En Sıcak Konular

Petrol fiyatı 80 dolara doğru iniyor

16 Ekim 2014 15:16 tsi
Brent petrolün varil fiyatı son dört yılın en düşük seviyesine indi....

Küresel piyasalarda brent petrolünün varil fiyatı 85,6 dolara indi, ruble dolar karşısında değer kaybetmeye başladı..

Son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatlarında düşüş sürüyor. Brent petrolünün varil fiyatı 86 doların altına indi.

Brent çıkışlı petrolün 85,6 dolara kadar inmesi doların 41 rubleye dayanmasına neden oldu. Rusya borsasında kayıp ise yüzde 0,5 seviyesinde.

Son günlerde uluslararası medyada, Suudi Arabistan’ın, “İran ile Rusya’ya baskı uygulamak için petrol fiyatlarını düşürme çabasında olduğuna” yönelik haberler yer almıştı.


İRAN: ENDİŞEMİZ YOK

Bu arada İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Rukneddin Cevadi, ülkesinin, Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmesinden endişe duymadığını belirtti.

Cevadi, başkent Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke bütçesinin petrol gelirinden temin edildiğini, ancak fiyatlardaki düşüşten endişe etmediklerini söyledi.

Son günlerde Suudi Arabistan’ın, İran ve Rusya’nın aleyhine olacak şekilde petrol fiyatlarında indirime gideceği haberlerine isim vermeden değinen Cevadi, fiyatlardaki düşüşlerin geçici olduğunu ve önümüzdeki ay Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında da petrol fiyatlarıyla ilgili karar alınacağını dile getirdi.

Fiyatlardaki düşüşün, ticari, siyasi, ekonomik ve dönemlik etkilerinden söz eden Cevadi, “Fiyatların düşüşü bizi kaygılandırmıyor. Biraz sabırlı olalalım. Gelecekte ne olacak görelim” dedi.

Cevadi ayrıca Rusya’nın, İran’da petrol alanlarında yatırım yapmak istediğini ve bu alanda yatırım projeleri konusunda görüşmelerde bulunduğunu fakat proje ve işbirliği için daha fazla görüşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.


SUUDİ ARABİSTAN FİYAT SAVAŞINA MI HAZIRLANIYOR?

ABD'deki Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Ed Hirs, Suudi Arabistan'ın dünyada varil başına en düşük maliyet ile petrol üreten ülke olduğu için, diğer tüm petrol üreticilerine karşı ''fiyat savaşı'' açabileceğini söyledi.

Hirs AA'ya yaptığı açıklamasında, Suudi Arabistan'ın azalan petrol fiyatlarına karşılık üretimini artırarak petrol satışlarından elde ettiği satın alma gücünü koruyacağını belirterek Amerikan dolarındaki yükselişin de bu duruma olumlu katkıda bulunacağını vurguladı.

Washington'daki Amerikan Güvenlik Projesi adlı düşünce kuruluşunun enerji uzmanı Andrew Holland, Suudi Arabistan'ın petrol piyasasındaki payını korumak için petrol üretimini artıracağını ifade etti.

Holland, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan, fiyatları yükseltmek için üretimi azaltmak yerine üretimi artırarak piyasadaki payını korumak istiyor. Asıl soru, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin bu duruma nasıl yaklaşacağı. Venezuella ve İran, düşen petrol fiyatlarını yükseltmek istiyor. En nihayetinde, Suudi Arabistan petrol fiyatlarının hangi seviyede olacağını belirleyen ülke olacak. Çünkü en büyük rezervlere sahip. Kaybedecek veya kazanacak çok şeyi var."


SUUDİ UZMAN: FİYAT SAVAŞI YOK

Suudi Arabistan'ın Riyad merkezli Jadwa Yatırım Araştırma Başkanı Fahad al-Turki ise herhangi bir fiyat savaşının olmadığını, fiyatlarındaki düşüşün piyasa dinamikleri ve arz artışına bağlı olduğunu dile getirerek önümüzdeki aylarda fiyatların artacağını, 2015'te ortalama 100-105 dolara kadar çıkacağını söyledi.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs