta da kapsayıcı ve Irak'taki tüm unsurları temsil eden bir hükümetin istikrarla görevini sürdürmesinin önemli olduğunu ifade etti.
 
"Türkiye kimseden izin istemek durumunda değildir"
 
Tanju Bilgiç, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahyan’ın ''Ortadoğu'daki gelişmeler bağlamında İran'ın Türkiye'yi uyardığına ve Türkiye'nin Neo-Osmanlıcılık peşinde olduğu yönündeki beyanlarına'' ve İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi'nin isim vermeden ''Türkiye'yi Kobani'ye yardım ulaştırılmasını engellediğine'' ilişkin basında yer alan ifadelerinin sorulması üzerine de "Bu hususta daha önce de yöneltilen bir soruyu cevaplarken vurguladığım gibi, Türkiye ulusal güvenliğine yönelik tehditler karşısında uluslararası hukuk temelinde gerekli gördüğü önlemleri alırken kimseden izin istemek durumunda değildir" yorumunu yaptı.
 
Bilgiç, İran makamlarının Suriye halkına yardım edilmesini rejimin iznine bağladığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
 
"Türkiye, sınırlarının ötesinde yaşanan insani dramın sona erdirilmesi için meşruiyeti kalmamış bir rejimin iznine gerek duymadan, Suriye halkına yardım eli uzatmıştır. Etrafımızı saran terör belasının doğuşunun ve bu noktalara gelişinin gerçek sorumlusu olan Şam rejiminin destekçisi bir ülkeden, başta Kobani olmak üzere bölgede yaşanan insani felaketler karşısında en azından mahcubiyet duygusuyla sessiz kalması beklenirken, bu ülkenin, tam tersine bir de ülkemize ilişkin ölçüsüz ifadelerde ve mesnetsiz iddialarda bulunmasını kınıyoruz. Konudan duyduğumuz rahatsızlık, İran’ın Ankara Büyükelçisi’ne de iletilmiştir."

aa


Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,395 µs