En Sıcak Konular

''BMGK'da verimliliğin artması için çalışacağız''

16 Ekim 2014 09:31 tsi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyelik adaylığı seçim sürecine ilişkin, "Eğer seçilirsek BMGK'da diyalog, şeffaflık, etkililik, hesap verebilirlik ve verimliliğin artması için çalışacağız" dedi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığı kapsamında New York Waldorf Astoria Otel'de Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından resepsiyon düzenlendi.
 
Resepsiyona katılan Türkiye'nin rakipleri İspanya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları, çok sayıda diplomat, gazeteci ve davetlilerle tek tek ilgilenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, misafirlere hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında, Türkiye'nin BMGK üyeliği için gerçekleştirdikleri kampanya sırasında Türkiye'nin BM'ye katkıları ve BMGK'da yapabileceklerini anlatma imkanı bulduklarını söyledi.
 
Çavuşoğlu, seçilmesi durumunda Türkiye'nin BMGK'da kültürler ve medeniyetler arası köprüler kurulması, sürdürülebilir kalkınmanın güçlendirilmesi, terör ve iklim değişikliği ile mücadeleye destek verilmesi, eşitlik ve adaletin sağlanması gibi bir çok konuda katkı sağlayabileceğini kaydetti.
 
Türkiye'nin 2009-2010 döneminde Konsey'deki başarılı çalışmalarına değinen Çavuşoğlu, "Eğer seçilirsek yeni dönemde de BMGK'da diyalog, şeffaflık, etkililik, hesap verebilirlik ve verimliliğin artması için çalışacağız" dedi.
 
"Çalışmalarımızın sandığa yansıyacağını düşünüyoruz"
 
Çavuşoğlu, resepsiyonda Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada da resepsiyonun büyük ilgi gördüğünü ve Türkiye'ye önemli bir destek olduğunu söyledi.
 
Görüştükleri ülkelerin Türkiye'nin BMGK'da bir önceki görevi sırasında yapıcı tutum izlemesi ve ilkeli duruşunu takdir ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye'nin uluslararası örgütler ve BM nezdinde oynadığı rolün herkes farkında" diye konuştu.
 
Türkiye'nin birçok ülke ile ortak inisiyatiflerinin bulunduğunu, dünya genelinde diplomatik misyon sayısını artırarak ilişkilerini daha da geliştirdiğini ve ülkenin itibarının arttığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu kadar güzel çalışmanın inşallah yarın seçime de sandığa da yansıyacağını düşünüyoruz. Tabii ki seçimdir, her türlü sonuç olabilir ama biz Allah'ın izni ile yaptığımız çalışmaların karşılığını alacağız diye inanıyoruz" dedi.
 
Çavuşoğlu'nun diğer temasları
 
Bakan Çavuşoğlu, BMGK adaylığına destek bulma çalışmaları kapsamında, En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) İçin İstanbul Eylem Planı İzleme Raporu'nun tanıtım resepsiyonu ile Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (PSIDS) Devir Teslim Töreni resepsiyonlarına da katıldı.
 
Çavuşoğlu, EAGÜ İçin İstanbul Eylem Planı İzleme Raporu'nun tanıtım resepsiyonu'nda yaptığı konuşmada, EAGÜ'e İstanbul Eylem Programı'nda hedefe ulaşılması için daha fazla ve acil çabalara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumun bu hedefe ulaşılmasında teşvik edici olmasını istedi.
 
İlerlemenin endişeli olmak yerine ileriye bakan bir süreç olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bu anlayışın kök salması için EAGÜ'lerin özel olarak oluşturulan ek mali ve ticari mekanizmalarla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Küresel ekonomik zorlukların yükünü çoğunlukla az gelişmiş ülkelerin çektiğini kaydeden Çavuşoğlu, bu ülkelerin zafiyet ve belirli zorluklarının uluslararası toplum tarafından daha fazla gecikmeden ele alınmasını istedi.

aa


Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,728 µs