iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Irak sınırına Çin Seddi: Gazeteciler Türk duvarını tartışıyor!

7 Eylül 2007 10:41 tsi
Irak sınırına Çin Seddi: Gazeteciler Türk duvarını tartışıyor! Türkiye Irak sınırına 470 km’lik güvenlik duvarı inşa ediyor. Duvarın getiri ve götürülerini gazetecilerle konuştuk. iyibilgi özel

Türkiye, Irak sınırına, terörü engellemek amacıyla 470 km’lik bir güvenlik duvarı inşa edecek. Önce gazeteci İbrahim Karagül’ün köşesine yansıyan bu haber, daha sonra Anadolu Ajansı’nın verdiği detaylarla tüm dünyaya duyuruldu. Kuveyt resmi haber ajansı başta olmak üzere olmak kimi yabancı kuruluşlar da bu haberi abonelerine duyurdu.

Kara ve Hava Kuvvetleri’nin ortaklığı ile hayata geçecek olan duvar projesi 2,3 milyar dolara mal olacak ve duvarın inşasına bölge coğrafyasının izin vermediği yerlere elektronik ve termal izleme araçları yerleştirilecek.

Etrafımız duvar!

Soğuk Savaş’ın bitişini Berlin duvarının yıkılışı simgeler. O duvar yıkılırken ikiye bölünmüş dünyanın artık kenetleneceği ve ötekileştirmelerin, bölünmelerin ortadan kalkacağı umulmuştu. Küreselleşme de bu yönde ilerliyordu. Ancak artan güvenlik kaygıları sonrasında soğuk savaşın ikiye ayrılan dünyası yerini çok parçalı bölünmüşlüklere bırakıyor. Artık Berlin duvarı yok, ancak yerine birçok duvar inşa ediliyor.

Bunun ilk örneğini İsrail verdi. “Utanç duvarı” olarak tanımlanan duvar tamamlandığında 700 km’yi bulacak. İsrail’in projesinin amacı Filistinli “teröristlerin” İsrail yerleşim yerlerine sızmasını engellemek. Ancak sadece bunu engellemiyor duvar. Mahalleleri, evleri, akrabaları birbirinden ayırdığı için utanç duvarı deniyor ve insan haklarına aykırı bulunuyor. Şöyle bir örnekle utanç duvarı örneğini kapatalım: İlk etabın inşası sırasında, duvar ile Filistin bölgesi arasında kalan yaklaşık 35 metre içindeki tüm evler (yaklaşık 280 Filistinlinin evi) yıkılmış, 83.000 ağaç sökülmüş, 35.000 metrelik sulama ağına zarar verilmiştir. Bu sayıların duvar bitene kadar en az üçe katlanması ve yaklaşık 300.000 Filistinlinin topraklarından kopması beklenmektedir.

Ancak dünyaya örülen duvar İsrail’in utanç duvarından ibaret değil. ABD de Meksika sınırına kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için duvar örüyor. 1,120 km’lik bu duvarın kararı geçtiğimiz yıl Temsilciler Meclisi’nden çıkmıştı.

Türk duvarının amacı farklı

Elbette Türkiye’nin inşa edeceği bu duvar diğerleriyle karıştırılmamalı. Özellikle İsrail’in utanç duvarıyla… Çünkü İsrail’in yaptığı duvar Filistinlilerin hayatını adeta ortadan ikiye böldü. Türkiye ise sınıra, hiç kimseyi etkilemeyecek bir coğrafyaya, terörü engellemek için bu duvarı inşa edecek. Bu duvar sayesinde teröristlerin Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sızmasının önüne geçilecek.

Uzmanlar ne diyor?

Peki, terörle savaşta bu yöntem doğru mu? Terörü engelleyebilecek bu duvarın yan etkileri olacak mı? Bu soruyu konuyu ilk kez gündeme getiren İbrahim Karagül ve gazeteci Ali Bulaç ile konuştuk.

Ali Bulaç: Doğru bir yöntem değil

Böyle bir duvarın inşa edilmek istendiğini sanmıyorum. Çünkü bizim siyasi haritamız misak-ı millidir. Ancak beşeri coğrafyamız çok daha geniştir. Bu coğrafyamızı duvarla kapatmak hem mümkün değil hem de doğru değil. Farklı yöntemler benimsenmeli.

İbrahim Karagül: Askeri açıdan doğru ama...

Güvenlik anlamında masum bir proje. Bir devletin öz savunma hakkı vardır bunu kimse sorgulayamaz. Bu bir elektronik duvar. 470 km’nin tamamı duvar olmayacak. Ancak diğer yandan bu gayrı insanı olacaktır. Tarihsel ve medeniyet açısından bakarsanız ise ABD’nin bölgeye müdahalesinin en önemli sorunu bu topraklardaki insanları bölmesidir. Türkler ve Kürtler arasındaki sorunu terörden kültürel alana kaydıracaktır duvar. Bu yüzden uygun bulmuyorum.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,333 µs