En Sıcak Konular

'Elektronik Parti' kuruluyor

16 Ekim 2014 12:23 tsi
Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Elektronik Parti'nin kuruluşunun ilk aşaması olan "www.eparti.org" internet sitesini hizmete açtı.

Siyasette yeni dönem başlıyor; siyaset sahnesine 'Elektronik Parti' çıkıyor. Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Elektronik Parti'nin kuruluşunun ilk aşaması olan "www.eparti.org" internet sitesini hizmete açtı.
 
Halıcı, AA muhabirine, Elektronik Parti (eParti) fikrinin ne zaman oluştuğunu, ne zaman bu partiyi kurmaya karar verdiğini ve bundan sonraki süreci anlattı.
 
Bu konuyu ilk paylaştığı kişinin eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit olduğunu belirten Halıcı, 2002 yılında seçimlere girerken DSP'nin ana sloganının "Hedef bilgi toplumu" olduğunu kaydetti. Halıcı, bunun dışında "Ey Türkiye işte e-Türkiye" ile "Köykentlerden teknokentlere" sloganlarına da sahip olduklarını ifade ederek, "Ecevit bu konularda çok vizyonel bir insandı. Eğer hayatta olsaydı ve iktidarda olsaydık, Türkiye'de bu konuda devrim niteliğinde gelişmeler yaşanabilirdi, ama iktidar olamadık. Ben o yıllardan beri bunun çok önemli olduğunu ve bütün partilerin bunu kullanması gerektiğini söylüyorum" dedi.
 
Halıcı, 2011 yılında CHP'ye de bu düşüncelerle geçtiğini ifade ederek, Türkiye'de ilk kez, CHP de bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı oluşturulduğunu söyledi. Halıcı, bu konularda büyük çabalar sarfettiklerini ama tam istediği anlamda elektronik partiye dönüşümün gerçekleşmediğini bildirdi.
 
Elektronik Parti girişimi ile ilgili ilk duyuruyu kamuoyuna yaptıklarını ve bu girişimde yer almak isteyenlerin katılabileceği, Elektronik Parti'nin internet sayfasını açtıklarını belirten Halıcı, gelecek süreçte partinin programı ve tüzüğü ile ilgili çalışmaları sonuçlandırarak, en kısa süre içerisinde partinin kuruluş dilekçesini vereceklerini kaydetti.
 
Halıcı, "Neden böyle bir parti kurmaya ihtiyaç duydunuz?" sorusu üzerine, yurttaşların siyasi partilerde yeterli derecede etkin olamadıklarını, partinin yönetim ve karar mekanizmalarına katılmalarının hemen hemen yok denecek kadar az olduğunu gördüklerini kaydetti.
 
"Ticarette, bankacılıkta var, siyasette de olsun"
 
Ticarette, bankacılıkta, sigortacılıkta, eğlence sektöründe, sağlıkta, eğitimde yani her alanda teknolojik gelişmelerden olabildiğince yararlanılırken, siyasette bundan yararlanılmamasının çok mantıklı bir durum olmadığını vurgulayan Halıcı, "Teknoloji siyasette üst düzey kullanılmak isteniyor ama bu daha çok tek yönlü oluyor, siyasiler sadece kendi mesajlarını halka iletmek için bunu kullanıyor. Halbuki Elektronik Parti girişiminde bulunan bizlerin isteği, sadece oy alma ve verme, propaganda amaçlı değil, siyasi süreçlerin bizzat tamamında yurttaşların ve o partiye üye olan insanların etkisi ve katkısı olsun" dedi.
 
Emrehan Halıcı, yurttaşların hem ülke hem de parti yönetimine katılımlarının en üst düzeyde olması, denetime ve yönetime en üst düzeyde katılabilmeleri amacıyla böyle bir girişiminde bulunduklarını ifade ederek, şu ana kadar vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendiklerini kaydetti.
 
"Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?" sorusu üzerine Halıcı, şu aşamada Elektronik Parti'nin temel ilkeleri ve önceliklerini yurttaşlarla paylaştıklarını söyledi.
 
Halıcı, partinin program ve tüzüğünü bitirmek üzere olduklarını dile getirerek, "Bunlar tamamlandıktan sonra resmi üyelik için yurttaşlarımıza duyuruda bulunacağız. Onların katılımı ile partinin üye tabanı genişlemiş olacak. Kurucular Kurulu toplanıp, parti ile ilgili tüzükte belirtilen görev bölümünü yapacak. Yurttaşlarımızın kendi görüşlerini bize iletebileceği elektronik sistem duyurusunu yapacağız. Bu parti yaşayan bir parti olacak, kararlar tepeden alınıp vatandaşlara anlatılmaya çalışılan durum olmayacak" diye konuştu.
 
Elektronik Parti'nin Siyasi Partiler Yasası'na göre kurulacağını, dolayısıyla yasada ne yazıyorsa ona uygun bir modellerinin olacağını ifade eden Halıcı, partide eş genel başkanlık sisteminin olacağını bildirdi. Halıcı, partide herhangi bir ayrımcılık olmayacağı gibi pozitif ayrımcılığa da ihtiyaç duymadıklarını belirterek, "Bazı partilerde gençlere ve kadınlara yönelik maalesef göstermelik kotalar veriliyor. Bunların çok doğru çalışmadığını ve halka sempatik görünmek için alınan kararlar olduğunu görüyoruz" dedi.
 
Emrehan Halıcı, parti içerisinde oluşacak kurulların zaman zaman fiziki olarak biraraya geleceklerini, ama süreçlerin tamamına yakınının elektronik ortamda ve herkes tarafından görülebilir şekilde olacağını kaydederek, elektronik yapılacak oylamalarda kimin kime oy verdiğinin gözükeceğini söyledi.
 
"İnsanlar Elektronik Parti'nin faaliyetlerine evinde, ofisinde, yolda yürürken bile katkı sağlayabilecek. Hedefimiz kağıtsız, bez bayraksız, seçim otobüsü olmayan bir parti" diyen Halıcı, artık insanların "Partinin genel merkezine gidiyorum" demesine gerek kalmayacağını bildirdi. Eline aldığı akıllı telefonu gösteren Halıcı, "Parti herkesinde yanında olacak" dedi.
 
 "CHP'den istifa ettikten sonra kurulması tesadüf değil"
 
Emrehan Halıcı, "Kısa bir süre önce CHP'den istifa ettiniz ve hemen ardından Elektronik Parti'nin duyurusu yapıldı. Bu tesadüf değil herhalde" sözleri üzerine, "Hiç tesadüf değil. Ben CHP'deki bütün arkadaşlarımı şu an sevgi ve saygı ile hatırlıyorum, onların başarılı olmasını istiyorum. Aslında Türkiye'de seçimler, 'kim kazandı kim kazandı' tartışması bittikten sonra, iktidarın da başarılı olmasını istememiz gerekir. Ben iktidarın da muhalefetin de başarılı olmasını isterim. Seçimler bittikten sonra mümkün olduğu kadar uzlaşma ve işbirliği içinde çalışılması gereken bir tabloyu özlüyorum. Ancak maalesef Türkiye'de bu tablo yok" diye konuştu.
 
CHP'ye ilk girdiği andan son kurultay gününe kadar hedefinin, Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürmek, partiyi de elektronik partiye dönüştürmek olduğunu kaydeden Halıcı, "Orada epey işler yaptık, o işlerin yarım kalmamasını, devam etmesini temenni ederim. Ama şimdi ben daha çok direksiyonun başında olarak, çok daha etkin bir şekilde bu faaliyetleri sürdüreceğim" dedi.
 
Halıcı, "Elektronik Parti iktidarı hedefleyecek mi?" sorusuna, "Ben gerçekçi olmak isterim. Bu fikrin çok doğru olduğuna inanıyorum ama bu konuyla ilgili 'bunun hayata geçmesi için yıllara ihtiyaç var' diyenler var. Doğru adım atıldığına inanıyorum ama bunun hemen ertesi gün 'neticesi şu olsun' diye bir beklentim yok. Bunun siyasette kullanılması gerekiyor. Bu, X sene ya da Y sene sonra olacak. Türkiye bu konuda ilk adımı atıyor. Her parti gibi biz de iktidar olmak üzere, iktidarda olursak ne yapacağımızı söylemek üzere yola çıktık" yanıtını verdi.
 
Emrehan Halıcı, "www.eparti.org" adresine giren yurttaşların partinin temel ilkelerini, önceliklerini göreceklerini, orada neyi hedeflediklerini, amaçlarının ne olduğunu çok net olarak ortaya koyduklarını anlattı.

aa


Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,222 µs