En Sıcak Konular

Türkiye ebola salgınına karşı ne yapıyor?

16 Ekim 2014 10:55 tsi
Batı Afrika'yı kasıp kavuran ebola, Avrupa ve Amerika'ya da sıçradı. Peki Türkiye'de durum nasıl?

Sabah, ebola salgınını en yakından takip eden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kliniği'ne girdi.

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen, 4 binin üzerinde ölüme neden olan ebolayı Türkiye'de en yakından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kliniği takip ediyor. Afrika uçuşunun gerçekleştirildiği havalimanlarından birinin İstanbul'da olması nedeniyle bugüne kadar ebola şüphesi taşıyan 12 vaka da buraya getirildi.

NEGATİF BASINÇLI ODA

SABAH, enfeksiyon kliniğine girerek, dünya ile birlikte ebolanın nabzını tutan ekip ile konuştu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Gönül Şengöz, "Dünya Sağlık Örgütü ile 24 saat temas irtibarat halindeyiz. Karantina bölümümüz büyük bir titizlikle çalışıyor" dedi. 27 yıldır bu klinikte çalışan Şengöz, ebola şüphesi taşıyan bir vaka bildirildiğinde karantina çalışmasının nasıl başladığını şöyle anlattı: "Şimdiye kadar vakaların çoğu havalimanında saptandı. Havaalanı doktorları hastanemizi arayıp, şüpheli bir hastanın getirileceği bilgisi veriyor. Özel kabinli 112 ambulansı vakalıyı hastanemize getiriyor. Negatif basınçlı karantina odası hazırlanıyor. Ebola solunum yoluyla değil, temas yoluyla bulaşıyor. Bunun için kıyafetler çok önemli. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kıyafetlerle hastanın karantina odasına giriliyor. Bu kıyafetler su tutmayan hava ile teması olmayan kıyafetler."
 
SABAH'A ÖZEL TATBİKAT
 

Şengöz ve ekibi, muhabirimiz Gül Kireklo ile birlikte özel kıyafetlerini giyerek SABAH için küçük bir ebola tatbikatı da yaptı. Personel, negatif basınçlı odaya girmeden önceki ara bölümde hazırlandı. Önce su tutmayan hava ile teması olmayan tulum giyildi, saçlara ve ayaklara galoşlar takıldı. Daha sonra, yine hava ile teması olmayan maskeyle burun ve ağızlar kapatıldı, gözlükler takıldı. İçinde nefes alması bile zor olan özel kıyafetlerle, karantina odasına girildi.
 
12 ŞÜPHELİDEN 6'SI İÇİN TEST
 
Odayı tanıtan Şengöz, "Burada kesinlikle hasta ile temas yok. Hastadan kan alırıyoruz. İlk tahliller 3 saat içinde çıkıyor. Ama ebola şüphesi güçlü bir vakanın kan tahlilleri İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bilgi verilip, Almanya'daki referans laboratuvarına gönderiliyor. Sonuçlar 1-2 gün içinde geliyor. Bize gelen 12 şüpheliden 6'sını Almanya'daki laboratuvara gönderdik. Bugüne kadar ebola bizim hastanemizde görülmedi. Vakaların yüzde 70'i sıtma çıktı" dedi. 17 yıldır bu klinikte çalışan Doç. Dr. Filiz Pehlivanoğlu da ebolayla ilgili aşının en kısa zamanda bulunacağını söyleyerek "Eboladan iyileşenlerden serum yapıldı. Bu virüsle bu serum sayesinde savaşmak için tüm tetkikler sürüyor. Aşı çalışmaları var. Çözüm kesindir" diye konuştu.
 
TÜRKİYE SALGIN TEHDİDİNE KARŞI NE YAPIYOR?

Çoğunluğu Batı Afrika'da olmak üzere yaklaşık 4 bin 500 kişinin ölümüne neden olan ebola salgını nedeniyle Türkiye Sağlık Bakanlığı da çeşitli tedbirler alıyor. Geçen hafta Nijerya'dan gelen ve kimliği açıklanmayan bir Türk ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı "Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü", uluslararası giriş noktalarında halk sağlığı acil eylem planları hazırlanıp, tatbikat yapıldığını; hastaların sevk edileceği referans hastaneler belirlendiğini belirtiyor. Müdürlük, uluslararası giriş noktalarına takviye sağlık personeli görevlendirdiğini ifade ediyor. Müdürlük verdiği bilgide, "Hizmetlerin yaygınlığını artırmak için Seyahat Sağlığı Merkezi sayısının 32'den 43'e çıkarıldığını" belirtiyor.
 
THY'YE 'EBOLA' PROSEDÜRÜ
 
Sağlık Bakanlığı Türk Hava Yolları (THY) için de "Ebola Hastalığı Prosedürü" uyguluyor. Buna göre kabin ekibinin yüksek ateş, bulantı, kusma gibi hastalık belirtilerini gözlemlemeleri bekleniyor. Ayrıca THY'nin kurumsal dergisi içinde bulunan ebola bilgilendirme metninin de bir anonsla okunması talep ediliyor.

Sabah


Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,982 µs